מחקר

רעידת אדמה

מחקר חדש מציע הסבר לתהליכים שמאחורי רעידות אדמה

16 ינואר, 2025

המחקר, שהובל על ידי  על ידי פרופ' ג'אי פיינברג והדוקטורנט שחר גבירצמן ממכון רקח לפיסיקה, חוקר את המנגנונים הפיזיקליים של רעידות אדמה, ושם דגש על תהליך היווצרותן הראשוני ("נוקליאציה") ועל המעבר ממצב של תנועה איטית למצב של שבירה  דינמית. המחקר מתמקד בתהליך השבירה המתרחש על פני משטח המגע  בין גופים - במקרה של רעידת אדמה אלו הלוחות הטקטוניים - ומציע מודל חדשני להבנת תהליכים אלה. מחקר זה פותח צוהר לניבוי אפשרי רעידות אדמה לפני שהן הופכות הרסניות. 

מחקר
‏2.‏	שרידי מצודה מתקופת הברזל בה נתגלה המתקן הממלוכי ובו הכתובת בשימוש משני (באדיבות ‏משלחת חפירות אבל בית מעכה. צילום: רוברט מולינס)‏

פרק חדש באדמיניסטרציה הרומית: מה ניתן ללמוד מגילויה של כתובת גבול עתיקה

16 ינואר, 2025

ארכיאולוגים חשפו אבן גבול נדירה מהתקופה הרומית המאוחרת באתר אבל בית מעכה שליד מטולה בגליל העליון. האבן, ששימשה במקור לסימון גבולות קרקע במסגרת רפורמות המס של הקיסר הרומי דיוקלטיאנוס, מספקת תובנות על בעלות קרקע, דפוסי התיישבות מקומיים וסדרי מינהל של האימפריה הרומית. הגילוי חושף גם שני שמות מקומות שלא היו ידועים בעבר, ומרחיב את הבנתנו אודות הגאוגרפיה ההיסטורית והנוף החברתי-כלכלי של האזור.

מחקר
הדמייה של חלל בתוך ביצית ובה טיפת טל כדימוי לעיבוי מולקולרי‏, מעיין וז’ואלס (מעיין הראל)‏

מחקר חדש חושף את סודות ההתפתחות העוברית

12 ינואר, 2025

מחקר חדש בהובלת פרופ' יניב אלקובי והסטודנטים סוואסטיק קאר ורייצ'ל דיס מהפקולטה לרפואה, חושף את המנגנונים המרתקים של תאי ביצית בהתכוננותם ליצירת חיים חדשים. המחקר, שפורסם בכתב העת Current Biology מתאר כיצד ביציות מתפתחות יוצרות מבנים תאיים המארגנים את התפתחות העובר, ומספק תובנות חשובות על תהליכים חיוניים לרבייה ולביולוגיה התפתחותית.

מחקר
קשר בין הרפס לאצהיימר

מחקר חדש מספק עדות לקשר אפשרי בין הרפס לאלצהיימר

8 ינואר, 2025

מחקר חדש של ד"ר אור שמש מבית הספר לרוקחות, שפורסם בכתב העת Cell Reports, מצא כי נוכחותו של נגיף ההרפס במוחם של חולי האלצהיימר הייתה גבוהה והתגלתה באותם אזורים שבהם נמצא נוכחות מוגברת של חלבון הטאו – אחד משני החלבונים המזוהים ביותר עם מחלת האלצהיימר, ושביטוי יתר שלו הוא כיום אחד האמצעים לאבחון. הממצאים פותחים פתח לגילוי דרכים חדשניות למאבק באלצהיימר.

מחקר
UFO

הקשר המפתיע בין דיווחים על עב"מים למצב הכלכלי בארה"ב

2 ינואר, 2025

בשנים האחרונות דווח לא פעם על תצפיות עב"מים ברחבי העולם. ד"ר אוהד רוה, ראש המחלקה לכלכלת סביבה וניהול בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית, יחד עם ד"ר נתן גולדשטיין מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטת בר-אילן, בחנו את התופעה באמצעות כלים כלכליים-חברתיים, מה שמאפשר לראשונה לעשות שימוש בגישה חדשה למדידת תשומת לב שאנשים מפנים ברמת המאקרו.

להמשך קריאה

מחקר
DNA

איך חלבונים ו-DNA מעצבים את זהות התא

23 דצמבר, 2024

מחקר חדש חושף כיצד פקטורי שעתוק, חלבונים המווסתים את פעילות הגנים, פועלים יחד כדי לעצב את זהות התא. המחקר מגלה מנגנון של "חיפוש מודרך", שבו ה-DNA ומבנה הכרומטין משמשים כ"מפת דרכים", המכוונת את החלבונים הללו למטרות גנטיות ספציפיות. גילוי זה מציע תובנות חדשות על רכישת זהות התא ועשוי לקדם את הרפואה הרגנרטיבית.

מחקר
השעון הביולוגי

הקשר בין השעון הביולוגי ליעילות מערכת החיסון ותפקודי העיכול

22 דצמבר, 2024

מחקר של פרופ' אורן פרוי מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה מדגיש את תפקידו הקריטי של השעון הצירקדי (הידוע גם כשעון הביולוגי) בוויסות פעילות מערכת החיסון ותפקודי העיכול, ומגלה את השפעתו על התפתחותן והתקדמותן של מחלות מעי דלקתיות (IBD) כמו מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית. המחקר, שפורסם בכתב העת Science Direct, מצא כי שיבושים בקצב הצירקדי המעלים את חומרתן של דלקות, מדגישים את הצורך בטיפול המותאם למחזורי הגוף הטבעיים על מנת לשפר את תוצאותיו.

מחקר
סיוטים בלילה וחרדות: הקושי הנפשי של הילדים ששוחררו מעזה רק מחריף

סיוטים בלילה וחרדות: הקושי הנפשי של הילדים ששוחררו מעזה רק מחריף

9 דצמבר, 2024

שנה מאז העסקה הראשונה והיחידה לשחרור החטופים, ומצבם של המשוחררים, בפרט ילדים, רק נהיה יותר מורכב ויותר חמור. כך עולה מדוח תמונת מצב שחיברו ארבע פסיכולוגיות ממטה משפחות החטופים ומארגון המטפלים והמטפלות FLM - FIRST LINE MEDICINE שהתנדבו לתת טיפולים נפשיים מאז 7 באוקטובר 2023, ובפרט למשפחות החטופים ולחטופים.

מלחמה
מחקר
ERC Logo

שני חוקרים מהאוניברסיטה העברית זכו במענקי מחקר יוקרתיים בסך 2 מיליון אירו כל אחד מטעם קרן המחקר של האיחוד האירופי – ERC

3 דצמבר, 2024

המועצה האירופית למחקר של האיחוד האירופי (ERC) הכריזה היום (ג') על תמיכתה במספר הצעות מחקר ישראליות, 2 מהן בהובלת חוקרי האוניברסיטה העברית. שני חוקרי וחוקרות האוניברסיטה העברית שיקבלו השנה את המענק, יצטרפו לעשרות חוקרים אחרים של האוניברסיטה שקיבלו את המענק בשנים הקודמות.

 

מקבלי המענקים מהאוניברסיטה העברית הם:

-              פרופ' דינה שניידמן מביה"ס להנדסה ומדעי המחשב זכתה במענק בסך 2 מיליון אירו על הצעת מחקר בתחום למידה עמוקה לגילוי מבוסס מבנה של קולטני מערכת החיסון אדפטיבית:

בינלאומיות
מחקר
Lightning storm

ניטור שדות חשמליים אטמוספריים יכול לשפר את חיזוי אירועי מזג אוויר קיצוניים

21 נובמבר, 2024

מחקר חדש בראשות ד"ר רועי יניב מהמכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית בירושלים ובמרכז הרפואי שיבא, בשיתוף עם ד"ר אסף הוכמן מהאוניברסיטה העברית ופרופ' יואב יאיר מאוניברסיטת רייכמן, הציג התקדמות משמעותית בהבנת התפקיד של מדידת שדות חשמליים אטמוספריים בחיזוי אירועי מזג אוויר קיצוניים. באמצעות בחינה מדוקדקת של מערכות מזג אוויר חורפיות בלחץ נמוך, הידועות כ"שקעים קפריסאים", המחקר חושף תובנות חדשות על תפקיד השדה החשמלי בחיזוי משקעים כבדים.

מחקר
Brain CT

מחקר חדש עשוי להסביר מדוע המוח האנושי גדול ומפותח כל כך

20 נובמבר, 2024

לאורך כשני מיליון שנים, זמן קצרצר במונחים אבולוציוניים, המוח האנושי שילש את גודלו. ההתפתחות המהירה הזו היא כנראה מה שאפשר לנו לפתח יכולות שכליות מורכבות כמו שפה, או יכולת המצאה מפותחת. חוקרים רבים מנסים להבין את הבסיס לתופעה, בין היתר על ידי השוואה בין הדנ"א של בני אדם מודרניים, בני אדם עתיקים ושימפנזים.

מחקר
A perforated stone from NEG II in front of its 3D mode

בני 12 אלף שנה בעמק הירדן: גלגלי הטוויה הראשונים נחשפים

14 נובמבר, 2024

באתר הארכיאולוגי נחל עין גב II שבעמק הירדן, חשפה משלחת ארכיאולוגית של האוניברסיטה העברית מעל 100 אבנים מחוררות בנות כ-12,000 שנה, שהיו ככל הנראה בשימוש ככלי עזר לטוויית חוטים – עדות ראשונה מסוגה לשימוש נרחב במשקולות פלך בתקופה זו. החוקרות, טליה ישוב ופרופ' ליאור גרוסמן מהמעבדה לארכאולוגיה חישובית במכון לארכאולוגיה, השתמשו בסריקות תלת ממדיות ובטכנולוגיה חישובית מתקדמת לניתוח המבנים המורפולוגיים של האבנים המחוררות, ומצאו התאמה ברורה לשימוש של משקולות פלך.

מחקר
Online Shopping

נשים נוטות פחות לחלוק חוויות שליליות באתרי קניות ברשת

13 אוקטובר, 2024

הציונים הממוצעים שמעניקות נשים בפלטפורמות כמו אמזון, גוגל ו-Yelp גבוהים משל גברים באופן עקבי. מחקר משותף לצוות מאוניברסיטת ארסמוס בהולנד, האוניברסיטה העברית בירושלים ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מצביע על פער מגדרי ועל רתיעה גדולה יותר של נשים לחלוק משוב שלילי. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת היוקרתי Nature Human Behavior והם בעלי השלכות כלכליות וחברתיות רחבות.

מחקר