דף ראשי - 3 חדשות בשורה שניה

סודות אימפריה נשכחת במונגוליה

הצצה נדירה לחיי היומיום במונגוליה העתיקה

3 יולי, 2025

במרחבי הערבות הרוחשות של צפון-מזרח מונגוליה, חשפו ארכיאולוגים חלון נדיר לחיי היומיום בגבול אימפריית ליאו (Liao) בימי הביניים. חפירות באתר בו שכן מוצב צבאי מבודד גילו אלפי עצמות של בעלי חיים המהווים עדות לפעולות של רעיית צאן, ציד, דיג ולסביבה קשה, ומציעות מבט קרוב על הישרדות באותן שנים רחוק מהמרכזים האימפריאליים המתועדים בספרי ההיסטוריה. הממצאים מערערים את התיאורים המסורתיים בכך שהם מאירים את חיי החיילים והאזרחים שחיו לא בארמונות, אלא לאורך החומה הארוכה והבודדה של האימפריה.

מחקר
איך פועל אקמול

לראשונה התגלה מנגנון הפעולה של אקמול

2 יולי, 2025

מחקר פורץ דרך שנערך באוניברסיטה העברית ופורסם בכתב העת PNAS  חושף לראשונה מנגנון פריפרי שלא היה ידוע קודם לכן, שבאמצעותו משכך הכאבים פאראצטמול המוכר בין הייתר בשמות המסחריים אקמול ודקסמול מפחית כאב.

מחקר
השפעת המלחמה על איכות השינה

איך משפיעה המלחמה על איכות השינה שלנו

19 יוני, 2025

מחקר חדש שנערך באוניברסיטה העברית והמרכז הרפואי הדסה מגלה ירידה משמעותית באיכות השינה של האוכלוסייה האזרחית בישראל מאז מתקפת הטרור של חמאס בשבעה באוקטובר 2023 ופרוץ מלחמת חרבות ברזל.

המחקר, שכותרתו “Tired of War: Changes in the Sleep of the Israeli Civilian Population in the Wake of the Israel-Hamas War”  פורסם בכתב העת International Journal of Clinical and Health Psychology  והוא מהראשונים לתעד את ההשפעות הרחבות של לחימה על בריאות השינה של אזרחים.

מחקר
ביקור נשיא ארגנטינה - דודי סאלם

נשיא ארגנטינה ביקר ונאם באוניברסיטה העברית

12 יוני, 2025

נשיא ארגנטינה, מר חאבייר מיליי, ביקר היום, 12 ביוני 2025, באוניברסיטה העברית בירושלים. הנשיא מיליי נשא נאום בפני אולם מלא בסטודנטים וחברי סגל, בו סקר את משנתו הכלכלית והדרך בה חולל שינוי בכלכלת ארגנטינה, והעלה על נס את היחסים בין מדינתו וישראל.

הנשיא מיליי אמר " המדיניות שלי היא של שלום וסחר חופשי, והגדרתי את בנות הברית החשובות לי -ארה"ב וישראל. במהלך מסע הבחירות, בעת שסיירתי באחת השכונות של בואנוס איירס, ניגש אלי ילד קטן שהגיש לי יריעת בד לבנה שעליה צייר את דגל ישראל עם מגן דוד. אני רוצה לומר לכם- זה הדגל הכי מרגש שקיבלתי כל חיי."

סגל
חפירות חומת גובי - מיקה אולמן

נחשפו סודות חומת גובי המסתורית

4 יוני, 2025

מחקר חדש בהובלת פרופ' גדעון שלח-לביא ודן גולן מהחוג ללימודי אסיה באוניברסיטה העברית בירושלים, שופך אור חדש על אחד ההיבטים הפחות מובנים של הארכולוגיה וההיסטוריה של מונגוליה וסין בימי הביניים: חומת גובי.

מחקר
טורבינות רוח - Shutterstock

שינויי האקלים ישפיעו בעתיד על הרוחות במזרח התיכון

3 יוני, 2025

מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מהאוניברסיטה העברית ומהמכון הטכנולוגי של קרלסרוהה (גרמניה) מזהיר: שינויי האקלים צפויים לשנות משמעותית את תנועת הרוחות במזרח התיכון – ובכך להשפיע על ייצור האנרגיה מטורבינות רוח באזור.

מחקר
600 יום למלחמה

‏600 ימים בשבי- עצרות האוניברסיטה

29 מאי, 2025

600 ימים אחרי 7 באוקטובר, עצרה  האוניברסיטה העברית למשך 58 דקות את פעילותה בקריאה לשחרור 58 החטופים שעדיין נמצאים בגיהינום השבי! 
בעצרות שהתקיימו במקביל בארבעת הקמפוסים של האוניברסיטה (הר הצופים, קמפוס ספרא, עין כרם ורחובות), כל דקה הוקדשה לכל חטוף שנמצא בשבי חמאס, כבר 600 ימים.

סגל
המכון לחקר התקווה. צילום ליאור מזרחי

חדש באוניברסיטה העברית: המכון לחקר התקווה

25 מאי, 2025

רבים נוטים להתייחס לתקווה כשאיפה או תכונה, אלא שתקווה היא נושא מדעי לכל דבר, שמעסיק בשנים האחרונות חוקרים ואקדמאיים. כעת, התקווה זוכה למקום גם באקדמיה הישראלית. לאחרונה, במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג ופרופ׳ אלי פיקרסקי דיקן בית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית, בישר חוקר התקווה, פרופ' בן קורן על הקמת "המכון לחקר התקווה" באוניברסיטה העברית בירושלים. הנשיא הרצוג התייחס לדברים ואמר:" התקווה זורמת בדם שלנו, כעם וכאומה משחר ההיסטוריה. ברגע שאנשים יידעו שיש מטרה ויש רצון, משם תגיע התקווה"

 

מחקר
חותמות וכתובות, עיצוב גרפי ברק סובר

מגוון השמות שמלמד על הבדלים חברתיים בין ממלכות ישראל ויהודה

15 מאי, 2025

מחקר חדש חושף דפוסים חברתיים נסתרים בממלכות העבריות הקדומות באמצעות ניתוח שמות פרטיים מכתובות ארכאולוגיות. החוקרים, מהאוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת חיפה, יישמו שיטות סטטיסטיות מתחום האקולוגיה כדי לנתח את מגוון השמות שנמצאו, וגילו כי בממלכת ישראל היה גיוון אונומסטי (של שמות) רחב בהרבה מאשר בממלכת יהודה – ממצא שיכול להעיד על חברה פתוחה וחשופה יותר להשפעות חיצוניות.

מחקר