מחקר

Derna Flood

הכשלים שהביאו לשיטפון הקטלני ביותר במאה ה-21

2 אפריל, 2025

אחד מאסונות הטבע הגדולים ביותר במאה ה-21 התרחש בספטמבר 2023 בעיר דרנה השוכנת בצפון לוב. הסופה הים-תיכונית "דניאל" גרמה שם לשטפונות קטלניים, שני סכרים שהיו אמורים להגן על העיר קרסו ומעל 10,000 איש נהרגו.

מחקר
איך אנו מזהים פחד

כיצד אנו מזהים פחד אצל אחרים

27 מרץ, 2025

מחקר חדש בהובלת פרופ' הלל אביעזר והדוקטורנטית מיה לקר מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, בשיתוף עם חוקרים בינלאומיים, מגלה כי בניגוד לתפיסה המקובלת, אנו מזהים פחד על פי ההקשר הסביבתי בו אנו נמצאים יותר מאשר על פי הבעות הפנים של האדם החווה את הפחד. המחקר פורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS),  ומציע פרספקטיבה חדשה על הדרך בה אנו מזהים ומגיבים לפחד אצל אחרים.

מחקר
House Spider: Tegenaria pagana embryo, stage 12 | credit: Evgenia Proistova

המנגנון הגנטי מאחורי העיניים של עכבישי המערות

20 מרץ, 2025

לעכבישים תפקיד חשוב במערכות אקולוגיות של מערות כטורפים, אך מעט ידוע על ההתפתחות העוברית של מיני עכבישי מערות רבים. בעלי חיים השוכנים במערות מפגינים לעתים קרובות הסתגלות ייחודית לחיים בחושך מוחלט, בין היתר של עיניהם, בשינויים בפיגמנטציה וביכולת החישה.

מחקר
אוכרה - פיגמנטים מינרליים, צילום יוסי זיידנר

ההומו ספיינס והניאנדרטלים לא היו אויבים אלא ידידים

11 מרץ, 2025

תגלית חדשה מהחפירות במערת תנשמת שבמרכז ישראל משנה את תפיסתנו לגבי יחסי הגומלין בין בני אדם בתקופה הפליאוליתית התיכונה במזרח הקרוב. המערה, שהתגלתה כאתר עשיר בממצאים ארכאולוגיים ואנתרופולוגיים, חשפה מספר קברים של בני אנוש – הראשונים מהתקופה הפליאוליתית התיכונה שנתגלו מזה יותר מחמישים שנה.

מחקר
איך עישון משפיע על DNA

הדרך בה עישון פוגע ב-DNA

6 מרץ, 2025

עישון סיגריות הוא הגורמים המובילים בעולם לסרטן ריאות, אך כיצד בדיוק הוא מוביל למחלה הקשה הזאת? מחקר חדש באוניברסיטה העברית בירושלים חושף כיצד אריזת ה-DNA בגרעין התא והשינויים הכימיים בו משפיעים על הנזקים שנגרמים מעשן סיגריות, ומה משפיע על יכולת הגוף לתקן אותם. תוצאות המחקר, שהתפרסמו לאחרונה בכתב העת היוקרתי Nucleic Acid Research, עשויות לסייע בפיתוח אסטרטגיות מניעה וטיפול מותאמות אישית נגד סרטן ריאות.

מחקר
פטוניה, צילום: עודד סקליטר

איך הפטוניה מקבלת את ריחה

27 פברואר, 2025

צוות חוקרים, בהובלת פרופ' אלכסנדר ויינשטיין וד"ר דומיניקה בדנרקזיק מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית' באוניברסיטה העברית בירושלים, חשף תגלית מדעית מרתקת: גן הומאוטי המוכר כתורם לעיצוב הפרח (אחראי על יצירת עלי הכותרת) נמצא גם כבקר מרכזי של ייצור הריח בפרחי פטוניה (Petunia) - סוג צמח עשבוני ממשפחת הסולניים, שמוצאו בדרום אמריקה ומיניו השונים שימשו לפיתוח עשרות רבות של זני מכלוא תרבותיים בגדלים וצבעים שונים.

מחקר
Porphyromonas gingivalis

החיידק המקשר בין מחלות חניכיים לסרטן ואלצהיימר

24 פברואר, 2025

מחקר חדש בהובלת פרופ' גבריאל נוסבאום מהפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית בירושלים חשף כי החיידק Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis),  הגורם העיקרי למחלת הפריודונטיטיס (דלקת חניכיים חמורה), מסוגל להערים על מערכת החיסון האנושית. המחקר, שהתפרסם בכתב העת PNAS, שופך אור על האופן שבו חיידק זה מנצל את המערכת החיסונית כדי לשרוד ברקמות דלקתיות בפה, תוך הגברת הסיכון למחלות מערכתיות כמו מחלות לב וכלי דם, אלצהיימר וסרטן.

מחקר
צום לסירוגין

צום לסירוגין משפר את תפקודי הכבד

20 פברואר, 2025

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nucleic Acids Research בהובלת ד"ר עידו גולדשטיין מהמכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה' סמית חושף כיצד צום חוזרני מפעיל מנגנון זיכרון תאי בכבד ומשפר את תגובתו לאירועי צום עתידיים. המחקר מגלה קשר מרתק בין צום לסירוגין ליכולת הכבד להסתגל באמצעות הפעלת גנים מוגברת וייצור של דלק הנקרא גופי קטון, ומספק תובנות חדשות על ויסות מטבולי.

מחקר