
מחקר חדש בהובלת פרופ’ יעקב נחמיאס, ראש המרכז לביו-הנדסה באוניברסיטה העברית, ובשיתוף חוקרים מחברת Believer Meats מגלה כי תאי פרה יכולים להפוך באופן טבעי לבני־אלמוות, כלומר להמשיך להתחלק בלי הגבלת זמן, בלי הנדסה גנטית ובלי להפוך לתאים סרטניים. עד היום הצליחו להעניק לתאי בקר יכולת התחלקות ממושכת או בלתי־מוגבלת רק באמצעות השבתה מכוונת של גנים המווסתים את מחזור התא. הממצא החדש מערער על ההנחה הזו, ומציע מקור תאי בטוח, יציב וניתן להרחבה לייצור בשר בקר מתורבת. בכך הוא מסיר אחד המחסומים המדעיים והרגולטוריים המרכזיים בדרך לבשר בקר מתורבת במחיר נגיש, שעשוי לצמצם את הצורך בגידול עדרי בקר ולמתן את הפגיעה הסביבתית הנלווית לכך.
המחקר מתפרסם בכתב העת Nature Food ומסמן שלב משמעותי נוסף בפיתוח טכנולוגיות לייצור בשר מתורבת. החוקרים מראים כי תאי בקר מסוגלים לחדש את עצמם באופן ספונטני לאורך זמן רב, ללא שינוי גנטי יזום. עד כה הצליחו להשיג תהליך דומה רק בתאי עוף, והדעה הרווחת הייתה שביונקים גדולים הדבר אינו אפשרי בשל מנגנוני הגנה טבעיים המונעים שינוי ממאיר. כעת מתברר שלמרות אותם מנגנוני הגנה, קיימים מסלולים טבעיים שמאפשרים לתאים להתחדש שוב ושוב באופן מבוקר.
