מחקר

Fear

כיצד אנו מזהים פחד אצל אחרים

27 מרץ, 2025

מחקר חדש בהובלת פרופ' הלל אביעזר והדוקטורנטית מיה לקר מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, בשיתוף עם חוקרים בינלאומיים, מגלה כי בניגוד לתפיסה המקובלת, אנו מזהים פחד על פי ההקשר הסביבתי בו אנו נמצאים יותר מאשר על פי הבעות הפנים של האדם החווה את הפחד. המחקר פורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS),  ומציע פרספקטיבה חדשה על הדרך בה אנו מזהים ומגיבים לפחד אצל אחרים.

מחקר
House Spider: Tegenaria pagana embryo, stage 12 | credit: Evgenia Proistova

המנגנון הגנטי מאחורי העיניים של עכבישי המערות

20 מרץ, 2025

לעכבישים תפקיד חשוב במערכות אקולוגיות של מערות כטורפים, אך מעט ידוע על ההתפתחות העוברית של מיני עכבישי מערות רבים. בעלי חיים השוכנים במערות מפגינים לעתים קרובות הסתגלות ייחודית לחיים בחושך מוחלט, בין היתר של עיניהם, בשינויים בפיגמנטציה וביכולת החישה.

מחקר
אוכרה - פיגמנטים מינרליים, צילום יוסי זיידנר

ההומו ספיינס והניאנדרטלים לא היו אויבים אלא ידידים

11 מרץ, 2025

תגלית חדשה מהחפירות במערת תנשמת שבמרכז ישראל משנה את תפיסתנו לגבי יחסי הגומלין בין בני אדם בתקופה הפליאוליתית התיכונה במזרח הקרוב. המערה, שהתגלתה כאתר עשיר בממצאים ארכאולוגיים ואנתרופולוגיים, חשפה מספר קברים של בני אנוש – הראשונים מהתקופה הפליאוליתית התיכונה שנתגלו מזה יותר מחמישים שנה.

מחקר
איך עישון משפיע על DNA

הדרך בה עישון פוגע ב-DNA

6 מרץ, 2025

עישון סיגריות הוא הגורמים המובילים בעולם לסרטן ריאות, אך כיצד בדיוק הוא מוביל למחלה הקשה הזאת? מחקר חדש באוניברסיטה העברית בירושלים חושף כיצד אריזת ה-DNA בגרעין התא והשינויים הכימיים בו משפיעים על הנזקים שנגרמים מעשן סיגריות, ומה משפיע על יכולת הגוף לתקן אותם. תוצאות המחקר, שהתפרסמו לאחרונה בכתב העת היוקרתי Nucleic Acid Research, עשויות לסייע בפיתוח אסטרטגיות מניעה וטיפול מותאמות אישית נגד סרטן ריאות.

מחקר
פטוניה, צילום: עודד סקליטר

איך הפטוניה מקבלת את ריחה

27 פברואר, 2025

צוות חוקרים, בהובלת פרופ' אלכסנדר ויינשטיין וד"ר דומיניקה בדנרקזיק מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית' באוניברסיטה העברית בירושלים, חשף תגלית מדעית מרתקת: גן הומאוטי המוכר כתורם לעיצוב הפרח (אחראי על יצירת עלי הכותרת) נמצא גם כבקר מרכזי של ייצור הריח בפרחי פטוניה (Petunia) - סוג צמח עשבוני ממשפחת הסולניים, שמוצאו בדרום אמריקה ומיניו השונים שימשו לפיתוח עשרות רבות של זני מכלוא תרבותיים בגדלים וצבעים שונים.

מחקר
Porphyromonas gingivalis

החיידק המקשר בין מחלות חניכיים לסרטן ואלצהיימר

24 פברואר, 2025

מחקר חדש בהובלת פרופ' גבריאל נוסבאום מהפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית בירושלים חשף כי החיידק Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis),  הגורם העיקרי למחלת הפריודונטיטיס (דלקת חניכיים חמורה), מסוגל להערים על מערכת החיסון האנושית. המחקר, שהתפרסם בכתב העת PNAS, שופך אור על האופן שבו חיידק זה מנצל את המערכת החיסונית כדי לשרוד ברקמות דלקתיות בפה, תוך הגברת הסיכון למחלות מערכתיות כמו מחלות לב וכלי דם, אלצהיימר וסרטן.

מחקר
צום לסירוגין

צום לסירוגין משפר את תפקודי הכבד

20 פברואר, 2025

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nucleic Acids Research בהובלת ד"ר עידו גולדשטיין מהמכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה' סמית חושף כיצד צום חוזרני מפעיל מנגנון זיכרון תאי בכבד ומשפר את תגובתו לאירועי צום עתידיים. המחקר מגלה קשר מרתק בין צום לסירוגין ליכולת הכבד להסתגל באמצעות הפעלת גנים מוגברת וייצור של דלק הנקרא גופי קטון, ומספק תובנות חדשות על ויסות מטבולי.

מחקר
לוויתן גבנון, צילום: Opération Cétacés

לשירת לווייתנים יש מבנה הדומה לשפה אנושית

9 פברואר, 2025

שפה אנושית נתפשת כמאפיין ייחודי למין האנושי, עם תכונות שמבדילות אותה מאמצעי תקשורת של בעלי חיים. מחקר חדש בהובלת פרופ' ענבל ארנון מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית, המתפרסם בכתב העת Science  חושף כי לשירת הלווייתן גדול הסנפיר יש מבנה סטטיסטי הדומה לזה הקיים בכל שפה אנושית.

מחקר
פפירוס החושף פרשת שחיתות - קרדיט שי הלוי

פפירוס עתיק חושף פרשת שחיתות מרתקת מתקופת השלטון הרומי בארץ ישראל

28 ינואר, 2025

צוות חוקרים בינלאומי מהאקדמיה האוסטרית למדעים, אוניברסיטת וינה והאוניברסיטה העברית בירושלים חשף פרשת שחיתות מרתקת מלפני כמעט 2,000 שנה, המתועדת בפפירוס ביוונית עתיקה שנמצא במדבר יהודה. המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי 'Tyche', מציג את אחד תיעוד המשפטיים המקיפים ביותר שנמצאו מתקופת השלטון הרומי בארץ ישראל.

מחקר
ERC Logo

שלושה חוקרים מהאוניברסיטה העברית זכו במענקי מחקר יוקרתיים בסך 150,000 יורו כל אחד מטעם קרן המחקר של האיחוד האירופי – ERC

26 ינואר, 2025

המועצה האירופית למחקר של האיחוד האירופי (ERC) הכריזה היום (ה') על תמיכתה במספר הצעות מחקר ישראליות, 3 מהן בהובלת חוקרי האוניברסיטה העברית. שלושת החוקרים מהאוניברסיטה העברית זכו בעבר במענק ERC וכעת יקבלו את מענק ERC Proof of Concept  - מימון המשך לבעלי מענק קיים על מנת לפתח רעיונות שעלו ממחקרם לשלב יישומי, בשווי 150,000 יורו כל אחד.

 

מקבלי המענקים מהאוניברסיטה העברית הם:

בינלאומיות
מחקר
סגל
רעידת אדמה

מחקר חדש מציע הסבר לתהליכים שמאחורי רעידות אדמה

16 ינואר, 2025

המחקר, שהובל על ידי  על ידי פרופ' ג'אי פיינברג והדוקטורנט שחר גבירצמן ממכון רקח לפיסיקה, חוקר את המנגנונים הפיזיקליים של רעידות אדמה, ושם דגש על תהליך היווצרותן הראשוני ("נוקליאציה") ועל המעבר ממצב של תנועה איטית למצב של שבירה  דינמית. המחקר מתמקד בתהליך השבירה המתרחש על פני משטח המגע  בין גופים - במקרה של רעידת אדמה אלו הלוחות הטקטוניים - ומציע מודל חדשני להבנת תהליכים אלה. מחקר זה פותח צוהר לניבוי אפשרי רעידות אדמה לפני שהן הופכות הרסניות. 

מחקר
‏2.‏	שרידי מצודה מתקופת הברזל בה נתגלה המתקן הממלוכי ובו הכתובת בשימוש משני (באדיבות ‏משלחת חפירות אבל בית מעכה. צילום: רוברט מולינס)‏

פרק חדש באדמיניסטרציה הרומית: מה ניתן ללמוד מגילויה של כתובת גבול עתיקה

16 ינואר, 2025

ארכיאולוגים חשפו אבן גבול נדירה מהתקופה הרומית המאוחרת באתר אבל בית מעכה שליד מטולה בגליל העליון. האבן, ששימשה במקור לסימון גבולות קרקע במסגרת רפורמות המס של הקיסר הרומי דיוקלטיאנוס, מספקת תובנות על בעלות קרקע, דפוסי התיישבות מקומיים וסדרי מינהל של האימפריה הרומית. הגילוי חושף גם שני שמות מקומות שלא היו ידועים בעבר, ומרחיב את הבנתנו אודות הגאוגרפיה ההיסטורית והנוף החברתי-כלכלי של האזור.

מחקר
הדמייה של חלל בתוך ביצית ובה טיפת טל כדימוי לעיבוי מולקולרי‏, מעיין וז’ואלס (מעיין הראל)‏

מחקר חדש חושף את סודות ההתפתחות העוברית

12 ינואר, 2025

מחקר חדש בהובלת פרופ' יניב אלקובי והסטודנטים סוואסטיק קאר ורייצ'ל דיס מהפקולטה לרפואה, חושף את המנגנונים המרתקים של תאי ביצית בהתכוננותם ליצירת חיים חדשים. המחקר, שפורסם בכתב העת Current Biology מתאר כיצד ביציות מתפתחות יוצרות מבנים תאיים המארגנים את התפתחות העובר, ומספק תובנות חשובות על תהליכים חיוניים לרבייה ולביולוגיה התפתחותית.

מחקר