חדש באוניברסיטה העברית: המכון לחקר התקווה

25 מאי, 2025
המכון לחקר התקווה. צילום ליאור מזרחי

רבים נוטים להתייחס לתקווה כשאיפה או תכונה, אלא שתקווה היא נושא מדעי לכל דבר, שמעסיק בשנים האחרונות חוקרים ואקדמאיים. כעת, התקווה זוכה למקום גם באקדמיה הישראלית. לאחרונה, במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג ופרופ׳ אלי פיקרסקי דיקן בית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית, בישר חוקר התקווה, פרופ' בן קורן על הקמת "המכון לחקר התקווה" באוניברסיטה העברית בירושלים. הנשיא הרצוג התייחס לדברים ואמר:" התקווה זורמת בדם שלנו, כעם וכאומה משחר ההיסטוריה. ברגע שאנשים יידעו שיש מטרה ויש רצון, משם תגיע התקווה"

 

רייצ׳ל גולדברג פולין, אמו של החטוף הרש גולדברג פולין ז״ל שנרצח בשבי החמאס, השתתפה אף היא באירוע ואמרה  ״זה מסע אחר, לאבד ילד, בדרך כל כך פומבית וטראומטית, אבל באמת האמנו שצריך להשאר בצד של התקווה ולא ליפול לתהומות הייאוש. בחרנו באפשרות להיות תקוותיים, וזה תקף גם עכשיו, למרות רכבת ההרים שכולנו נמצאים עליה״.  מארגני האירוע, העניקו לפולין גולדברג את  ״אות התקווה״ אות סמלי שמוקיר אנשים הפועלים להשריש תקווה במציאות חייהם ובחיי אחרים. דבורה קורן, מייסדת שותפה של ארגון ״גישה לחיים״ הוסיפה: "רייצ'ל היא שגרירת תקווה מובהקת. היא ובעלה ג'ון היוו דוגמא ומופת לכוחה של התקווה, ולמקום של תקווה גם בתוך צער אדיר ואבל".

 

מאחורי יוזמת המכון עומד פרופ׳ בן קורן, חבר סגל בית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית ואונקולוג בעל שם עולמי שבעשור האחרון מקדיש את עיקר מחקרו להבנת תהליכי תקווה ולפיתוח יישומים קליניים בתחום. פרופ׳ קורן מוביל מספר שיתופי פעולה אקדמאיים בינלאומיים עם חוקרים מובילים בהארץ ובעולם, בהם פרופ' דייב פלדמן מ-Santa Clara University , פרופ' דן אריאלי וכלת פרס ישראל פרופ' מלכה מרגלית. המכון החדש יפעל במסגרת בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית.

אלי פיקרסקי, דיקן הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית: "רבים נוטים לבלבל בין תקוה לאופטימיות. הרב יונתן זקס ז"ל הסביר שאופטימיות היא האמונה שדברים יהיו בסדר, ותקוה היא ההבנה שאם נעבוד קשה יחד, נוכל לשפר את המצב. תקוה, משנה את מציאות חיינו. תודה לדבורה ופרופ' בן קורן, שחוקרים את מדע התקוה והופכים אותו כלים לריפוי".

המכון צפוי לשתף פעולה עם מוסדות אקדמיים מובילים ברחבי העולם, בהם גם אוניברסיטת UCLA . המכון בישר באירוע, כי "עמית התקווה" הראשון שלו, הוא ד"ר מתיו פרל מאוניברסיטת UCLA, חוקר בתחום בריאות הנפש. ד"ר אדיר שאולוב, מומחה ברפואה פליאטיבית בבית החולים הדסה ומנהל מרכז תום לטיפול תומך בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית, הוא הראשון לזכות במלגת תקוה מטעם המכון, לטובת המשך המחקר המדעי בנושא תקוה.