חדשות/קישורים דף הבית

חופן חרצני זיתים מהמתקן באתר חישולי כרמל (צילום: אהוד גלילי)

מחקר: נמצאה העדות הקדומה ביותר להפקת זיתים למאכל – מלפני כ-6,600 שנים

2 פברואר, 2021

העדות הקדומה ביותר להפקת זיתים למאכל, מלפני כ-6,600 שנים, נמצאה באתר הכלקוליתי המוצף "חישולי כרמל" מול חופי חיפה, כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי Scientific Reports על ידי חוקרים מהאוניברסיטה העברית, אוניברסיטת חיפה, הטכניון, אוניברסיטת אביב, מכון וולקני ומוסדות מחקר נוספים מהארץ והעולם. בכך מקדים הגילוי בכ-4000 שנים את העדויות הקדומות שהיו ידועות עד כה על הפקת זיתים למאכל. הגילוי האחרון משלים את רצף השימוש בעץ הזית, החל מהשימוש בעץ זה להסקה, דרך הפקת שמן לפני כ-7000 שנים ועד לממצא החדש שהתגלה, בו השתמשו בזית למאכל.

בתקשורת
מחקר
Etienne Girardet, unsplash

מנהלי חנויות קיבלו תמריצים כספיים כדי לקדם מוצרי טבק

12 יוני, 2022

מחקר של האוניברסיטה מצא שחברות הטבק מציעות הטבות ומתנות לבעלי חנויות כדי לשווק את המוצר שלהן במיקום בולט ובתצוגה יפה יותר, ומלמדות אותם איך לעקוף את החקיקה שאוסרת את פרסום והצגת המוצרים

מחקר בהובלת האוניברסיטה מצא כי חברות הטבק משתמשות בטקטיקות שיווק ישירות מול מנהלי ובעלי חנויות שמוכרות מוצרי טבק כדי להשפיע בסופו של דבר על הצרכן. המחקר, שהתפרסם לאחרונה בכתב העת המוביל Tobacco Control, נערך על-ידי צוות חוקרים בהובלת ד"ר יעל בר-זאב ופרופ' חגי לוין מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה והמרכז הרפואי הדסה, ובשיתוף חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון שבארה"ב.

החוקרים ערכו סקר עם 43 מנהלים ובעלי חנויות, כגון קיוסקים, חנויות נוחות בתחנות דלק ומכולות שכונתיות, בהן נמכרו מוצרי טבק, ומצאו כי חברות הטבק משפיעות באמצעים שונים על החנויות כדי להשפיע על מיקום המוצרים על המדפים ואת האופן שבו מוצג המוצר לצרכן. בין היתר, חברות הטבק מעניקות תמריצים כספיים למנהלי החנויות שמבוססים על מכירות או על קידום המוצרים שלהן, מזמינות אותם למסיבות, ואף מעניקות הנחות לקנייה אישית של המוצרים שלהם. מהמחקר עולה שחברות הטבק מתדרכות את מנהלי החנויות איך לתקשר עם לקוחות לגבי המוצרים שלהם ואיך להתמודד עם החקיקה החדשה הקשורה לאיסור פרסום ואיסור הצגת המוצרים.

קרא עוד

"יותר ממחצית משתתפי המחקר ציינו שחברות הטבק נתנו להם ארונות תצוגה או שילוט מיוחד בחינם, על מנת להתמודד ולעקוף את איסור ההצגה ואיסור פרסום המוצרים. יותר מרבע מהמשתתפים ציינו שקיבלו הסברים על החקיקה החדשה ו-11% אף אמרו שההסברים כללו הכוונה איך ניתן לעקוף את החקיקה", מסבירה ד"ר בר-זאב. "בנוסף, מצאנו שחברות הטבק משקיעות בחנויות מסוימות יותר מאחרות, שבהן מוכרים לא רק את הסיגריות של מוצר הטבק בחימום אלא גם את המכשיר עצמו". לטענת החוקרים, בחנויות אלה גם היו יותר דוכנים מיוחדים להצגת המוצר ויותר הכוונה והשפעה של אנשי המכירות של חברות הטבק.

בניגוד להדרכה המקיפה שמקבלים בעלי חנויות מחברות הטבק, רק מיעוט מהמשתתפים ציין שקיבל הדרכה או הכוונה מהממשלה או מהרשות המקומית על החקיקה החדשה. לדעת צוות החוקרים, משרד הבריאות והרשויות המקומיות צריכות לעבוד ישירות עם בעלי החנויות וללוות את החקיקה חדשה בהדרכה בשטח, במקום להפקיר את השטח לחברות הטבק. במקביל, על הממשלה לתקן את החקיקה הקיימת כך שיאסר על חברות הטבק קשר ישיר ומתן תמריצים לחנויות עצמן. לדברי ד"ר בר-זאב, "למרות שמדינת ישראל עשתה פריצת דרך והתקדמות משמעותית עם חוק איסור פרסום ושיווק של מוצרי הטבק והצגתם בנקודות המכירה, המחקר שלנו מוכיח שוב שהחקיקה 'מפגרת' אחרי החברות המסחריות שמוצאות דרכים שונות לעקוף אותה ולהמשיך לשווק את המוצרים".

קראו פחות
בתקשורת
מחקר
Woman wearing face mask during coronavirus outbreak. by engin akyurt

השקט שלפני הבחינות: האוניברסיטה העברית מציעה לסטודנטים לינה במלון לרגל התקופה הלחוצה ביותר בשנה האקדמית

17 ינואר, 2021

משבר הקורונה החזיר את כולם לבתים, ומשפחות שלמות נאלצו להתכנס בתוך עצמן ואף להתבודד ימים ארוכים בבית, כשהנפגעים המרכזיים מכך הם הסטודנטים והסטודנטיות, שמחפשים קצת שקט לקראת תקופת המבחנים המתקרבת. באוניברסיטה העברית זיהו את המצוקה ולקראת תקופת הבחינות החליטו להציע לסטודנטים לתארים ראשון ומוסמך, הזקוקים לתנאי למידה נוחים יותר, אפשרויות מגוונות יותר של לינה ומגורים לתקופות של יום אחד, שבוע, חודש, סמסטר שלם במעונות ובשטחי האוניברסיטה.

בתקשורת
סגל
סטודנטים
shutterstock_1094101268.jpg

חיישן מולקולרי מבוסס חלבון יתריע מפני מחלות בצמחים

26 פברואר, 2023

חוקרים בפקולטה לחקלאות הצליחו לפתח מערכת חיישנים ביולוגיים שמסוגלת לזהות מחלות בצמחים כבר בשלבים המוקדמים. הממצאים עשויים להועיל משמעותית לשיפור הביטחון התזונתי ברחבי העולם ולמזעור נזקים בחקלאות

מחקר
סגל