דף ראשי - 3 חדשות בשורה שניה
"לא שגרתי ללמד בישראל": לראשונה – מרצה מאינדונזיה תלמד באוניברסיטה ישראלית
פרס גרובר היוקרתי לחקר המוח הוענק לפרופ' חיים סומפולינסקי
פרס גרובר היוקרתי לחקר המוח מטעם אוניברסיטת ייל וקרן גרובר הוענק לפרופ' חיים סומפולינסקי מהאוניברסיטה העברית. הפרס ניתן לסומפולינסקי על תרומתו החלוצית למדעי המוח העיוניים והחישוביים. זוהי הפעם הראשונה שהפרס מוענק למדען ישראלי
פרס גרובר לחקר המוח (The Gruber Prize in Neuroscience) מטעם קרן גרובר של אוניברסיטת ייל בארה"ב, הוענק היום (17.5) לפרופ' חיים סומפולינסקי, ממייסדיי מרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח וחוקר במכון רקח לפיסיקה באוניברסיטה העברית. פרס גרובר, שערכו עומד על 500,000 דולרים, הוא אחד הפרסים הבינלאומיים היוקרתיים ביותר המוענקים מדי שנה למדענים מובילים בתחומי המחקר של מדעי המוח. בין זוכי הפרס בעבר, ניתן למצוא את פרופ' ג'פרי סי. הול ופרופ' ג'ון אוקיף, אשר שניהם זכו מאוחר יותר בפרס נובל על עבודתם המחקרית. פרס זה מצטרף לפרסים קודמים של סומפולינסקי בגין תרומתו לחקר המוח, וביניהם פרס א.מ.ת. בשנת 2016.
פרופ' חיים סומפולינסקי הוא אחד מארבעת חתני הפרס לשנת 2022 על תרומתם החלוצית לתחומי מדעי המוח החישוביים והתיאורטיים. הזוכים הנוספים בפרס היוקרתי, הם לארי אבוט מאוניברסיטת קולומביה, אמרי בראון מאוניברסיטת MIT וטרנס סיינובסקי ממכון סולק ללימודים ביולוגיים. הפרס יוענק באופן רשמי במהלך המפגש השנתי של האגודה למדעי המוח ב-13 בנובמבר.
ועדת המומחים, שבוחרת את הזוכים מדי שנה, הסבירה את הבחירה: "ארבעת המדענים המדהימים יישמו את מומחיותם בניתוח מתמטי וסטטיסטי, פיזיקה ולמידת מכונה כדי ליצור תיאוריות, מודלים מתמטיים וכלים שקידמו מאוד את הלמידה וההבנה של המוח".
"המחקר החלוצי של פרופ' סומפולינסקי", נכתב על ידי חברי הועדה, "סיפק הבנה עמוקה של מודלים של רשתות משיכה המתארות את ההתנהגות הקולקטיבית ועיבוד המידע של מעגלים עצביים גדולים ומורכבים במוח. יתרה מזאת, הוא תיאר כיצד שילוב של עירור ודיכוי עצבי מוביל לדפוסי פעילות כאוטיים, הניתנים לשליטה במוח – ממצאים אשר השפיעו עמוקות על הידע בתחום. על ידי הדגמה שפיזיקה ומתמטיקה יכולות לתרום תרומה עצומה למדעי המוח, פרופ' סומפולינסקי מהווה השראה לדור שלם של פיזיקאים ומדענים כמותיים".
נשיא האוניברסיטה העברית, פרופ' אשר כהן, בירך את הזוכה: "קהילת האוניברסיטה העברית גאה מאוד בהישגיו המדעיים של פרופ' סומפולינסקי. מחקריו פורצי הדרך והתובנות שלו לא רק שינו את האופן שבו מדעני מוח מבצעים את המחקר שלהם, אלא גם מצביעות על דרכים חדשות לספק טיפול קליני איכותי".
פרס גרובר במדעי המוח מוענק משנת 2004 למדענים מובילים בתחומי המחקר של מדעי המוח. הפרסים הבינלאומיים האחרים של הקרן הם פרס גרובר בקוסמולוגיה שנוסד בשנת 2000 ופרס גרובר בגנטיקה שנוסד בשנת 2001.
מחקר חדש: מדוע בחלק מהגלקסיות נעדר החומר האפל - המרכיב הדומיננטי של החומר ביקום?
לא רק האסטרונאוט הישראלי השני בחלל: התפקיד של איתן סטיבה באוניברסיטה העברית
נשיא המדינה רובי ריבלין וקרן רמון בשיתוף משרד המדע והטכנולוגיה הכריזו היום (שני) כי איתן סטיבה (62), טייס קרב בעברו, אחד מאנשי העסקים הישראלים המצליחים ביותר הפועלים ביבשת אפריקה וממקימי קבוצת LR., יטוס לחלל בסוף שנת 2021 למשימה מדעית בתחנת החלל הבינלאומית. סטיבה יעבור בחודשים הקרובים אימונים והכשרות בארה"ב, גרמניה ורוסיה, והשיגור צפוי להיות מפלורידה.
ד''ר אמיר קפואה זכה בתוכנית של חברת אינטל ובמענק בסך 100 אלף ש''ח
אינטל הכריזה על ד"ר אמיר קפואה מהפקולטה למתמטיקה ומדעי הטבע באוניברסיטה העברית כזוכה בתוכנית SYLLABOOST ובמענק בשווי 100,000 ש"ח. התוכנית מקדמת, זו השנה השניה, את החיבור שבין התעשייה וההשכלה הגבוהה ומטרתה לשלב חדשנות בהוראה, תוך אימוץ טכנולוגיות למידה חדשות, לשיפור חווית הלימודים של הסטודנטים והסטודנטיות ללמידה משמעותית והכנה אופטימאלית לשוק העבודה, בדגש על תחום ההיי טק.
מחקר חדש חושף כיצד נבנתה סוללת המצור האשורית בלכיש (והיחידה שמוכרת בעולם)
רשימת המורים המצטיינים במשאל הערכת ההוראה לסגל אקדמי בכיר לשנת תש"פ
פורסמה רשימת המורים המצטיינים במשאל הערכת ההוראה לסגל אקדמי בכיר לשנת תש"פ .
הקישור לפוסטר נמצא גם בשנתון (https://shnaton.huji.ac.il/index.php/Survey/)
גאווה ישראלית בביאנלה הבינלאומית לעיצוב בלונדון
במסגרת הביאנלה הבינלאומי לעיצוב, קבוצת מחקר משותפת לאוניברסיטה העברית ולטכניון, המשלבת בין תחומי המדעים המדויקים ומדעי הרוח והאמנות, מציגה את החומרים החדשניים שפיתחה, המתבססים על רתימת תהליכים טבעיים למען ייצור תעשייתי ירוק וטבעי יותר ולטובת האנושות
20,000 ₪ לזוכה בתחרות פינטק של המרכז ליזמות בבית הספר למנהל עסקים ובנק מזרחי טפחות
ד"ר לי מרדכי במחקר חדש: כך מצליחים להפוך את מגיפת הקורונה לגרסה שנייה של "המוות השחור"
"אנו מצפים מכם לגנות ולהוקיע כל גילויי תמיכה בטבח"
ראשי אוניברסיטאות המחקר של ישראל לאלפי ראשי אוניברסיטאות בעולם: "זה מעשה אלימות ברברי!; אנחנו מצפים מכם לגנות ולהוקיע כל גילויי תמיכה בטבח מכוון של אוכלוסיה אזרחית"
עיקרי המכתב:
- ביום שבת התבצע בתוך ישראל טבח ברברי ואכזרי שטרם נראה כמותו של נשים, קשישים, ילדים, משפחות צעירות, פעילי שלום ופעוטות
- אנחנו מצפים מכם לגנות ולהוקיע את הטבח המזעזע שבוצע בעוטף עזה ואת ירי אלפי הטילים לעבר אזרחים תמימים
- כמובילי האקדמיה ברחבי העולם - יש לכם תפקיד וחובה לעמוד מוסרית לצד ישראל והעולם הנאור
מחקר ב-Nature: נחשפו מנגנוני הפעולה של רשתות תאי עצב במח המייצגות את המיקום של בעל-החיים במרחב
ד"ש לוהט ממרחקים: חלקיק נייטרינו הגיע לכדור הארץ מסביבת חור שחור סופר מאסיבי
פרופ' חיים סומפולינסקי הוא הזוכה הישראלי בפרס הבינלאומי החשוב והגדול ביותר בתחום חקר המוח לשנת 2024 המוענק ע"י קרן Lundbeck הדנית
פרופ' חיים סומפולינסקי הוא החוקר הישראלי הראשון שזוכה בפרס היוקרתי. סומפולינסקי, ממייסדי ומובילי מרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח באוניברסיטה העברית ופרופ' אמריטוס במכון רקח לפיזיקה, הוא חלוץ מדעי המוח החישוביים וחקר הדינמיקה של מעגלים עצביים במוח, והינו בעל שם עולמי בתחומו. פרופ' סומפולינסקי גם מכהן כפרופ' במרכז למדע המוח באוניברסיטת הרווארד