ברכות למקבלי תארי דוקטור ופרסי הצטיינות לשנת 2025

טקס הענקת תואר דוקטור, צילום ליאור דסקל
22 יולי, 2025

ברכות ל- 286 תלמידות ותלמידי מחקר, מקבלי תואר דוקטור באוניברסיטה העברית לשנת 2025.

בטקס המרגש ציין נשיא האוניברסיטה העברית, פרופ' אשר כהן, כי: "ככל אוניברסיטת מחקר מובילה בעולם, לאוניברסיטה העברית יש תפקיד כפול של שמירה וטיפוח הקיים ובמקביל הובלת חדשנות ויזמות. עלינו ועליכם לשמר את הידע והתרבות, ולהנחילן לדורות הבאים של הסטודנטים והסטודנטיות.  ועם זאת, על כולנו מוטלת גם בו זמנית המשימה של פריצת גבולות הידע הקיימים ומציאת נתיבים חדשניים שבמקרים רבים מאתגרים את הידע הקיים".

לנאום פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית

סטודנטים

לראשונה נמדד בהצלחה אפקט הול באמצעות קרני לייזר

Optical Hall Measurements of the Silicon Wafer | Credit: Paz Roth
21 יולי, 2025

צוות חוקרים מהאוניברסיטה העברית הצליח למדוד לראשונה תופעה פיזיקלית שנחשבה לבלתי ניתנת לזיהוי – אפקט הול האופטי – וזאת באמצעות אור בלבד. מדובר בגילוי מרגש שסוגר מעגל מדעי שנפתח לפני כמעט 150 שנה, כשאדווין הול, מגלה אפקט הול, ניסה לשווא לבצע מדידה דומה באמצעים אופטיים.

מחקר

כך ביתרו הניאנדרטלים בשר בארץ לפני 60 אלף שנה

מערת כבארה בכרמל
17 יולי, 2025

ניאנדרטלים חיו במערות סמוכות, במרחק כ70 ק"מ, בסובב הים תיכוני, במערות עמוד וכבארה, בין 50 ל-60 אלף שנה, במהלך עונות החורף. הם השתמשו בכלים דומים שנעשו בשיטות סיתות דומות וצדו מגוון דומה של בעלי-חיים -בעיקר צבאים ויחמורים. עם זאת ישנם כמה הבדלים -  נראה כי הניאנדרטלים שחיו בכבארה צדו יותר חיות גדולות מאלה שבעמוד, ונראה שהם גם נשאו הביתה יותר חלקים מהחיות הגדולות, פרות הבר והקרנפים. בשתי המערות יש עדויות לישוב אינטנסיבי לאורך זמן, המתבטא בצפיפויות של כלי האבן ושל עצמות החיות הניצודות, ריבוי מדורות, קבורות אנושיות וחלוקה מרחבית של הפעילויות השונות.

מחקר

מלגות היחידה למגוון לתארים מתקדמים

מלגות היחידה למגוון 2
16 יולי, 2025

היחידה למגוון שמחה להשיק תכנית מלגות המיועדת לסטודנטיות וסטודנטים מצטיינות/ים הבאות/ים מקבוצות חברתיות המיוצגות בחסר באקדמיה הישראלית בכלל ובאוניברסיטה העברית בפרט. המלגה מיועדת לסטודנטיות וסטודנטים לתואר שלישי שהינן/ם דור ראשון לאקדמיה, יוצאי אתיופיה, מהחברה החרדית, יוצאים בשאלה, חברה ערבית, וסטודנטים עם מוגבלויות. מלגה זו מיועדת לנסיעה והשתתפות בכנסים בינלאומיים, בסדנאות, קורסים והשתלמויות בחו"ל במטרה לקדם את הקריירה האקדמית של המלגאיות/ים.

 

סטודנטים

כוחה של אמפתיה אנושית בעידן AI

אמפתיה אנושית בעידן AI
10 יולי, 2025

מחקר חדש מגלה שאנשים מעריכים יותר תגובות אמפתיות כאשר הם מאמינים שמקורן באדם – גם כשהתגובה עצמה נוצרה בפועל על ידי בינה מלאכותית. תשעה ניסויים שנערכו בקרב יותר מ־6,000 משתתפים מגלים כי תגובות שיוחסו לבני אדם נתפסות כאמפתיות יותר, עוזרות יותר, מרגשות יותר, ואכפתיות יותר מאשר תגובות זהות שיוחסו לבינה מלאכותית. את המחקר הובילה פרופ' ענת פרי מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית, בשיתוף הדוקטורנט מתן רובין, ולקחו בו חלק חוקרים מאוניברסיטת הרווארד ואוניברסיטת טקסס.

 

מחקר

הצצה נדירה לחיי היומיום במונגוליה העתיקה

סודות אימפריה נשכחת במונגוליה
3 יולי, 2025

במרחבי הערבות הרוחשות של צפון-מזרח מונגוליה, חשפו ארכיאולוגים חלון נדיר לחיי היומיום בגבול אימפריית ליאו (Liao) בימי הביניים. חפירות באתר בו שכן מוצב צבאי מבודד גילו אלפי עצמות של בעלי חיים המהווים עדות לפעולות של רעיית צאן, ציד, דיג ולסביבה קשה, ומציעות מבט קרוב על הישרדות באותן שנים רחוק מהמרכזים האימפריאליים המתועדים בספרי ההיסטוריה. הממצאים מערערים את התיאורים המסורתיים בכך שהם מאירים את חיי החיילים והאזרחים שחיו לא בארמונות, אלא לאורך החומה הארוכה והבודדה של האימפריה.

מחקר

לראשונה התגלה מנגנון הפעולה של אקמול

איך פועל אקמול
2 יולי, 2025

מחקר פורץ דרך שנערך באוניברסיטה העברית ופורסם בכתב העת PNAS  חושף לראשונה מנגנון פריפרי שלא היה ידוע קודם לכן, שבאמצעותו משכך הכאבים פאראצטמול המוכר בין הייתר בשמות המסחריים אקמול ודקסמול מפחית כאב.

מחקר

פרופ' תמיר שפר נבחר לנשיא האוניברסיטה העברית

תמיר שפר, צילום ורד פרקש
30 יוני, 2025

הוועד המנהל, הוועד הפועל וחבר הנאמנים של האוניברסיטה העברית הודיעו הבוקר על מינויו של פרופ' תמיר שפר לתפקיד הנשיא הבא של האוניברסיטה העברית.

פרופ' שפר, המכהן כיום כרקטור האוניברסיטה, יכנס לתפקידו כנשיא באוקטובר 2025, ויחליף בתפקידו את פרופ' אשר כהן, שכיהן כנשיא האוניברסיטה ב- 8 השנים האחרונות.

 

סגל

איך משפיעה המלחמה על איכות השינה שלנו

השפעת המלחמה על איכות השינה
19 יוני, 2025

מחקר חדש שנערך באוניברסיטה העברית והמרכז הרפואי הדסה מגלה ירידה משמעותית באיכות השינה של האוכלוסייה האזרחית בישראל מאז מתקפת הטרור של חמאס בשבעה באוקטובר 2023 ופרוץ מלחמת חרבות ברזל.

המחקר, שכותרתו “Tired of War: Changes in the Sleep of the Israeli Civilian Population in the Wake of the Israel-Hamas War”  פורסם בכתב העת International Journal of Clinical and Health Psychology  והוא מהראשונים לתעד את ההשפעות הרחבות של לחימה על בריאות השינה של אזרחים.

מחקר