אירוע הפתיחה החגיגי של כנס רגשותEmotions , שהתקיים אתמול באוניברסיטה העברית הינו יריית הפתיחה לסדרת כנסים בינלאומית נודדת, שנוסדה כיוזמה משותפת של מועדון מעגל המוח איטליה והמרכז למדעי המוח ע"ש אדמונד ולילי ספרא באוניברסיטה העברית. אירוע הפתיחה של הסדרה, שמוקדשת לזכרה של כלת פרס הנובל ריטה לוי מונטלצ'יני ולפועלה לקידום נשים במדע, התמקד במחקריהן של נשים פורצות דרך במדעי המוח בנושאי רגשות.
נכחו בכנס נשיא האוניברסיטה העברית, פרופ' אשר כהן, ראש עיריית ירושלים, משה לאון, שגריר איטליה בישראל, סרג'יו ברבנטי, ובין הדוברות שהציגו את המחקר המתקדם ביותר בתחום היו פרופ' חרמונה שורק מהמרכז למדעי המוח ע"ש אדמונד ולילי ספרא, פרופ' מאיה תמיר מהמחלקה לפסיכולוגיה וד"ר שיר אציל, גם כן מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית.
חקר המוח העדכני הכיר בחשיבותם של רגשות וסימן זאת כיעד חדש ומשמעותי למחקר. גישות ניסיוניות וניתוח חדשני של הממצאים חושף את בסיס המכניזם של הרגשות, מאתר את מקורם במוח ומעריך את אופן הטמעתם בתרבויות - במטרה לגלות ולהבין את תפקידם ביחסי הגומלין הבין-אישיים והחברתיים, הן בעת בריאות והן במהלך מחלות.
אמנם כל בעלי החיים מפגינים רגשות, לרבות אמפתיה ופחד, אולם האדם הנבון פיתח מגוון עצום המשתרע על מנעד רחב של רגשות (היוונים הקדמונים זיהו שמונה סוגי אהבה והמחקר המודרני מונה עשרים ושבעה סוגים שונים ומגוונים של רגשות לרבות כעס, שעשוע וערכיות).
סדרת כנסי Emotions תציג את ההיבטים המרתקים בחקר רגשות, תוך שילוב חוקרות מובילות ממגוון מדינות ודיסציפלינות. כאמור, הסדרה תתקיים במהלך השנה כאירוע נודד של מפגשים בין ערים. הראשון התקיים אתמול בקמפוס ספרא ובהמשך יתקיים בגנואה, רומא, לוגאנו, מילאנו, ז'נבה, לונדון וליסבון. בכל עיר יתקיים מפגש ייחודי, בחסות מרכז מחקר או אוניברסיטה מקומית שיתעמק בסוגיה אחת (ויציג זווית שונה) מתחום הרגשות.
במקביל לכנס מתקיימת בגלרייה לאומנות ומוח ע"י מרטין דאסו בבניין ELSC תערוכה של האמן אלון קדם, "זיכרון עבודה", בשיתוף פרופ' ליאון דעואל באוצרותה של מיכל מור.