שני חוקרים מהאוניברסיטה העברית זכו במענקי מחקר יוקרתיים בסך 2 מיליון אירו כל אחד מטעם קרן המחקר של האיחוד האירופי – ERC

3 דצמבר, 2024
ERC Logo

המועצה האירופית למחקר של האיחוד האירופי (ERC) הכריזה היום (ג') על תמיכתה במספר הצעות מחקר ישראליות, 2 מהן בהובלת חוקרי האוניברסיטה העברית. שני חוקרי וחוקרות האוניברסיטה העברית שיקבלו השנה את המענק, יצטרפו לעשרות חוקרים אחרים של האוניברסיטה שקיבלו את המענק בשנים הקודמות.

 

מקבלי המענקים מהאוניברסיטה העברית הם:

-              פרופ' דינה שניידמן מביה"ס להנדסה ומדעי המחשב זכתה במענק בסך 2 מיליון אירו על הצעת מחקר בתחום למידה עמוקה לגילוי מבוסס מבנה של קולטני מערכת החיסון אדפטיבית:

מערכת החיסון האנושית נשענת על מגוון עצום של קולטנים בתאי B ו-T  ,המכונים קולטנים אדפטיביים של מערכת החיסון, כדי לזהות ולהילחם במגוון רחב של זיהומים. טכנולוגיות מודרניות מאפשרות לנו לרצף את הקולטנים הללו מבני אדם, אך פענוח הנתונים הללו לצורך הבנת זיהומים ופתוגנים שנחשפנו אליהם בעבר או להנחיית החלטות רפואיות נותרת אתגר מרכזי. בעוד ששיטות ניסיוניות מסורתיות להשגת מידע זה הן יקרות ואיטיות, פריצות דרך בתחום הבינה המלאכותית, ובמיוחד למידת עומק, שינו את היכולת שלנו לנבא מבנים של חלבונים ועל כך ניתן פרס נובל לכימיה השנה. עם זאת, שיטות אלו לרוב נשענות על מידע הנגזר מנתונים אבולוציוניים, שאינם זמינים עבור קולטנים אלה, העוברים אבולוציה מהירה. הקבוצה שמובילה פרופ' שניידמן מפתחת שיטות חדשניות בלמידה עמוקה גיאומטרית כדי להתמודד עם מגבלה זו. פרויקט זה מתמקד במיפוי חלבונים פתוגניים שקולטני מערכת החיסון מזהים תוך שימוש במבנים תלת ממדיים מדויקים. בנוסף, הוא יעסוק בפיתוח כלים מתקדמים, מבוססי למידה עמוקה, לתכנון קולטנים שיוכלו לשמש כתרופות חדשניות. כלים אלו צפויים לשנות את אופן חקר התגובות החיסוניות, להאיץ פיתוח חיסונים וטיפולים רפואיים, ולתמוך במחקר מתקדם בתחומי הסרטן והמחלות האוטואימוניות.

פרופ' דינה שניידמן, צילום: פרופ' ניר פרידמן

פרופ' דינה שניידמן, צילום: פרופ' ניר פרידמן

-              פרופ' יואל גרינברג מהמחלקה למוסיקולוגיה זכה במענק בסך 2 מיליון אירו על הצעת המחקר  "לקראת תיאוריה מוסיקלית דיאכרונית":

מחקר זה שואף לחולל מהפכה בתחום תיאוריה המוסיקה באמצעות התמקדות בתהליכי השינוי בסגנונות מוסיקליים לאורך זמן במקום להתמקד בהגדרות של מסגרות זמן נוקשות. גישה פורצת דרך זו תערב ניתוח של אלפי יצירות מוסיקליות שהולחנו בין השנים 1680 ל-1829, ותבחן כיצד התהוו שינויים סגנוניים. באמצעות חקר מגמות בצורות מוסיקליות, מבנה משפטים, קדנצות ודפוסים מוסיקליים קבועים, המחקר יחשוף את הכוחות המניעים את ההתפתחות המוסיקלית, וכן יציע פרספקטיבה חדשה עבור מחקר תיאורטי מוסיקלי. הפרויקט לא רק יעשיר את הבנתנו על סגנונות מוסיקליים היסטוריים, אלא גם יספק מסגרת גמישה לבחינה מחודשת של תיאוריות מוסיקליות ושיטותיהן בעידן הדיגיטלי.

פרופ' יואל גרינברג, צלם: מיכאל פאביה

פרופ' יואל גרינברג, צילום: מיכאל פאביה

מענקי המועצה האירופית למחקר של האיחוד האירופי ניתנים מאז 2007 לחוקרים וחוקרות עצמאיים שבלטו בהישגיהם. הזוכים נבחרים מבין אלפים באמצעות הצעות מחקר שמוגשות מאוניברסיטאות בכל רחבי אירופה. ההצעות המוצגות הן של חוקרים וחוקרות פורצי דרך שהוכיחו פוטנציאל ממשי לנהל קריירה עצמאית בתחום המחקר בהמשך הדרך. שני חוקרי וחוקרות האוניברסיטה שיקבלו השנה את המענק יצטרפו לעשרות חוקרים אחרים של האוניברסיטה שקיבלו את המענק בשנים הקודמות.