
אחת מההשלכות ההרסניות של שינויי האקלים היא הפגיעה בביטחון המזון העולמי. כעת, הודות לשימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים, הצליחו חוקרים מהאוניברסיטה העברית לזהות זנים של חיטה, שנפגעים פחות בתנאי יובש קשים. הממצאים עשויים לעזור לחקלאים לעמוד בקצב הביקוש הגובר למזון, ולחזק בכך את ביטחון המזון בעידן משתנה.
על ידי הטסת הרחפנים וצילום מאות חלקות עם מגוון זני חיטה, יכלו החוקרים להעריך תכונות מפתח כמו יעילות הנשימה של הצמחים דרך העלים שלהם, לאמוד את כמות העלווה ולמדוד את רמות הכלורופיל בצמח. לאחר מכן, קישרו החוקרים בין התכונות הללו לגנים ספציפיים בחיטה, וזיהו סמנים גנטיים המקושרים לביצועים טובים יותר בתנאים רגילים ויבשים כאחד. גישה זו מקלה על מציאת ופיתוח זני חיטה עמידים יותר לאתגרי אקלים, ובכך מסייעת להבטיח ביטחון תזונתי עתידי. ההקלה נובעת מיכולת איסוף מהירה יחסית בעזרת רחפן, כך שכל הצמחים מצולמים במשך זמן קצר יחסית בהשוואה למדידה ידנית.
המחקר, שבוצע על ידי הדוקטורנט רועי שדה בהנחיית ד"ר איתי הרמן ופרופ' צבי פלג מהמכון למדעי הצמח והגנטיקה בחקלאות, בפקולטה לחקלאות מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית, פורסם לאחרונה בכתב העת Computers and Electronics in Agriculture . במחקר לקחו גם חלק ד"ר ויקטור אלחנתי וד"ר רואי בן דוד ממכון וולקני.
