פרס ניומן לספרות יוענק לסופרת והמשוררת מאיה בז'רנו | האוניברסיטה העברית בירושלים

פרס ניומן לספרות יוענק לסופרת והמשוררת מאיה בז'רנו

25 נובמבר, 2021
קרדיט: בר גורדון

פרס ניומן היוקרתי לספרות של האוניברסיטה העברית על סך כ- 10,000 דולר, יוענק לבז'רנו על יצירתה הייחודית והמדויקת, שמשקפת תהליכים בתרבות הישראלית, לצד דיון באירועים הקשורים בקולקטיב הישראלי

פרס ניומן ע"ש ברטה וישראל ניומן, מוענק אחת לשנה לסופר או משורר עברי בולט בעל הישגים ותרומה ניכרת לספרות הישראלית.

הפרס מוענק באוניברסיטה העברית מאז 1963 וכולל סכום כספי של כ-10,000 דולר. השנה הוחלט להעניק את הפרס לסופרת והמשוררת המוערכת מאיה בז'רנו על הישגיה ותרומתה המשמעותית לחברה ולתרבות הישראלית. הפרס יוענק על ידי נשיא האוניברסיטה, פרופ' אשר כהן, ונציגי משפחת ניומן. במסגרת האירוע, ירצה הסופר והפרופ' דרור בורשטיין, בנושא ''אות קין- על שירת מאיה בז'רנו''

הזמנה טקס הענקת פרס ניומן

מנימוקי ועדת הפרס: שירתה של מאיה בז'רנו מייצגת קול ייחודי ורציף בשירה הישראלית כבר חצי מאה. מראשית דרכה כמשוררת העמידה בז'רנו שירה מודעת לעצמה. תשתית שירתהּ של בז'רנו היא הבחינה האינטלקטואלית, הפואטית והלשונית של המבע השירי, שמתוארת בשירים אלו כמיון וברירה דקה של פרטי-פרטיםּ.

הקריאה הרטרוספקטיבית בשירתה של בז'רנו כמוה כמפגש עם הזרמים וההתפתחויות בתרבות הישראלית שבז'רנו היא ממחוֹלליה. עולמה ההגותי אחוז בפילוסופיה המערבית, ספרות העולם והספרות העברית לדורותיה (במחזור "מזמורי איוב"). בד בבד עם העורק המרכזי של המופשט והרעיוני בשירתה, בז'רנו הקדישה שירים לאירועי ההווה והלאום. שירים אלו פרצו את מוסכמות הייצוג השירי של הקולקטיב הישראלי. השיר "עיבוד נתונים 34" שנכתב בעקבות אסון הטייסים (11.5.1977) פונה אל הנופלים בגוף שני במעקב של חרדה והזדהות אחר ההמראה אל מותם, ובמקביל משתהה על הפער הקשה לתפיסה שבין חגיגות יום ירושלים וזיקוקי הדינור לבין האסון, ועל המהלך הבלתי נמנע של צמיחתם של ילדים "שרגליהם מתנדנדות באוטובוס" לחיילים "הנופלים מאימה". במאה ה-21 התפתח בשירתה של בז'רנו מימד אוטוביוגרפי-וידויי-פרטי, בשירי הילדות ביפו שבקובץ "אנסה לגעת בטבור בטני" ובספר הפרוזה, "חלונות הזמן של אביגיל".

קרדיט לתמונה של מאיה בז'רנו: בר גורדון