רעידת אדמה חזקה, בעצימות 6.4, פקדה אתמול (שלישי) את קרואטיה, והיא הורגשה היטב גם בכמה משכנותיה, בהן אוסטריה, הונגריה, איטליה, סרביה, סלובניה ובוסניה. לפי דיווחים הרעידה גרמה לנזק ניכר בקרואטיה, ויש גם הרוגה ופצועים רבים. מוקד הרעש היה 50 קילומטרים דרומית-מזרחית לבירה הקרואטית זאגרב, בעומק של כ-10 קילומטרים בבטן האדמה. דווח כי באזור הסמוך למוקד קרסו גגות, חזיתות בניינים וגם כמה מבנים שלמים. הרעידה היום היא האחרונה והחזקה מכולן בסדרת רעידות שפקדו את קרואטיה מאז אתמול.
"זאת רעידה שנחשבת לבינונית, ממש כמו זאת שהייתה לאחרונה בישראל בשנת 1927", קובע פרופ' אמוץ עגנון, מומחה לרעידות אדמה מהמכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית. "כמו כן, ניתן לציין שרעידת האדמה בקרואטיה אירעה באזור מועד לרעשים. ב-22 במרץ האחרון פגעה רעידה בינונית בשיעור 5.5 בזאגרב הבירה. מוקד הרעש הבוקר היה כ-50 ק״מ מדרום מזרח לזאגרב, לא הרחק מהגבול עם בוסניה-הרצגובינה, ובעומק של כ-10 ק״מ. הרעידה גרמה לנזקים במרחקים של 50 עד 100 ק״מ מהמוקד, והורגשה עד 300 ק״מ משם, כולל בערים גדולות במדינות הסמוכות: ציריך, רומא, נפולי, וינה, בודפסט, ברטיסלבה, ברנו. קדמה לרעידה של אתמול פעילות סייסמית לאורך שני קווים בכיווני השבירה האזוריים, אשר אחד מהם נקרע ברעידה העיקרית".
עוד טוען פרופ' עגנון כי "תנועת הגושים של קרום כדור הארץ אשר ליוותה את הרעידה משחררת מאמצים שנצברו בקרום כתוצאה מתנועה צפונה של לוחות אפריקה והים התיכון, אשר מתנגשים עם הלוח האירו-אסייתי. התנגשות זו גורמת כעת להתרוממות השרשרת האלפינית, עם הדינרידים בקרבת הרעידה. בימים הקרובים נתעדכן על הנזקים לנפש ורכוש באזור ונוכל לדעת עד כמה רעידת האדמה הייתה הרסנית. למזלנו, הרעידה רחוקה מישראל ואינה משפיעה על הסיכון לרעידה באזורנו".
פרופ' עגנון היה שותף בכיר למחקר שנערך באזור ים המלח, ופורסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי Science Advances. צוות חוקרים מהארץ והעולם קדחו במסגרת המחקר לעומק של מאות מטרים בשנת 2010 באמצעות אסדה שהוצבה במרכז ים המלח והחלה לקדוח בקרקעית, כדי לדגום משקעים שהצטברו במשך כ-220 אלף שנות גיאולוגיה של ים המלח – הרקורד שנחשב לארוך מסוגו בעולם. המחקר חשף כי רעידת אדמה הרסנית בעצימות של 6.5 ומעלה צפויה לפגוע באזורנו בשנים הקרובות, ושבמאות השנים הקרובות צפוי אזורנו לחוות רעידה נוספת בסולם 7.5 ומעלה.
https://www.ynet.co.il/environment-science/article/Sy411JyM6P