check
סיכון בריאותי: פרופ' אמריטוס יואב קבנצ'יק ופרופ' אמריטוס חיים הרשקו כותבים על חוסר ברזל ואנמיה בימי קורונה | האוניברסיטה העברית בירושלים

סיכון בריאותי: פרופ' אמריטוס יואב קבנצ'יק ופרופ' אמריטוס חיים הרשקו כותבים על חוסר ברזל ואנמיה בימי קורונה

13 אוגוסט, 2020
קורונה

קורונה

תופעה אופיינית בקרב חולי קורונה הינה התפרצות "סערה" של ציטוקינים. סערה שכזאת היא למעשה תגובה חיסונית חריפה שנגרמת כתוצאה מאובדן שליטה של מערכת החיסון, שעוברת לתקוף תאים בריאים. אחד התסמינים הנפוצים של סערת הציטוקינים הינו עלייה בדם של החלבון פריטין (ferritin) המוכר כ-acute phase reactant. עם החרפת המחלה עולות הרמות של הגורמים הדלקתיים הללו, והיום הם משמשים ככלי עזר-אבחוני לקביעת סטטוס המחלה. לעלייה ברמת הציטוקינים הפרו–דלקתיים השפעה מזיקה על משק הברזל בגוף, כיוון שהם משרים את חסימתם של שערי הקליטה של ברזל בתריסריון (החלק של המעי הדק היוצא מהקיבה). החסימה חלה על קליטת כל סוגי הברזל התזונתי – מהחי, מהצומח ומתוספים מלאכותיים - והיא מובילה להתפתחותו של חסר ברזל. סממני החסר הם עייפות עד תשישות וירידה תפקודית עד לכשל מערכתי עם פגיעות בלב - תופעות הנצפות בקרב חלק מחולי הקורונה גם לאחר החלמתם.

מדוע ואיך נוצר חסר זה? אדם מבוגר, בריא כחולה, נפרד כל יום מ-1-2 מ"ג ברזל, כתוצאה משחיקת תאים מהעור וממערכת העיכול. ללא השלמת האובדן המתמשך, החסר הולך וגובר. בקורונה, כמו בכל דלקת חריפה, משרים הציטוקינים הפרשה של הורמון הפסידין (Hepcidin), המשרה  מצדו את סגירת שערי כניסת הברזל לדם במעי, אך גם בכבד ובטחול, בהם ממוחזרים כל יום כ-20 מ"ג ברזל שמקורם מעיכול של תאי דם זקנים לטובת יצירתם של חדשים. יתרה מזאת, ציטוקינים גם משרים את גיוס הברזל מהדם ואחסונו בכבד ובטחול. התוצאה היא דילול רמת הברזל בדם, ובעקבותיו היווצרות חסר-ברזל כללי שמוביל עם הזמן לאנמיה. (לעיון נוסף)

הטיפול המקובל לחסר ברזל תפקודי מבוסס על עירוי ברזל, שלרוב אינו מותווה במצבים דלקתיים זיהומיים. בתקופות סגר ממושך עירוי שכזה אינו נגיש למי שאינו מאושפז במרכז רפואי. לאחרונה פותחו תכשירי ברזל ייחודיים הניתנים דרך הפה, בפומית, שבכוחם לעקוף את שערי הקליטה החסומים במצבים דלקתיים, וכך הם מצליחים לספק ברזל לכלל תאי הגוף, ובעיקר למוח העצמות - האיבר שתפקידו לייצר תאי דם.

בעת שברזל ממקורות מזון ומרוב התוספים המלאכותיים נקלט אך ורק בתריסריון (ששעריו חסומים בדלקת), תכשירים ננו-חלקיקיים של ברזל (כמלח פירופוספט) עטופי שומנים טבעיים נספגים דרך תאי M שלאורך המעי הדק. כך נעקפים החסמים ומתאפשרת אספקת המתכת החיונית לכל הרקמות ובעיקר למוח העצם. בצורה זו ניתן היום לטפל בחסר ברזלי שנגרם ממגוון גורמים דלקתיים, על ידי אמצעי פומי נוח ללקיחה, בטוח לשימוש (ללא תופעות לוואי) ובעל יעילות מוכחת הן מדעית והן קלינית. (לפרטים עיינו ב- "שיטה חדשנית לטיפול באנמיה מחסר ברזל").

יש לציין שהנתונים הקליניים על הנזקים ארוכי-טווח של מחלת הקורונה באוכלוסיות בעלות גיל ורקע שונים, על נזקי הטיפולים עצמם (אפקטים יאטרוגניים) ועל השילוב בין שני הגורמים הללו הולכים ומצטברים, אך טרם בשלו לביצוע ההערכה ראויה על ידי הקהילה הרפואית. כל עוד המחלה פעילה, תימנע התערבות טיפולית במשק הברזל התת-תפקודי, אך לאורך ימי ההחלמה יש מקום לשיקום תפקודי מהיר יחסית ובטוח (ללא תופעות לוואי) באמצעות תכשירים פומיים חדשים, שיעילותם הוכחה מדעית במגוון רחב של מחלות דלקתיות. במיוחד בימי סגר, כאשר שירותי מרפאות ו/או מרכזים קליניים הינם מצומצמים, הטיפול הנשען על התכשיר הפומי החדש עונה על רוב הצרכים לתיסוף ברזל בימי קורונה, כמו בימים כתיקונם.   

 

כתבו: פרופ' אמריטוס יואב קבנצ'יק ופרופ' אמריטוס חיים הרשקו מן המכון למדעי החיים והפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים.

 

פורסם בתקשורת - מאקו: https://www.mako.co.il/health-illnesses-and-medicines/illnesses-the_novel_coronavirus/Article-cca582469c6e371027.htm?sCh=3d385dd2dd5d4110&pId=796371781