ניתוח של חוקרי האוני' העברית: ללא פעולה מיידית נאלץ לחזור לסגר - תוך שבועיים, חשש למעל 100 נפטרים בשבועות הקרובים

3 יולי, 2020
קורונה

ניתוח שבוצע על ידי צוות חוקרים ממכון רקח לפיסיקה ובית הספר לבריאות הציבור מהאוניברסיטה העברית, שעוסק בניטור מגפת הקורונה, העלה כי קצב העלייה במאושפזים נתמכים נשימתית "מיישר קו" עם קצב העלייה של הנדבקים החדשים. עלייה זו צפויה להוביל למעל ל-100 נפטרים בשבועות הקרובים. בקצב ההכפלה הנוכחי, טוענים החוקרים, בעוד כשבועיים נהיה בהתדרדרות שעלולה להוביל לכשל ביכולת העמידה של מערכת הבריאות ותחייב סגר מוחלט. על המסמך חתומים פרופ' ינון אשכנזי, פרופ' רן ניר פז, פרופ' דורון גזית,
פרופ' רונית קלדרון-מרגלית, ד"ר מיכאל אסף ופרופ' נדב כץ
. התחזית הקודרת הועברה למלל לתמיכה בהליך קבלת ההחלטות הנוכחי.
 

גרף נתונים, 3.7.2020

ההסבר הסביר לתופעה זו היא פתיחת אירועים רבי משתתפים בתאריך 15.6.20. עלייה דומה לא התקבלה, למשל בפתיחת מערכת החינוך. פתיחה זו אפשרה הדבקה צולבת בין אוכלוסיית הפגיעים והלא פגיעים. הדבקה צולבת מתרחשת כאשר שתי האוכלוסיות, הפגיעה והלא פגיעה, נפגשות בתוך חלל סגור, כמו באירוע חברתי, ואז נגרמת הדבקה צולבת בין הקבוצות כך שאחת מדביקה את השנייה במהירות. על פי הניתוח המחקרי, הדבקה זו התרחשה תוך עשרה ימים (החל מה-26.6.20) וגרמה לעלייה בכמות המאושפזים בבתי החולים בארץ. סביר להניח, לטענת המומחים שהשתתפו במחקר, שניתן לעצור את העלייה בקצב ההדבקה על ידי מניעת אירועים רבי משתתפים תוך דגש על מניעת אירועים בחללים סגורים. עם זאת, מכיוון שחולה מאושפז נדבק כעשרה ימים לפני אשפוזו, העלייה בכמות המאושפזים בעשרת הימים הקרובים תהיה בלתי נמנעת. 

"קיים חלון הזדמנויות קצר של מספר ימים, שיאפשר מניעה להגעה של מאות חולים שיהיו נתמכים נשימתית. הגעה לכ-400 חולים נתמכים בקצב הכפלה של עשרה ימים תחייב סגר מנע על מנת למנוע הגעה של קריסת מערכת הבריאות. קיימת דחיפות לצמצום מיידי של ההדבקה, אחרת לא ניתן יהיה למנוע צורך בסגר כולל", מסכמים החוקרים.