ניטור שדות חשמליים אטמוספריים יכול לשפר את חיזוי אירועי מזג אוויר קיצוניים

21 נובמבר, 2024
Lightning storm

מחקר חדש בראשות ד"ר רועי יניב מהמכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית בירושלים ובמרכז הרפואי שיבא, בשיתוף עם ד"ר אסף הוכמן מהאוניברסיטה העברית ופרופ' יואב יאיר מאוניברסיטת רייכמן, הציג התקדמות משמעותית בהבנת התפקיד של מדידת שדות חשמליים אטמוספריים בחיזוי אירועי מזג אוויר קיצוניים. באמצעות בחינה מדוקדקת של מערכות מזג אוויר חורפיות בלחץ נמוך, הידועות כ"שקעים קפריסאים", המחקר חושף תובנות חדשות על תפקיד השדה החשמלי בחיזוי משקעים כבדים.

בהתמקדות ב"שקעים קפריסאים רטובים" – מצבים שבהם יורד גשם כאשר חזית קרה עוברת – הבחינו החוקרים בעליות משמעותיות בערכי השדה החשמלי. נתונים שנמדדו דקה אחר דקה הראו עליות חדות בשדה החשמלי מרמות רגילות של מזג אוויר נאה (כ-100-200 וולט למטר) למאות ואף אלפי וולט למטר במהלך גשמים. עליות אלו התרחשו כאשר ענני הסערה עברו מעל, מה שמצביע על כך שסוגי עננים שונים יוצרים דפוסים ייחודיים של שדות חשמליים. המחקר הדגיש גם כי גורמים נוספים מעבר לעוצמת הגשם, כמו מבנה הענן והמטען החשמלי של טיפות הגשם, משפיעים על תנודות אלו בשדה החשמלי.

באמצעות ממצאים אלו, החוקרים זיהו כיצד שינויים בשדה החשמלי מתואמים עם תנאי מזג אוויר מסוימים. הבנה מעמיקה יותר של תגובות השדה החשמלי לאירועי מזג אוויר עשויה לשפר באופן משמעותי מערכות התראה בזמן אמת עבור אירועי מזג אוויר קיצוניים, במיוחד באזורים המועדים לשיטפונות בזק ולשינויים פתאומיים במזג האוויר. בישראל, הנמצאת בין אקלים מדברי לאקלים ים-תיכוני, אפילו שינויים קלים במיקום מערכות לחץ נמוך יכולים להוביל לשינויים דרמטיים במזג האוויר המקומי. לפיכך, ניטור דינמיקת השדות החשמליים עשוי לספק סימנים מוקדמים למזג אוויר קיצוני ולשפר את היערכות הקהילות מול אקלים משתנה.

"מחקר זה מראה כיצד שינויים בשדה החשמלי יכולים לשמש כסימנים לשינויים בדפוסי מזג האוויר, ולאפשר לנו לחזות אירועי מזג אוויר קיצוניים בזמן אמת," אמר ד"ר רועי יניב. "היכולת לזהות שינויים אלו מוקדם חשובה במיוחד באזורים פגיעים כמו ישראל, שבהם אפילו שינויים קטנים בתנאי האקלים עלולים לגרום להשפעות מקומיות משמעותיות." ד"ר אסף הוכמן הוסיף: " אנחנו מציגים כלי בעל ערך לחיזוי משקעים כבדים מקומיים, החיוני לשיפור ההיערכות לשינויי אקלים באזורים צחיחים כמו דרום ישראל."

מחקר זה מדגיש את החשיבות של שילוב תצפיות שדה חשמלי במערכות ניטור מזג אוויר, במיוחד באזורים צחיחים וחצי-צחיחים החשופים יותר ויותר להשפעות שינויי האקלים.

למחקר המלא.