מחקר שהוצג במסגרת כנס הקנאביס העולמי ICRS2021: רכיב מסונתז מצמח הקנאביס יוכל לסייע בטיפול בהשמנת יתר? | האוניברסיטה העברית בירושלים

23 יוני, 2021
משקל. i_yunmai_unsplsh

CBD, קנבינואיד ללא פעילות-פסיכו-אקטיבית בקנאביס, נחקר היטב בשנים האחרונות בגלל הפוטנציאל הרפואי שלו ונחשב כיום לטיפול אפשרי עבור חולי אפילפסיה, דלקת, הפרעות חרדה ועוד מספר הפרעות גופניות ונוירו-פסיכיאטריות שכיחות אחרות. מקורו של ה-CBD הוא בחומצה הקנבידיאולית CBDA, אשר ניתן למצוא בדגימות טריות של צמח הקנאביס. בתהליך טבעי שנקרא דה-קרבוקסילציה משתחררת מולקולת פחמן דו-חמצני, ו-CBDA הופך ל-CBD. בעוד שהתכונות הביולוגיות והטיפוליות של CBD כמווסת תיאבון וירידה במשקל תוארו בספרות המחקרית, הידע הפרמקולוגי לגבי השפעת ה-CBDA מוגבל ומצומצם.

"בעוד שכולם דנים ב- THC וב-CBD, קנבינואידים אלה הם למעשה חומר משני ומופיעים רק אחר כך בצמח", הסביר פרופ' רפאל משולם בראיון שקיים לאחרונה בנושא זה. "במקור יש חומצה המופיעה בצמח, וחומצות אלו הן עולמות מסתוריים של תרכובות החזקות בהרבה מקנבינואידים, עם זאת, חומצות קנבידיוליות אלו לא היו יציבות, ולכן הן חסרות תועלת בפיתוח תרופות. כך סברו עד לאחרונה. אני מאוד מקווה שיום אחד יהיה לנו, במהלך השנים הקרובות, נגזרת של חומצה קנבידיולית בשוק במקביל ל-CBD עצמו".

Prof. Rafi Mechoulam, Ein Kerem Campus. Photo by Yoram Aschheim

בניסיון לייצב את CBDA ולהגדיל את יעילותו, בוצע מחקר בהובלת פרופ' יוסי תם, מהמחלקה לפרמקולוגיה בביה"ס לרוקחות שבפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית, וממובילי הכנס הבינלאומי לחקר קנאביס ICRS2021 - שייערך בישראל בעוד ימים ספורים (21-24.6.21) בשיתוף פעולה ובהובלת האיגוד הבינלאומי לחקר קנבינואידים, האוניברסיטה העברית ומרכז הקונגרסים הבינלאומי בנייני האומה ירושלים, במסגרתו סונתזה נגזרת חדשה של החומר CBDA CBDA - Methyl ester, או בקיצור EPM301. מדובר במולקולה קנבינואידית סינתטית ויציבה אשר נגזרת מהחומצה. בהשוואה ל-CBDA, נגזרת זו נמצאה בעבר כיעילה במיוחד נגד דיכאון וחרדה אך מעולם לא נחקר הפוטנציאל של EPM301 בהפחתת תיאבון, ירידה במשקל והשמנת-יתר. קשר זה עניין מאוד את קבוצת המחקר של פרופ' תם. עבודת המחקר בוצעה בחסות EPM, חברה לפיתוח תרופות שפיתחה 14 מולקולות מבוססות חומצות קנבינואידיות, ומפתחת תרופות מקור למנעד רחב של התוויות רפואיות.

במהלך המחקר הנוכחי קיבלו עכברי מעבדה זכרים מסוג C57BL נגישות מלאה למזון עתיר שומן ותזונה סטנדרטית למשך 14 שבועות. לאחר מכן, טופלו עכברי מעבדה אלו, אשר סבלו מהשמנת יתר, במשך 28 ימים ב- EPM301. משקל הגוף של העכברים נבדק מדי יום ובנוסף נבדק הרכב מסת הגוף באמצעות מכשיר MRI, ונערכה מדידות לאפיון מטבולי של העכברים המטופלים. כמו כן, נבדקו רמות הסוכר, הכולסטרול, תפקודי הכבד בנוכחות / היעדר EPM301.

התוצאות הראו כי EPM301 תרם בהצלחה לירידה במשקל ולהפחתת מסת השומן אצל העכברים. גם Hyperleptinemia, עודף של לפטין (הורמון חלבוני המיוצר בתאי שומן וברקמות שומניות) בדם, הנגרמת כתוצאה מהשמנת יתר פחתה באופן משמעותי. העכברים הראו פעילות יתר והתרוצצו מרצון במרחבים שהוקצו להם, מבלי שנדרשו לקבל סיוע. EPM301 נמצא גם יעיל בשיפור מאזן השומנים בדם העכברים שכלל שיפור היחס בין הכולסטרול הטוב (HDL) לכולסטרול הרע (HDL). זאת ועוד, EPM301 נמצא יעיל כנגד ההצטברות שומן בתאי הכבד, והפחתה של פגיעה בכבד (ירידה משמעותית ברמות המחזור של אנזימי הכבד ALT ו- ALP בדם).

"בסך הכל, EPM301 הפגין תוצאות מרשימות בשיפור ההשמנה ובהפרעות המטבוליות הקשורות לה בעכברים. יש להמשיך ולבחון את יעילותו התרופתית שלEPM301  לקראת ביצוע מחקרים קליניים בבני אדם", הדגיש השבוע פרופ' תם. עבודה זו, תחת הכותרת "EFFECT OF CANNABIDIOLIC ACID DERIVATIVE IN TREATING DIET-INDUCED OBESITY" הוצגה במסגרת הכנס הבינלאומי לקנאביס ICRS2021, המאגד את החוקרים המובילים מהקהילה המדעית הבינלאומית, ביניהם רבים מהאוניברסיטה העברית, ומציג את המחקרים העדכניים ביותר בתחום הקנאביס. האירוע מועבר בימים אלה (21-24.6) באופן מקוון דרך פלטפורמת "מרכז הקונגרסים הווירטואלי" של מרכז הקונגרסים הבינלאומי בנייני האומה ירושלים. עד כה, הכנס משך אליו מאות חוקרים, רופאים ומדענים מהארץ והעולם.

prof Yossi Tam

לפרסומים בתקשורת: mako, מדינט