סקירת מחקרים מקיפה נערכה לראשונה במטרה להעריך את השפעות צריכת הקנאביס בנשים בהיריון על התפתחות מחלות או הפרעות פסיכיאטריות אצל העוברים • נמצא כי הסיכון לצריכת קנאביס עתידית אצל הצאצאים היה גבוה ב-20% במקרים של חשיפה לסם במהלך ההיריון
מחקר פורץ דרך שנערך על ידי המכון למדעי התרופה בבית הספר לרוקחות שבפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים וכן המחלקה לפסיכיאטריה במרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה עין כרם, מצא כי נשים שצורכות קנאביס במהלך ההיריון מגבירות את הסיכויים להתפתחות הפרעות קשב אצל הצאצאים, כמו גם את הנטייה העתידית שלהם לצריכת קנאביס בעצמם. ממצאי המחקר, שפורסמו לאחרונה בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology, שוללים קשר בין צריכת הסם לעלייה בסיכון לאוטיזם, חרדה או דיכאון אצל הצאצאים.
צוות החוקרים, בהובלת ד"ר חלי בסלוב ופרופ' אילן מתוק מבית הספר לרוקחות שבפקולטה לרפואה, יחד עם ד"ר נועה יקירביץ-אמיר מהמחלקה לפסיכיאטריה במרכז הרפואי הדסה, בחנו האם שימוש בקנאביס במהלך ההיריון קשור לסיכון להתפתחות מחלות או הפרעות בעלות מאפיינים פסיכיאטריים לטווח ארוך אצל הצאצאים. תוך התבססות על נתונים מ-18 מחקרים תצפיתיים שכללו 534,445 משתתפים, החוקרים ניתחו תוצאים נוירופסיכיאטריים ארוכי טווח אצל צאצאים של נשים שהשתמשו בקנאביס במהלך ההיריון, לעומת צאצאים של נשים שנמנעו מכך. "בדקנו האם קנאביס תורם להתפתחות מחלות או הפרעות בעלות מאפיינים פסיכיאטריים הקשורים בפגיעות ידועות במערכת העצבים המרכזית, כמו למשל הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD), אוטיזם או אפילו דיכאון", מסבירה ד"ר בסלוב.
הממצאים העלו כי חשיפה לקנאביס במהלך ההיריון אינה קשורה בעלייה בסיכון לאוטיזם, תסמינים פסיכוטיים, חרדה או דיכאון אצל הצאצאים. עם זאת, נמצאה עלייה קלה בסיכון להפרעת קשב וריכוז וכן נטייה לצריכת קנאביס בקרב הצאצאים עצמם בעתיד. "בפרט, ראינו כי הסיכון ל-ADHD היה גבוה ב-13% אצל הצאצאים שנחשפו לקנאביס במהלך ההיריון בהשוואה לצאצאים שלא נחשפו", משתפת ד"ר יקירביץ ומוסיפה: "כמו כן, נמצא כי הסיכון לצריכת קנאביס אצל הצאצאים היה גבוה ב-20% במקרים של חשיפה לקנאביס במהלך ההיריון".
"מחקרים בודדים נערכו עד כה ברחבי העולם בנוגע לקשר בין שימוש בקנאביס רפואי בנשים בהיריון לבין ההשפעה האפשרית על התפתחות העובר וגם לבין ההשפעה על הנשים עצמן", אומר פרופ' אילן מתוק, ראש מעבדה במכון למדעי התרופה בבית הספר לרוקחות שבפקולטה לרפואה. יש לקחת בחשבון את מגבלות המחקר הנ״ל, שמתבסס על מידע ממספר מצומצם של מחקרים תצפיתיים הנתונים לערפלנים והטיות. כמו כן, המחקר
מתבסס על נתונים מתקופות בהן חוזק תכשירי הקנאביס היה נמוך יותר מתכשירי הקנאביס הקיימים כיום, מה שעלול לגרום לתת-הערכה של השפעות הקנאביס על העובר.
בעוד שממצאי המחקר החדשים מצביעים על השפעות קלות בלבד, צוות החוקרים ממליץ לנקוט באמצעי זהירות בשימוש בקנאביס במהלך ההיריון. לדבריהם, "ישנה חשיבות להמשך מחקר בתחום זה, במיוחד לנוכח העלייה בשימוש בקנאביס בשנים האחרונות, גם בקרב נשים בהיריון, על מנת להבין את ההשפעות האפשריות על הצאצאים, ולהבטיח בריאות והתפתחות תקינה של האוכלוסייה העתידית".
לקריאת המחקר המלא: https://doi.org/10.1016/j.ajog.2024.06.014