מחקר חדש חשף אתר ארכיאולוגי רב-שכבתי בעמק זרבשאן שבטג'יקיסטן, המספק עדויות נדירות להתיישבות אנושית קדומה באזור. הממצאים עשויים לשפוך אור על התפתחות האדם והתפשטותו במרכז אסיה
אזור מרכז אסיה מהווה צומת חשוב בהתפתחות האנושית, אך עד כה היה בבחינת כתם לבן על מפת המחקר הפרהיסטורי. מחקר חדש שנערך על ידי פרופ' יוסי זיידנר מהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית, בשיתוף ד"ר שרוף קורבנוב מהאקדמיה הלאומית למדע של טג'יקיסטן, חשף אתר ארכיאולוגי רב-שכבתי בעמק זרבשאן שבמרכז טג'יקיסטן. האתר, המכונה סוי חבזק, מספק עדויות נדירות להתיישבות אנושית קדומה באזור. "מתברר שהאזור שמוכר בעיקר כנתיב המרכזי של דרך המשי בימי הביניים, שימש את האדם כעורק מרכזי להתפשטות והתיישבות גם בתקופות קדומות בהרבה – 150-20 אלף שנה לפני זממנו, תקופה בה חיו באזור מספר טיפוסי אדם. השאלה מי הם אותם אנשים, ומה טיב הקשר ביניהם, הייתה בלב מחקר זה", מסביר פרופ' זיידנר.
המחקר כלל סקרים לגילוי אתרים, חפירות ארכיאולוגיות באתרים שנתגלו וניתוח מדוקדק של הממצאים. החוקרים חפרו שלושה שטחים באתר וגילו מספר שכבות של פעילות אנושית עם שרידים עשירים של כלי אבן, עצמות בעלי חיים ושרידי צמחייה קדומה. בין האתרים אותר סוי חבזק, שהתגלה במהלך סקר באזור הררי וקשה לגישה. הממצאים מתוארכים לתקופות שונות של תקופות האבן התיכונה והעליונה לפני כ-150-20 אלף שנים. ההשתמרות הטובה של העצמות חומרים האורגניים מאפשרת שחזור של האקלים הקדום באזור ומלמדת על פוטנציאל לגילוי של שרידים אנושיים שיאפשרו לזהות איזה מין או מיני אדם חי באזור.
"האתר מכיל שכבות מרובות של פעילות אנושית, מה שמאפשר לנו לעקוב אחר שינויים בהתנהגות האנושית לאורך זמן", מסביר פרופ' זיידנר, ומוסיף: "זה מידע קריטי להבנת ההתפתחות האנושית באזור. בנוסף, מיקומו של האתר במסדרון ההרים של מרכז אסיה מרמז על תפקידו האפשרי כנקודת מעבר חשובה עבור אוכלוסיות אנושיות קדומות".
הממצאים באתר סוי חבזק עשויים לשנות את הבנתנו לגבי התפשטות האדם במרכז אסיה ומעבר לה. "אנו מקווים שהמשך המחקר באתר יספק לנו תובנות לגבי האינטראקציות האפשריות בין קבוצות אנושיות שונות שאכלסו את האזור בתקופות קדומות, כמו האדם המודרני, הניאנדרטל והדניסובני," מסכם פרופ' זיידנר. "זהו צעד חשוב בהבנת ההיסטוריה האנושית הקדומה באזור ובחיזוק הקשרים המדעיים הבינלאומיים". המחקר צפוי להימשך בשנים הקרובות, כאשר החוקרים מתכננים חפירות נוספות ובדיקות מעמיקות של הממצאים. תוצאות המחקר עשויות לשנות את הבנתנו לגבי התפתחות האדם והתפשטותו במרכז אסיה ומעבר לה.
קישור למחקר המלא: https://doi.org/10.15184/aqy.2024.149