check
מומחים עולמיים לבריאות הציבור נגד ביטול מס המשקאות הממותקים | האוניברסיטה העברית בירושלים

מומחים עולמיים לבריאות הציבור נגד ביטול מס המשקאות הממותקים

2 פברואר, 2023
shutterstock_122500525.jpg

החלטת שר האוצר לבטל את מס המשקאות הממותקים מעוררת דאגה וזעזוע בקרב קבוצת מומחים בינלאומיים מהפדרציה העולמית של איגודי בריאות הציבור  וביניהם חוקרים מהאוניברסיטה העברית לצד חוקרים בעלי שם עולמי בכלכלת בריאות, מדעי התזונה ובריאות הציבור. "החלטה זו פוגעת קשות במעמדה הבינלאומי של ישראל ובמוניטין שלה כמופת למדיניות הגיונית מבוססת ראיות"

במכתב רשמי, שפורסם היום (ה' 02.02) בכתב העת הרפואי המוביל The Lancet, רשימת חוקרים ומומחים בכירים בעולם לתחומי בריאות הציבור, כלכלת בריאות ומדעי התזונה, מביעים דאגה עמוקה נוכח ההחלטה לבטל את מס המשקאות הממותקים, והפגיעה שלה בבריאות הציבור, במעמדה הבינלאומי של ישראל ובמאמצים הרבים לשיפור הבריאות ברחבי העולם. רשימת החתומים על המכתב כוללת שמות ישראלים ובינלאומיים מובילים בתחום בריאות הציבור התזונה, בראשם פרופ' אהרון טרואן מהפקולטה לחקלאות מזון וסביבה שבאוניברסיטה העברית ופרופ' חגי לוין, מביה"ס לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית והדסה; יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל.

בין יתר החתומים גם בארי פופקין, כלכלן בריאות בעל שם עולמי, דריוש מוזפריאן, דיקן לענייני מדיניות בביה"ס למדעי התזונה של אוניברסיטת טאפטס האמריקאית, שעומד בראש צוות משימה המייעצת לבית הלבן בנושא רעב וביטחון תזונתי,איימי יארו ראשת מרכז גרצ'ן סוונאסון לתזונה, מרטין קרהר מסיטי אוניברסיטה לונדון, וראשי קבוצות העבודה של הפדרציה העולמית לבריאות הציבור, אנה פאולה בורטולטו מרטין מברזיל, מיגל אנגל רויו בורדונדה מספרד, ואילדפונזו הרננדז אגואדו ששימש בעבר כראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות הספרדי.

לשון המכתב:

"כחברים בפדרציה העולמית של אגודות בריאות הציבור וחוקרים מובילים בתחומי מדיניות תזונה, מדעי הבריאות והכלכלה, ברצוננו להביע דאגה קיצונית נוכח החלטתו של שר האוצר סמוטריץ, לבטל את מס המשקאות הממותקים כבר ביומו הראשון בתפקידו.

החלטה זו, שהתקבלה בטרם התייעצות עם אנשי המקצוע בשירות המדינה במשרדי הבריאות או האוצר, ומבלי לקיים דיון בלתי תלוי עם מומחים, מהווה מכה קשה לבריאות הציבור. היא נוגדת הנחיות ברורות וראיות של סוכנויות בינלאומיות, כמו ארגון הבריאות העולמי והבנק העולמי, וכן מחקר מבנק ישראל, המוכיח שהמס הפחית באופן משמעותי את צריכת המשקאות הממותקים".

המומחים מאמינים ללא צל של ספק כי ביטול המס יפגע בחיי אדם ויגדיל את העלויות הכלכליות הישירות והעקיפות למערכת הבריאות ולכלכלת ישראל, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. בראייה רחבה יותר, ביטול המס מערער התקדמות נרחבת שנעשתה במקומות אחרים ברחבי העולם. המדיניות החדשה "תיחגג" על ידי בעלי אינטרסים שמקדמים את מוצריהם ומתעלמים מהצורך במדיניות שתשמור על בריאותו ורווחתו של הציבור. החלטה זו תיראה כמתעדפת אינטרסים פוליטיים מגזריים על פני קביעות מדעיות בלתי ניתנות לערעור.עוד מוסיפים החותמים כי, החלטה זו פוגעת קשות במעמדה הבינלאומי של ישראל, בהובלתה בתחום הרפואי, המדעי והטכנולוגי. תוך קעקוע המוניטין שלנו כמופת למדיניות הגיונית מבוססת מדע.

המומחים מצהירים כי "אנו תומכים בעמיתינו במקצועות הבריאות בישראל ובציבור הרחב בקריאה לממשלת ישראל לשקול מחדש ולחזור בה מהחלטה לא מתוכננת ונמהרת זו. במקום זאת, תנו להכנסות ממס משקאות הסוכר לשמש למאבק במחלות כרוניות כולל השמנת יתר, וכן קדמו ביטחון תזונתי על ידי הגדלת הגישה הכלכלית לתזונה בריאה, צמצום הפערים הבריאותיים, שיפור הבריאות והרווחה של כל אזרחי ישראל – והוו דוגמה חיובית ולא שלילית להנהגת מדיניות הבריאות העולמית."

פרופ' אהרון טרואן, מהפקולטה לחקלאות מזון וסביבה שבאוניברסיטה העברית מוסיף כי: "מעמדה האיתן של ישראל בקהילה הבינלאומית, בתחומי המדע והבריאות מבוססת על הובלה ישראלית בייצור ויישום ידע פורץ דרך. עמיתינו חוששים, ובצדק, שההחלטה הנמהרת ונטולת הגיון בריאותי או כלכלי, שולח מסר מזיק שיחבל במאמצים של מדינות העולם להתמודד עם מגפת ההשמנה. יש עדיין הזדמנות לתקן, אבל אם לא יחול שינוי, הדבר עלול לפגוע קשות בקשרים המדעיים של ישראל".