מודל חדשני חושף את המנגנון הביוכימי של תודעה וזיכרון

16 מאי, 2024
photo

 

מחקר חדש שפורסם בכתב העת International Journal of Psychiatry Research על ידי פרופ' חיים גילון מהמכון לכימיה באוניברסיטה העברית וד"ר ג'רארד מרקס מחברת MX Biotech Jerusalem מציג מודל חדשני המשלב שתי תיאוריות מרכזיות במדעי המוח: השערת הרשת הנוירונית הגלובלית (GNW) ומנגנון הזיכרון המשולש – כדי לשפוך אור על התודעה והזיכרון.

 

השערת הרשת הנוירונית הגלובלית סוברת כי המוח שלנו הוא למעשה רשת ענקית של נוירונים, שמחוברים ביניהם בקשרים חזקים או חלשים, הפועלים כרשת אינטראקטיבית של יחידות מידע שמחוברות ביניהן בקשרים חשמליים וכימיים דינמיים. אותם קשרים, והפעילות בהם, היא זו המייצרת את כלל התפקודים המורכבים של המוח האנושי. מנגנון הזיכרון המשולש מסבירה כיצד המוח של יצורים בעלי נוירונים פועל ומעבד סוגים שונים של זיכרונות. המחקר טוען כי בניגוד לתפיסות עבר, שימור זיכרון אינו מתבצע דווקא באופן פסיבי, אלא מדובר על תהליך אקטיבי המהווה את הבסיס לתודעה עצמה. המודל המוצג במחקר הוא כזה של "ענן המוח", לפיו מערכת מורכבת של קשרים בין נוירונים המאפשרת זרימה חלקה של מידע והיא חיונית לתהליכי חשיבה, מודעות וזיכרון.

 

החוקרים מציעים מודל, הנקרא ״המודל המשולש״ לזיכרון נוירונלי. לפי מודל זה הזכרון בנוי משלשה מרכיבים: נוירון, מטריצה חוץ-תאית ומתכות (ו/או נוירוטרנסמיטורים). המודל מציע מבנה כימי ליחידת זיכרון נוירונלי ריגשי (הנקראת cognitive unit of information, cuinfo) המורכת מקומפלקס אחד של אטום מתכת אחת המוחזקת בתוך המטריצה הנוירונלית החוץ-תאית ומסומנת ע״י נוירוטרנסמיטור. במוחנו ישנו מספר אדיר של יחידות כאלו. יחידות הזיכרון נוצרות ע״י שיחרור מבוקר של מתכות מהנוירון. אובדן הזיכרון נגרם מתהליכים פיסולוגיים שונים שגורמים לאובדן המתכת או לאובדן הנוירוטרנסמיטור מיחידת הזיכרון. הזיכרון נקרא ע״י קולטנים המפוזרים על פני הנוירון ומשמשים גם להולכה עצבית.

 

מחקר זה מקדם באופן משמעותי את ההבנה שלנו לגבי תודעה וזיכרון. המודל החדשני מציע מנגנון ביוכימי להבנת האופן שבו החיים הופכים למודעים באמצעות הזיכרון ומספק מסגרת משכנעת לחקר הקשר בין זיכרון, תודעה ואבולוציה. המודל המשולב מציע מסגרת משכנעת למחקר נוסף במדעי המוח ובתחומים קשורים, ומאפשר פתח לחקירות חדשות בנוגע לטבע התודעה, הזיכרון ואף מחלות נוירודגנרטיביות.

 

להמשך קריאה - https://www.jpost.com/health-and-wellness/article-800560