חמישה זוכים במענקי המחקר היוקרתיים מטעם המועצה האירופית למחקר של האיחוד האירופי

5 ספטמבר, 2024
חמישה זוכים במענקי המחקר היוקרתיים מטעם המועצה האירופית למחקר של האיחוד האירופי

המועצה האירופית למחקר של האיחוד האירופי (ERC) הכריזה היום (ג') על תמיכתה ב-28 הצעות מחקר ישראליות שהוגשו בשנת 2022, 5 מהן בהובלת חוקרי האוניברסיטה העברית.

רשימת הזוכים מהאוניברסיטה העברית:

ד"ר כרמה בן יוחנן, החוג למדע הדתות: ד"ר בן יוחנן זכתה במענק בזכות מחקרה "כריסטושמיות: אנטי-אנטישמיות נוצרית באירופה בין 1945 ל-2020״,  העוסק בהתנגדות הנוצרית לאנטישמיות לאחר מלחמת העולם השנייה, התנגדות המתבטאת בשינויים מוסדיים, ליטורגיים ותיאולוגיים נרחבים. המחקר מנתח את המאבק הנוצרי באנטישמיות על רקע עיצובה של הנצרות המערבית מחדש, לאור תהליכי חילון, דה-קולוניזציה, ומעבר מרכז הכובד של הנצרות מן המערב אל הדרום הגלובלי.

ד"ר נעם ליפשיץ, מכון איינשטיין למתמטיקה: ד"ר ליפשיץ זכה במענק בזכות מחקרו העוסק בניתוח פונקציות בוליאניות – פונקציות מתמטיות שמקבלות סדרת מספרים של אפסים ואחדים כקלט ומחזירות אפס או אחד כתוצאה, ומשמשות לניתוח בעיות במדעי המחשב, במתמטיקה ובתורת הבחירה החברתית. תחום זה עוסק בלימוד הפונקציות באמצעות כלים מתורת פורייה, ואחד הכלים המרכזיים בו הוא "היפר-קונטרקטיביות". מחקר זה מציע שימוש בהיפר-קונטרקטיביות כדי לחקור תחומים שונים כמו תורת החבורות ותורת ההצגות, שעוסקות בחקר של סימטריות במתמטיקה.

ד"ר גדעון מאמו, הפקולטה לרפואה: ד"ר מאמו זכה במענק בזכות מחקרו על מבנה מעטפת החיידק ותפקידה בהגנה מפני אנטיביוטיקה. מחקרו מתמקד במעטפת הרב-שכבתית המגינה על תא החיידק ומסייעת לו להתמודד עם טיפולים אנטיביוטיים. למרות שזוהו רכיבים רבים במעטפת זו, ההבנה של יחסי הגומלין ביניהם עדיין מוגבלת. ד"ר מאמו שואף להעמיק את הידע על האופן בו התא מתאם את בניית כלל רכיבי המעטפת ולחשוף אינטראקציות במעטפת התורמות להתמודדות עם חומרים אנטיבקטריאליים.

ד"ר מורן פרנקל פינטר, המכון לכימיה: ד"ר פרנקל-פינטר זכתה במענק בזכות מחקרה על כיצד כימיה הובילה לביולוגיה, כאשר היא שואפת לגשר על הפער בין הביוכימיה של ימינו לעקרונות הכימיים שהובילו לראשית החיים על פני כדוה"א. במחקרה היא שואפת לאפיין כיצד סוכרים פשוטים, שהיו זמינים בכדוה"א הקדמון, מתחברים ליצירת פולימרים פונקציונליים בעלי יכולת הרכבה עצמית, וכן חוקרת את תפקידם של סוכרים אלו ביצירה של רשתות קטליטיות הדדיות.

ד"ר אילן קומרגודסקי, בית הספר להנדסה ומדעי המחשב: ד"ר קומרגודסקי זכה במענק בזכות מחקרו על פרוטוקוליי תקשורת מהירים ובטוחים. מחקרו מתמקד ביסודות הקריפטוגרפיה בדגש על גילוי של פרוטוקולי תקשורת מבוזרים בעלי תכונות בטיחות ופרטיות מוכחות המגנים על המשתמשים מפני דליפה של מידע. מחקרו על פרוטוקולים כאלו ברשתות תקשורת ענקיות הינו תחום חדש בעל אפליקציות פוטנציאליות פורצות דרך. ד״ר קומרגודסקי שואף להעמיק את הידע הקיים ולגלות שיטוח חדשות לחישוב בטוח המערב המוני משתתפים והמון מידע, תחום שהינו יחסית חדש וההבנה שלנו לגבי היישומיות שלו עדיין מוגבלת.

 

מענקי ה-ERC STG, שעומדים על כ-1.5 מיליון אירו לכל מחקר, הינם מענקים יוקרתיים ותחרותיים שניתנים לחוקרים וחוקרות פורצי דרך. הזוכים נבחרים מבין אלפים בכל רחבי אירופה בזכות הצעות המחקר החדשניות שלהם. ה-ERC Starting Grants, במסגרתו זכו במענקי המחקר, מיועד לחוקרים צעירים בתחילת הקריירה המחקרית שלהם, בעלי וותק מחקרי של בין 2-7 שנים מסיום הדוקטורט שלהם.