פיתוח חדשני מציע התקן ביולוגי המבוסס על תאי גזע ומעודד יצירת כלי דם חדשים,
שיוכלו להחליף כלי דם פגומים אצל חולי סכרת הסובלים מכיבים ברגליים וחולים הזקוקים לצנתור
אנגיוגנזה הינו תהליך אשר במסגרתו נוצרים כלי דם חדשים במהלך תיקון רקמות, התחדשות איברים וגידולים. בשנים האחרונות, מספר חוקרים מדווחים על השימוש בתאים תאי גזע מזאנכימלים, שמקורם בבני אדם, כדרך לטיפול בתאים כדי לעורר אנגיוגנזה אצל חולי סכרת וחולים הנזקקים לצנתור, אך עדיין לא דווחו תוצאות בעלות משמעות קלינית.
מחקר ישראלי חדש, בהובלת פרופ' אדוארדו מיטרני ותלמיד המחקר אסף עסיס מן המחלקה לביולוגיה תאית והתפתחותית במכון למדעי החיים באוניברסיטה העברית, מציע לראשנה התקן ביולוגי חדש שמשתמש בתאים מסוג זה. החוקרים השתמשו בטכנולוגיה של הנדסת רקמות, כדי לפתח התקנים ביולוגיים תלת ממדיים המתפקדים באופן עצמאי, ופועלים כמשאבות ביולוגיות המפרישות מגוון של הורמונים של גידול ומעודדים צמיחת כלי דם חדשים, שיחליפו כלי דם חסומים במצבים רפואיים שונים.
ההתקנים החדשים מתבססים על פלטפורמת המיקרו-פיגום (micro-scaffold), המופקים מחתיכות מיקרוסקופיות של רקמות שונות, אשר עברו תהליך להוצאת התאים המקוריים. בעקבות תהליך זה, מתקבלים מיקרו-פיגומים תלת-ממדיים אשר מסוגלים לספק סביבת גידול אופטימלית לתאים חדשים הנזרעים עליהם. על מבנים אלה נזרעו תאי הגזע. תאים אלה מהווים מקור פוטנציאלי ליצירת הורמוני גידול, האחראים ליצירת כלי דם חדשים.
בשלב הראשון, הוכיחו החוקרים כי תאים אלה גדלים בהצלחה על הפיגום הביולוגי, משעתקים ומפרישים קשת רחבה של הורמוני גידול. לאחר מכן, הושתלו התקנים אלה מתחת לעורם של עכברים וכתוצאה מכך נוצרו כלי דם חדשים מסביב להתקן, אשר התחברו עם כלי הדם של המאכסן לאחר כשבוע בלבד. בשלב הבא, בשיתוף פעולה עם המחלקה לאנדוקרונולוגיה ומטבוליזם והמחלקה לאורתופדיה בבית החולים הדסה עין כרם, השתמשו החוקרים בתאי גזע מזאנכימלים, אשר בודדו מדגימות מח עצם של חולי סוכרת בשלב כריתת הגפיים, ליצירת התקנים דומים. נמצא כי התאים אשר בודדו מחולי סכרת גדלים היטב על הפיגום הביולוגי, מייצרים ומפרישים מגוון הורמוני גידול, ברמה דומה להתקנים אשר הוכנו מתאים בריאים.
החוקרים עובדים כעת על הכנת התקן דומה המיוצר מדגימות דם, ומציינים כי "בקרוב אנו מקווים לקבל אישור אתי לטיפול ראשוני במטופלים הסובלים מפצעים חיצוניים. ההתקנים יוכנו מתאים שיופקו מדגימות דם של המטופלים וישמשו כזרז לטיפול בסגירת האזור הפגוע".
באשר לשימושים העתידיים של ההתקן, הם אמרו כי ''ההתקן הביולוגי שפיתחנו יוכל לתת מענה מספק למיליוני אנשים ברחבי העולם, הסובלים מכיבים ברגליהם עקב אספקת דם לקויה בעקבות החמרה של מחלת הסוכרת. בעתיד עשוי ההתקן לספק גם חלופה לניתוח מעקפים כליליים. במקום התערבות מכנית במהלך צנתור, יוכל ההתקן המושתל להשרות יצירת כלי דם חדשים באזור ההשתלה, וכך ייווצרו ערוצים חדשים להובלת הדם אל הלב כתחליף לכלי הדם החסומים".