חוקרי האוניברסיטה העברית מוצאים בניתוח-על של עשרות מחקרים מרחבי העולם, קשר מדאיג בין חשיפה במהלך ההיריון לזיהום אוויר מסוג חלקיקים נשימים עדינים, שנפלט ממדורות ומקורות נוספים לבין משקל לידה נמוך של ילודים. הממצאים מצביעים על הצורך החיוני בהפחתת החשיפה לזיהום האוויר, על ידי פעולות מניעה הן ברמה האישית והן ברמה הממשלתית, על מנת להגן על בריאות התינוקות ועל התפתחותם
מחקרים רבים הראו קשר בין זיהום אוויר לבין תמותה ובעיות בריאותיות שונות, ביניהן מחלות לב, מחלות ריאה ואף קשיי נשימה אצל ילדים. ניתוח-על חדש, שהיה חלק ממחקר אפידמיולוגי על מפרץ חיפה, במימון המשרד להגנת הסביבה, סקר באופן שיטתי עשרות מחקרים מרחבי העולם, ומצא קשר מדאיג נוסף: חשיפה לזיהום אוויר מסוג חלקיקים נשימים עדינים במהלך ההיריון קשורה למשקל לידה נמוך בקרב יילודים. ממצאים אלו מדאיגים במיוחד לאור הראיות על ההשלכות השליליות של לידה במשקל נמוך על הבריאות במהלך החיים.
זיהום אוויר כולל חלקיקים נשימים עדינים הנשאפים לריאות. חלקיקים אלו נפלטים מעשן מדורות, מכוניות מונעות בדלק ומתעשייה. בשנים קודמות נמדדו על ידי המשרד להגנת הסביבה בל"ג בעומר ומייד לאחריו ריכוזים גבוהים מאוד של חלקיקים נשימים עדינים, פי כמה וכמה מהרמה הרגילה. מחקרים בעבר בדקו את הקשר בין חשיפה לזיהום אוויר מסוג זה במהלך ההיריון לבין משקל הלידה של התינוק, אך התוצאות היו מעורבות. בעבודה, שהובילו ד"ר ויסאם אבו-אחמד ופרופ' חגי לוין מביה"ס לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית והמרכז הרפואי הדסה, בשיתוף פרופ' רונית ניראל מהמחלקה לסטטיסטיקה ומדע הנתונים בהאוניברסיטה העברית, ד"ר סאלח ברגס משירותי בריאות כללית וגב' מאיה יולס מאוניברסיטת חיפה, נמצא קשר מובהק בין חשיפה לחלקיקים נשימים עדינים במהלך ההיריון לבין משקל לידה נמוך של הילוד.
העבודה, שפורסמה לאחרונה בכתב העת המדעי "Science of the Total Environment", התבססה על סקירה שיטתית וניתוח-על (Meta-analysis) של 84 מחקרים שונים מרחבי העולם, הכוללים נתונים על כ-42 מיליון לידות. עבודה זו הייתה חלק ממחקר שיפורסם בקרוב, בנושא חשיפות סביבתיות וגדילת עוברים, אשר התבצע במסגרת קול קורא למחקרים אפידמיולוגיים במפרץ חיפה ובוצע במימון ובליווי המשרד להגנת הסביבה בשיתוף משרד הבריאות.
הניתוח רחב ההיקף מצביע על קשר חיובי בין ריכוזי חלקיקים נשימים עדינים במהלך ההיריון לבין סיכון מוגבר ללידת תינוקות במשקל לידה נמוך. "המחקר המקיף חשף שונות רבה בין ממצאי המחקרים השונים בתחום זה מרחבי העולם. התובנה העיקרית מכך היא שלא ניתן להסתמך על ממצאים גלובליים או כוללניים כשמדובר בהערכת הסיכון למשקל לידה נמוך או נזקים אחרים עקב חשיפה לזיהום אוויר. לאור זאת, יש להקים מסד נתונים לאומי מתעדכן שיאפשר ניטור השפעות זיהום אוויר בישראל", מסביר ד"ר אבו-אחמד, ומציין כי: "קשר זה נמצא חזק במיוחד במחקרים שנערכו באירופה. ייתכן שגורמים סביבתיים ייחודיים לאירופה, כמו מקורות זיהום אוויר ספציפיים או תנאי אקלים, תורמים לקשר זה".לגבי משמעות העבודה, ציין פרופ' לוין: "המחקר ממחיש את החשיבות בהמשך המאבק לצמצום זיהום האוויר במטרה להגן על בריאות הציבור ובמיוחד על אוכלוסיות פגיעות כדוגמת תינוקות ונשים הרות. משמעות הדלקת מדורות במרחב הציבורי היא פגיעה קשה בבריאות הציבור ובמיוחד בבריאותם של עוברים, תינוקות וילדים, גם במרחק רב. לאור הידע המדעי על נזקי זיהום האוויר, עלינו להימנע ממדורות ולבחור בחלופות בריאות וסביבתיות לציון ל"ג בעומר".
קישור למחקר המלא: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2024.173205