
מחקר חדש חושף את הקשר בין ריכוזי האוזון לדינמיקת האקלים של כוכב הלכת Proxima Centauri b באמצעות סימולציות מתקדמות. ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות הבנת השפעת האוזון על מנת לזהות כוכבי לכת דמויי כדור הארץ שתנאיהם מתאימים לקיום חיים
גילוי כוכבי לכת דמויי כדור הארץ הוא אחד היעדים המרכזיים של קהילת החלל והאסטרונומיה. חיפוש אחר עולמות אלה, שעשויים להיות בני חיים, הוא מוקד מאמצים רבים של סוכנויות חלל ומפעילי טלסקופים ברחבי העולם. ממצאי מחקר חדש בהובלת ד"ר אסף הוכמן מהמכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית, מאיר בצורה חדשנית על דינמיקת האקלים והרכב האטמוספירה של כוכבי לכת דמויי כדור הארץ המקיפים כוכבים אחרים, ומספק תובנות חשובות בדרך לאיתור וזיהוי של כוכבי לכת שתנאיהם דומים לאלה של כדור הארץ.
במחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת המוביל Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, ונערך בשיתוף ד"ר פאולו דה לוקה ממרכז החישובים בברצלונה, ד"ר טד קומצ'ק מאוניברסיטת מרילנד ומריק ברם מאוניברסיטת אדינבורו התמקדו החוקרים בכוכב הלכת Proxima Centauri b, המקיף את הכוכב הקרוב אלינו לאחר השמש, באמצעות סימולציות מתקדמות וגישות חדשניות בתורת המערכות הדינמיות. הצוות גילה קשר מרכזי בין ריכוזי האוזון באטמוספירה לבין יציבות האקלים והדינמיקה האטמוספרית.
"יכולת האבחנה של סימנים כימיים, אקלימיים ואטמוספריים בכוכבי לכת רחוקים, כמו ריכוזי אוזון, עשויים להוות אינדיקציה ראשונה לברות החיים. לפיכך, מחקרים כמו זה מהווים צעד משמעותי בחתירה האנושית להבנת השאלה הגדולה - האם אנו לבד ביקום או שמצויים בו עולמות נוספים שבהם מתקיימים תנאים המאפשרים חיים", הסביר ד"ר הוכמן.
אחד הממצאים המרכזיים שעולים מן המחקר הוא ההשפעה של האוזון על התפלגות הטמפרטורה והדפוסים של זרמי הרוח באטמוספירה. על ידי שילוב השפעת האוזון, צוות החוקרים גילה צמצום בהבדלי טמפרטורה בין חצאי הכדור, עלייה בטמפרטורת האטמוספרה בגבהים מסוימים, ושינויים בדינמיקה המשולבת של הטמפרטורה ומהירות הרוח.
ד"ר הוכמן סיכם את ממצאי המחקר: "ממצאי מחקרנו חושפים קשר מורכב של השפעת האוזון על הטמפרטורה בכוכב הלכת, ומדגישים את החשיבות בהבנת השפעת האוזון ותרכובות כימיות אחרות על האקלים של כוכבי לכת דמויי כדור הארץ. אנו ניצבים על סף תקופה חדשה בחקר כוכבי לכת חיצוניים. עם כל גילוי חדש, אנו מתקרבים לפענוח התעלומות של עולמות רחוקים, ואולי אפילו למציאת סימני חיים מעבר לכדור הארץ".
להמשך קריאה - https://phys.org/news/2024-05-delves-ozone-exoplanetary-climate.html