לאוניברסיטה העברית ישנה היסטוריה ענפה של פעילות בינלאומית, כבר מהקמת המוסד ב-1918, על ידי אנשי מדע ומנהיגים ציבוריים מהארץ ומרחבי העולם. עם השנים, שיתופי הפעולה וקשרי המחקר של האוניברסיטה עם מוסדות מובילים מרחבי העולם התרחבו והתבססו, וסטודנטים מעשרות מדינות הגיעו ללימודים בפקולטות השונות של האוניברסיטה העברית.

בשנים האחרונות אנו עדים להעצמת הפעילות והנוכחות הבינלאומית של מוסדות להשכלה גבוהה, הן בישראל והן בשאר מדינות העולם. מוסדות ברחבי העולם מקיימים פרוייקטי מחקר רב-לאומיים, תכניות לימודים משותפות, ותכניות חילופין ענפות. הרשות לבינלאומיות באוניברסיטה העברית פועלת לפתח ולחזק את שיתופי הפעולה עם מוסדות מובילים ברחבי העולם, במטרה לקדם את המחקר וההוראה באוניברסיטה.

בשנת 2017 החליט נשיא האוניברסיטה להעמיד את קידום הבינלאומיות כעדיפות מוסדית אסטרטגית. זאת בהמשך להמלצות הועדה לגיבוש תכנית אסטרטגית לקידום הבינלאומיות שהגישה את מסקנותיה באותה שנה. יעדי הפיתוח העיקריים שקבעה הועדה הם אלה:
 

יצירת שותפויות אסטרטגיות עם אוניברסיטאות ומוסדות מחקר מובילים

האוניברסיטה העברית שמה לדגש לבסס ולהרחיב שותפויות משמעותיות עם מוסדות אקדמיים מובילים בעולם, על ידי פיתוח תארים ותוכניות אקדמיות משותפות, תכניות לניידות סגל וסטודנטים, קידום מחקרים משותפים ועוד.
האוניברסיטה קידמה מספר שותפויות אסטרטגיות בשנים האחרונות, ביניהן עם האוניברסיטה החופשית של ברלין, אוניברסיטת וינה, אוניברסיטת טורונטו ועוד. על שותפויות אלו ניתן לקרוא באתר הרשות לבינלאומיות בשפה האנגלית.

בין השותפות האסטרטגיות המרכזיות:

  • CREATE, Singapore - מהמיזמים המשמעותיים ביותר של האוניברסיטה העברית בחו"ל. ביוזמת ממשלת סינגפור, הוקם בשנת 2007 קמפוס CREATE (Campus for Research Excellence and Technological Enterprise) - קמפוס למחקר, מצוינות ומיזמים טכנולוגים, המהווה רשת מעבדות מחקר בו פועלות מעבדות משותפות של צוותים דו לאומיים, מסינגפור ומאוניברסיטה בינלאומית נוספת.
    במיזם שותפות אוניברסיטאות מסינגפור ואוניברסיטאות מובילות מהעולם, ביניהן MIT, אוניברסיטת ברקלי, אוניברסיטת קיימברידג' והאוניברסיטה העברית. קבוצות המחקר הנבחרות להיות חלק מ-CREATE זוכות לתקציבים משמעותיים מטעם ממשלת סינגפור המאפשרים הקמת מעבדות בסינגפור, רכישה של ציוד מעבדה מתקדם, וגיוס בתר דוקטורנטים ותלמידי מחקר. על כל תת פרויקט אמונים חוקר/ת מסינגפור וחוקר/ת ממוסד המתארח בקמפוס.
  • במסגרת תכנית CREATE, מקיימת האוניברסיטה שני פרוייקטים בעשור האחרון:

    תכנית NEW CREATE  בשיתוף עם אוניברסיטת NTU, Nanyang Technological University ובהובלתו של פרופ' שלמה מגדסי מהמכון לכימיה בעברית.

    תכנית MMID2 בשיתוף אוניברסיטת National University of Singapore NUS,  ובהובלת פרופ' אהוד רזין מהפקולטה לרפואה בעברית.

  • Freie Universitaetשיתוף פעולה אסטרטגי רחב שהחל בשנת 2011. בין הפעילויות במסגרת הסכם זה כלולים הסכמי חילופין של סגל והסכמי חילופין לסטודנטים במגוון תחומים ביניהם משפטים, יחסים בינלאומיים, תקשורת ועוד.
    בנוסף, שני המוסדות הקימו תכניות משותפות לדוקטורט ולפוסט-דוקטורט, קרן מחקר משותפת, הסכם לפיתוח קמפוס וירטואלי ישראלי- גרמני קולות קוראים משותפים בתחומי ההוראה המקוונת, הקיימות ועוד.

 

הגדלת מספר הדוקטורנטים והבתר- דוקטורנטים הבינלאומיים

האוניברסיטה שמה ליעד לגייס תלמידים בינלאומיים מצטיינים למחקר, במטרה לקדם ולהעצים את המחקר הניסויי והעיוני באוניברסיטה. התלמידים הבינלאומיים מהווים כיום רוב מבין הפוסט-דוקטורטים באוניברסיטה ויש להם תרומה חשובה לתפוקות המחקר. המטרה היא להגדיל את מספרי הפוסט-דוקטורנים, אך בעיקר להגדיל באופן משמעותי את מספרי תלמידי המוסמך המחקרי והדוקטורט בתכניות הרגילות.

הגדלת מספר הסטודנטים של האוניברסיטה המשתתפים בפעילות בינלאומית

 

מטרה חשובה נוספת היא הקניית כישורים והתנסות בינלאומית לתלמידי האוניברסיטה כחלק מלימודיהם לתואר. האוניברסיטה שואפת לאפשר לכל סטודנט וסטודנטית המעוניינים בכך, הזדמנות להשתתף בפעילות בינלאומית, בין אם בקמפוס, ביציאה לסמסטר בחו"ל, השתתפות בקורס קיץ או בהתמחות מחקרית מחוץ לישראל.

הרשות לבינלאומיות שמה ליעד לפיו עד שנת 2025, 2,000 סטודנטים של העברית יצאו להתנסות לימודית בחו"ל, בין אם במסגרת תכניות חילופין, התמחויות או קורסים קצרים.

 

הרחבת היצע התכניות הבינלאומיות לתואר והגדלת ומספר הסטודנטים בהן

 

לאוניברסיטה יש כיום כ-25 תכניות ייעודיות לתואר מוסמך ודוקטורט לתלמידים בינלאומיים. יעד חשוב הוא חיזוק התכניות האלה, ופיתוח תכניות חדשות בתחומים בהם יש לאוניברסיטה ולירושלים יתרון משמעותי על מוסדות אחרים.

מעוניינים במידע נוסף אודות התכניות הבינלאומיות המוצעות באוניברסיטה בשפה האנגלית? בקרו באתר הרשות לבינלאומיות.

 

הגדלת היצע התוכניות קצרות הטווח עבור סטודנטים בינלאומיים

 

תוכניות קצרות לסטודנטים הופכות לפופולריות בקרב סטודנטים ברחבי העולם, כהזדמנות נגישה יותר לחוויה בינלאומית במסגרת הלימודים. האוניברסיטה העברית שואפת לספק הזדמנויות משמעותיות עבור סטודנטים בינלאומיים, דוגמת קורסי שפה, התמחויות ומחקר במעבדות, עבודה קלינית ועוד, לצד חוויה סטודנטיאלית בירושלים ובישראל.

רבים מהסטודנטים המשתתפים בתכניות קצרות עשויים לשוב לישראל ולעברית, לאחר שהתנסו בפעילות המחקרית המשמעותית ובפעילות הסטודנטיאלית העשירה כחלק מהלימודים באוניברסיטה.

 

התאמת תשתיות האוניברסיטה לקהל הבינלאומי

הרשות לבינלאומיות פועלת לייצר סביבה פיזית ומקוונת מזמינה עבור קהילת החוקרים והסטודנטים הבינלאומיים, וזאת ע"י הנגשת תשתיות שירותי האוניברסיטה לשפה האנגלית. הנגשת השפה בה ניתנים שירותי המחשוב והמידע, המנהלה והשילוט היא תנאי הכרחי לחוויה החיובית של חברות וחברי הקהילה הבינלאומית של האוניברסיטה.