מחקר חדש של פרופ' גד בנעט מביה"ס לרפואה וטרינרית: מקרה ראשון בישראל של תולעת מסתורית שגורמת לעיוורון בכלבים וחתולים ויכולה להדביק גם אנשים | האוניברסיטה העברית בירושלים

29 יולי, 2021
Image by PicsbyFran from Pixabay

מקרים של הדבקה בתולעת Onchocerca lupi תועדו בעבר בצפון אמריקה, אירופה, אסיה והמזרח התיכון וכעת לראשונה גם בישראל. פרופ' בנעט: " העובדה שהתולעת נתגלתה בישראל בכלב שמעולם לא עזב את המדינה מעידה שישנו מעגל הדבקה בטפיל בישראל, ולכן קיימת סכנה עתידית גם לבני אדם ולכלבים נוספים"

Onchocerca lupi, תולעת הפוגעת בעיניים של כלבים ובני אדם אשר דווחה באזורים שונים בעולם כולל בצפון אמריקה, אירופה, אסיה והמזרח התיכון, התגלתה לראשונה בכלב בישראל. התולעת, שיכולה לגרום נזק קשה ובלתי הפיך לראייה ובמקרים קיצוניים גם עיוורון, נפוצה בעיקר בכלבים, אך ישנן עדויות מרחבי העולם שהיא מדביקה אנשים. בסקירה שפורסמה בכתב העת Yale Journal of Biology and Medicine, מתאר פרופ' גד בנעט מביה"ס לרפואה וטרינרית בפקולטה לחקלאות מזון וסביבה באוניברסיטה העברית את המקרה הישראלי, מאפייניו והסיכונים שמתגלמים ממנו.פרופ' בנעט

המקרה הראשון של התולעת התגלה בשנת 1967 בזאב בגאורגיה, ומאז תופעות נוספות של התולעת בכלבים, חתולים ובני אדם תועדו ברחבי המזרח התיכון, אירופה וצפון אמריקה. ריבוי המקרים של הדבקת אנשים בתולעת הזאת, העלו את העניין של הקהילה המחקרית בביולוגיה שלה, שעדיין אינה ידועה. כעת, עם גילוי המקרה גם בישראל, עולה חשש של מקרים נוספים באזור שאינם מדווחים. פרופ' גד בנעט: "העובדה שהתולעת התגלתה בישראל בכלב שמעולם לא עזב את המדינה מעידה שישנו מעגל הדבקה בטפיל במדינה, ולכן קיימת סכנה עתידית גם לבני אדם ולכלבים נוספים".

בנעט: "מכיוון שהנושא הזה איננו מוכר לרופאים, וטרינרים ולציבור, חשוב שהדבר יגיע למודעות רחבה כדי שאפשרות הדבקה בתולעת Onchocerca lupi תעלה כאשר מגיעים לטיפול אנשים או בעלי חיים עם סימני מחלה מתאימים". התסמינים של הדבקה בתולעת בכלבים שרצוי לשים אליהם לב הינם דלקת בעין, בלחמית וברקמות שסביב העין. בבני אדם יכולה התולעת לגרום דלקת בעין וברקמות סביב לה, וכן בעמוד השדרה.

המחקר נעשה יחד עם ד"ר אליסיה רוחס מאוניברסיטת קוסטה ריקה, ד"ר דניאל יסעור-לנדאו מהמכון הווטרינרי ע"ש קימרון במשרד החקלאות וד"ר חוי צרפתי, וטרינרית פרטית אשר קיבלה לראשונה את המקרה ועסקה בטיפול הקליני בו.

למאמר המלא

לכתבה באתר ynet