מחקר | האוניברסיטה העברית בירושלים

הגנטיקה של הנשימה

16 אפריל, 2024

רופ’ אורן אוסטרזצר-בירן מהמכון למדעי החיים חקר כיצד פועלת ומבוקרת המערכת הגנטית במיטוכונדריה של צמחים, שחיונית להתפתחותם. ממצאי המחקר מוכיחים כי גנים וחלבונים המעורבים בתהליך השחבור במיטוכונדריה של צמחים, חיוניים לנשימה תאית וגדילה.

להמשך קריאה

רגשות של אחרים

16 אפריל, 2024

מחקר חדש בהובלת פרופ' מאיה תמיר מהמחלקה לפסיכולוגיה, בחן אם וכיצד אנשים מושפעים מרגשותיהם של אחרים, כלומר לומדים סטנדרט רגשי – מה נכון או לא נכון להרגיש –ומצא כי אנשים שנחשפו לתמונות מעוררות רגש, הגיבו בהתאם לתגובות של אחרים ושפטו לחומרה מי שלא הגיב כמו כולם.

להמשך קריאה

המיתוס של החמצן?

עליית החמצן באטמוספירה

11 אפריל, 2024

חוקרי האוניברסיטה העברית חשפו ממצאים חדשים לגבי הקשר שבין עליית החמצן באטמוספירה ובאוקיינוסים שבכדור הארץ, להתפתחותם של חיים מורכבים. המחקר מצביע על כך שעליית החמצן התרחשה לאחר התפתחותם של חיים מורכבים, בניגוד להנחות קודמות

erc_advanced.jpg

שלושה חוקרים מהאוניברסיטה העברית יקבלו מענקי מחקר יוקרתיים מטעם מועצת המחקר האירופית (ERC)

11 אפריל, 2024

פרופ' מארן ניהוף מהחוג למחשבת ישראל בפקולטה למדעי הרוח, זכתה במענק היוקרתי בזכות מחקרה על הממשק בין היהדות לתרבות היוונית-רומית בכלל וההשפעה של רומא, בפרט. במחקריה, חוקרת פרופ' ניהוף כיצד השתנתה היהדות באימפריה הרומית מבחינה פילוסופית, משפטית וספרותית. כמו כן, היא חושפת תמורות דומות בקרב היוונים והנוצרים.

צבע אדום בן 15,000 שנה חושף סודות על התרבות האנושית הקדומה

27 מרץ, 2024

חוקרי האוניברסיטה העברית גילו עדות לשימוש בפיגמנט אורגני אדום בישראל לפני כ-15,000 שנה במערת כאברה באזור הר הכרמל. מדובר בעדות הקדומה ביותר בעולם לשימוש בפיגמנט אדום ממקור אורגני. תגלית זו מצביעה על היבט התנהגותי לא מוכר ומאירה אור חדש על האבולוציה התרבותית של בני האדם בתקופה הקדומה

BRING THEM HOME NOW

עליה חדה בתמיכה בעסקת החטופים

20 מרץ, 2024

תמר מחלב ופרופ' אריאל כנפו-נעם

הכותרות שוב עוסקות בעסקת שחרור חטופים, תמורת שחרור מחבלים והפוגה בלחימה. בסקר בין גולשי מאקו בתחילת פברואר היה רוב גורף נגד העסקה – כשלושה מתנגדים על כל אדם שתמך בעסקה. במחקר "בגלל הרוח" לחקר התמודדות החברה הישראלית עם המלחמה, שנעשה באוניברסיטה העברית מאז תחילת המלחמה, נתנו לנבדקים פירוט של תנאי העסקה כפי שהתגבשו בחלק הראשון של פברואר, ושאלנו אותם אם הם בעד או נגד, והוספנו אופציה של חסרי דעה מגובשת. גם במחקר שלנו היה בהתחלה רוב משמעותי שהתנגד לעסקת החטופים.

יזמות
khdshvt_shvrh_shnyyh_-_400x260_5.png

מורים ומורות בישראל בעת המלחמה: היבטים פסיכולוגיים ומקצועיים

11 מרץ, 2024

מחקר הנערך באוניברסיטה העברית, הבוחן את השפעות המלחמה על מורים ומורות בישראל, מצא כי כ-60% מהמורים מדווחים על דיכאון, מעל ל-40% שרויים במתח וכמחצית מהמורים הנבדקים חווים חרדה. דיווחי המורים מראים כי ישנו פער בין התמיכה שקיבלו מצוות בית הספר לבין התמיכה שנזקקו לה

פרופ' חיים סומפולינסקי

פרופ' חיים סומפולינסקי הוא הזוכה הישראלי בפרס הבינלאומי החשוב והגדול ביותר בתחום חקר המוח לשנת 2024 המוענק ע"י קרן Lundbeck הדנית

5 מרץ, 2024

פרופ' חיים סומפולינסקי הוא החוקר הישראלי הראשון שזוכה בפרס היוקרתי. סומפולינסקי, ממייסדי  ומובילי מרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח באוניברסיטה העברית ופרופ' אמריטוס במכון רקח לפיזיקה, הוא חלוץ מדעי המוח החישוביים וחקר הדינמיקה של מעגלים עצביים במוח, והינו בעל שם עולמי בתחומו. פרופ' סומפולינסקי גם מכהן כפרופ' במרכז למדע המוח באוניברסיטת הרווארד

תורת הכאוס

האוניברסיטה העברית: פריצת דרך בחיזוי תוצאות כאוטיות במערכת שלושת הגופים

20 פברואר, 2024

מחקר חדש ממכון לרקח לפיסיקה חושף התקדמות משמעותית בתורת הכאוס, על-ידי אישור מפורט של התורה הסטטיסטית מבוססת השטף המנבאת תוצאות כאוטיות במערכות תלת-גופיות ניוטוניות שאינן היררכיות. פריצת דרך זו טומנת בחובה השלכות מעשיות על תחומים כמו מכניקה שמימית, אסטרופיזיקה ודינמיקה חלקיקית

החודש בעברית

ועד ראשי האוניברסיטאות על ההחלטה לבטל לאלתר את הקטגוריות המדעיות בפרס ישראל

19 פברואר, 2024

במכתב לשר החינוך קיש, מביע פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית, יחד עם ראשי האוני' בישראל, אכזבה עמוקה וצער רב על ההחלטה לבטל לאלתר את הקטגוריות המדעיות בהן נבחרו במשך 71 שנים חוקרים ומדענים פורצי דרך כזוכים בפרס ישראל. "בימים בהם האוניברסיטאות בישראל והחוקרים הישראלים עומדים תחת מתקפות בלתי פוסקות של ארגוני ה-BDS, איומים בחרם אקדמי מצד אוניברסיטאות ברחבי העולם והצרת צעדים של מדענינו - מוטלת עליך החובה המוסרית לתמוך באקדמיה הישראלית ללא לאות ובכל אמצעי העומד לרשותך".

מלחמה