הליטורגיה של ביתא ישראל: נעימות התפילה של יהודי אתיופיה | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

האוניברסיטה העברית שמחה להזמינכם לאירוע השקה של פרסום הקלטות ומחקר בנושא
מאת שמחה ארום, פרנק אלווארז-פרייר, שושנה בן-דור ואוליביה טורני

האירוע יתקיים במסגרת פסטיבל חוליגב של בית הקונפדרציה בספרייה הלאומית, 23 בדצמבר 2018, בשעה 19:00.

העלייה החשאית של יהודי אתיופיה דרך סודן, שהחלה בשנת 1979 התפרסמה בגלוי בעקבות מבצע משה שיצא לפועל בין נובמבר 1984 ותחילת ינואר 1985. בתקופת זמן קצרה זו הוטס לישראל דרך סודן חלק נכבד של הקהילה היהודית האתיופית. בעקבות המבצע החליטו רשויות הקליטה בישראל לקבץ את המנהיגים הרוחניים של העדה, הקייסים של קהילת ביתא ישראל מכון מאיר, מכון לימוד בירושלים, כדי שיתוודעו אל ההיסטוריה של עם ישראל ואל מצוות ההלכה השולטות בחיי הפרט של תושביה היהודיים של מדינת ישראל. מנהיגים דתיים מובילים אלה של קהילת ביתא ישראל היו המומחים האחרונים במנהגי המסורות הייחודיות של יהדות אתיופיה ששונים מאלו של ההלכה הרבנית. עד מהרה התברר שתהליך החינוך מחדש עתיד היה לשחוק במהירות את מערכי התפילות של ביתא ישראל.

ביוזמתו של האתנומוסוקולוג הישראלי-צרפתי הנודע פרופ' שמחה ארום מהמרכז הלאומי הצרפתי למחקר מדעי בפאריס ומבכירי המומחים בעולם למוזיקה באפריקה, נפתח במכון מאיר פרויקט להקלטה שיטתית של זיכרון הקייסים. יוזמתו הנועזת של ארום זכתה להד מיידי מהמרכז לחקר המוסיקה היהודית של האוניברסיטה העברית בירושלים, שהיה אז ברשותו של מיסדו, פרופ' ישראל אדלר. המרכז נרתם למבצע כבר בשנת 1986 ושימש מאז אכסניה לעיבוד החומרים ולפרסומם ההדרגתי ברבים.

כתוצאה מפעולה ברוכה זו ניצל אוצר התפילות של יהודי אתיופיה לדורות הבאים. יש לזכור שהמורשת המוזיקלית-ספרותית העשירה הזאת בשפת הגעז, שפה שמית עתיקה, נשתמרה בחלקה הגדול בעל פה. לכן רק הקלטה וצילום, במקביל לאיסוף מסמכים כתובים, יכלו להציל מורשת זו משכחה. כיום כל הקלטות הן חלק מאוסף הספרייה הלאומית ועומדות לרשות הרבים, בני העדה האתיופית וקהל החוקרים ברחבי העולם כאחד.

באירוע ישתתפו מנהגי ביתא ישראל כיום, בני המשפחות של הקייסים שהוקלטו שבינתיים הלכו לעולמם והחוקרים שעסקו במלאכה. יושמעו דברים על המיזם הזה, מבחר מההקלטות שמתפרסמות עתה וכן ביצועים של תפילות מפי הקייסים הפעילים כיום. את האירוע ינחה מנהל המרכז לחקר המוסיקה היהודית כיום, פרופ' אדוין סרוסי, אשר הביא את הפרויקט הזה לסיומו המוצלח.

הספריה הלאומית. קריית אדמונד י. ספרא, גבעת רם.
תאריך
יום א', 23 בדצמבר, 2018 - 19:00