גאווה ישראלית, גאווה של האוניברסיטה העברית! | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

גאווה ישראלית, גאווה של האוניברסיטה העברית!

18/03/2020
אנו נרגשים לבשר כי פרס אבל (ABEL) -הנובל של תחום המתמטיקה-
יוענק השנה לפרופ' הלל פורסטנברג מהאוניברסיטה העברית.
(לפוסט פייסבוק +וידאו מיוחד לחצו כאן)

זאת הפעם הראשונה שהפרס מוענק לחוקר ישראלי מאז הכרזתו בשנת 2003. הפרס על סך כ-830 אלף דולרים, מוענק לפרופ' פורסטנברג יחד עם פרופ' גרגורי מרגוליס מאוניברסיטת ייל על היותם חלוצים בשימוש בשיטות מהסתברות עד לדינמיקה בתורת הקבוצות, תורת המספרים וקומבינטוריקה. פרס אבל הוא היוקרתי ביותר מבין הפרסים הבינלאומיים המוענקים למתמטיקאים, ונחשב מקביל לפרס הנובל, שאינו כולל קטגוריית מתמטיקה

פרופ' הלל פורסטנברג, חוקר במכון איינשטיין למתמטיקה באוניברסיטה העברית, ופרופ' גרגורי מרגוליס מאוניברסיטת ייל, נבחרו לקבל את פרס אבל לשנת 2020. פרס אבל הוא פרס יוקרתי המוענק מדי שנה, החל משנת 2003, על ידי מלך נורווגיה למתמטיקאים מכל העולם בעלי הישגים בולטים ויוצאי דופן. הבחירה בזוכי האבל מבוססת על המלצתה של ועדה מיוחדת המורכבת מחמישה מתמטיקאים בעלי מוניטין והכרה בינלאומית. פרס אבל הוא הפרס הבינלאומי הנחשב ביותר בתחום המתמטיקה, ושקול לפרס הנובל, שאינו כולל קטגוריית מתמטיקה.

פרופ' פורסטנברג ופרופ' מרגוליס המציאו טכניקות של שימוש בהילוכים מקריים (מסלול המורכב מרצף של צעדים אקראיים) כדי לחקור אובייקטים מתמטיים, דוגמת חבורות וגרפים, וכשעשו זאת הכניסו שיטות של הסתברות לפתרון בעיות פתוחות בתורת החבורות, תורת המספרים, קומבינטוריקה ומדעי המחשב. המחקר של הילוכים מקריים הינו ענף מרכזי בתורת ההסתברות.

ראש ועדת פרסי אבל, האנס מונתה קוסמו, נימק את הבחירה בשניים: "העבודות של פורסטנברג ומרגוליס הוכיחו את יעילות חציית הגבולות בין דיסציפלינות נפרדות במתמטיקה והפילו את החומה המסורתית בין מתמטיקה טהורה ומתמטיקה יישומית". הוא הוסיף: "פורסטנברג ומרגוליס הדהימו את עולם המתמטיקה בעזרת השימוש הגאוני שהם עשו בשיטות של הסתברות והילוכים מקריים כדי לפתור בעיות קשות בתחומים שונים במתמטיקה. זה פתח מגוון עשיר של תוצאות חדשות, בהן קיומם של סדרות חשבוניות ארוכות של מספרים ראשוניים, הבנת מבנה השריגים בחבורות לי והבנייה של גרפים מרחיבים עם יישומים בטכנולוגיה של התקשורת ומדעי המחשב".

פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית, בירך: "זכייתו של פרופ' פורסטנברג בפרס אבל היא כבוד אמיתי לאוניברסיטה העברית. הלל הוא לא רק מתמטיקאי בעל מוניטין בינלאומי, אלא מנטור לדורות של סטודנטים שהיום ממשיכים לעצב ולפתח את עולם המתמטיקה. לא יכולנו להיות גאים יותר בזכייתו, השקולה לזכייה בפרס נובל".
פרופ' פורסטנברג ופרופ' מרגוליס יקבלו את הפרס ממלך נורווגיה, האראלד החמישי, בטקס הענקת פרסים באוסלו ב-19 במאי.

קצת על הלל פורסטנברג:
נולד בברלין ב- 1935. משפחתו הצליחה להימלט מגרמניה הנאצית לארצות הברית ב-1939. למרבה הצער, אביו לא שרד את המסע ופורסטנברג גדל עם אמו ואחותו בקהילה אורתודוקסית בניו יורק. לאחר לימודי מתמטיקה במספר אוניברסיטאות בארצות הברית הוא עזב ב-1965 לטובת האוניברסיטה העברית בירושלים, שם הוא נשאר עד לפרישתו ב-2003. הוא בילה את רוב הקריירה שלו בישראל ועזר לבסס את המדינה כמרכז עולמי למתמטיקה. פרופ' הלל פורסטנברג זכה, בין היתר, בפרס ישראל, פרס וולף ופרס א.מ.ת.

גאווה ישראלית, גאווה של האוניברסיטה העברית!