תוכנית לימוד חדשה תכשיר את מהנדסי טכנולוגיות העתיד | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

תוכנית לימוד חדשה תכשיר את מהנדסי טכנולוגיות העתיד

פרופ' דן מרום, ראש המחלקה לפיזיקה יישומית: "המורכבות הטכנולוגית במימוש חומרה בבסיס עולם ההיי-טק דורשת הכשרת מהנדסים בחזית המדעית". בתעשיית ההיי-טק תומכים: "מברכים על פתיחת המסלול ורואים חשיבות בלימודי חומרה, פיתוח שבבים וופיתוח טכנולוגיות חדישות בי-ם"
06/02/2020

בשנים האחרונות מתגברים הפרסומים אודות המחסור החמור בעובדי הייטק ובקושי לגייס עובדים מומחים בתחומם בישראל. על פי הערכות מבוססות, חסרים כיום אלפי מהנדסי תוכנה וחומרה, והמספר גדל משנה לשנה. המצב בתחום החומרה בעייתי כל כך, והוא מאלץ את ענקיות החומרה לצאת מגבולות המדינה ולגייס מהנדסים מהמזרח הרחוק. באוניברסיטה העברית זיהו את הפוטנציאל ויציעו החל משנה"ל הבאה תוכנית לתואר ראשון בהנדסת חשמל ופיזיקה יישומית, בנוסף לתוכנית הקיימת בהנדסת חשמל ומחשבים. תוכנית הלימודים מבוססת על הכשרה מקיפה ביסודות הפיזיקליים והמתמטיים הנדרשים להבנה מיטבית של תחום הנדסת החשמל, ותאפשר התמחות בתחומי רכיבי החומרה, החל מההבנה הבסיסית של אופן פעולת ההתקן ועד להטמעתו במערכות מורכבות.

הלימודים נפרשים על פני ארבע שנים ומשלבים לימודים עיוניים ברמה הגבוהה ביותר, עם התנסויות רבות במעבדות הוראה מתקדמות, בחירה באחד ממסלולי ההתמחות: אופטואלקטרוניקה, מיקרואלקטרוניקה, וננו-הנדסה, וביצוע פרויקט גמר המדמה משימות פיתוח בתעשייה, החל מייזום ועד למימוש אב-טיפוס. ייחודה של התוכנית בהכשרת מהנדסי חשמל עם תפישה מערכתית-ניסיונית על בסיס מדעי בתחום ההתקנים הפיזיקליים.

"ניתן לשמוע בתקשורת על מחסור במהנדסי תוכנה בשוק העבודה, אך הבעיה חמורה במיוחד בתחום החומרה. מהנדסי החומרה הם אלו שמתכננים את ההתקנים והמערכות שמאחורי עולם התקשורת, המחשוב, החישה, הדימות והביטחון. כל פיתוח של מערכת טכנולוגית החל מהחיישנים שמוטמעים בטלפון החכם, דרך רכיבי תקשורת סלולרית של דור 5, ועד לרכב אוטונומי הממפה בתלת-מימד את סביבתו הדינמית מצריך עבודה של מהנדסי חשמל רבים עם רקע טכנולוגי-מדעי. המורכבות הטכנולוגית במימוש חומרה בבסיס עולם ההיי-טק דורשת הכשרת מהנדסים בחזית המדעית", אומר פרופ' דן מרום, ראש המחלקה לפיזיקה יישומית באוניברסיטה העברית.

גם ההדים מההיי-טק חיוביים ותומכים במהלך. נעם אבני, מנהל מרכז פיתוח של אינטל בירושלים, מוסיף: "חברת אינטל מברכת על פתיחת המסלול ורואה חשיבות רבה בלימודי חומרה, פיתוח שבבים ופיתוח טכנולוגיות חדישות בירושלים. שילובם, הצלחתם וקידומם של בוגרי האוניברסיטה העברית בתפקידי המחקר והפיתוח באינטל מעידים על רמת הוראה מצוינת ותוכנית לימודים רחבה ומקיפה".

אפשרויות התעסוקה של בוגרי התוכנית הינן בעמדות מחקר ופיתוח בחברות הטכנולוגיות המבוססות ובחברות הזנק, בתעשיות הביטחוניות, ובמכוני מחקר מדעי. למעוניינים להתמקד בחזית המדעית, התוכנית מאפשרת המשך לתארים מתקדמים באוניברסיטה העברית בחוג לפיזיקה יישומית או בפיזיקה. לתלמידים מצטיינים בתוכנית הבוגר תוצע תוכנית מואצת לתואר שני בפיזיקה יישומית (תוך חמש שנים), לרבות מלגת מחייה.

בוגרי התוכנית זכאים לתוארB.Sc.  בהנדסת חשמל ופיזיקה יישומית. האוניברסיטה העברית מעודדת אוכלוסיות בתת-ייצוג בעולם ההנדסה להירשם לתוכנית מבטיחה זו.

לתוכנית הלימודים המלאה:

המידע פורסם במדור "חדשות האקדמיה" של אתר ynet:

תוכנית לימוד חדשה תכשיר את מהנדסי טכנולוגיות העתיד