מחקר בינלאומי חדש: חיידקים מהונדסים יאתרו אנטיביוטיקה בחלב | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

מחקר בינלאומי חדש: חיידקים מהונדסים יאתרו אנטיביוטיקה בחלב

חוקרים מהאוניברסיטה העברית ומכון המחקר "אקדמיה סיניקה" בטייוואן פיתחו שיטה חדשנית לגילוי ריכוזי אנטיביוטיקה גבוהים במזון, על ידי שימוש בחיידקים מהונדסים. את הנתונים שיתקבלו ניתן יהיה לקבל בקלות ובמהירות על ידי שימוש באפליקציה ייחודית בטלפון הנייד
03/12/2019

השימוש העולמי בחומרים אנטיביוטיים בגידול חקלאי של בעלי חיים הולך ומתגבר, והסיכון הגדל לבני אדם מחשיפה לחומרים אלה הוביל את רשויות הבריאות ברחבי העולם להטיל מגבלות מחמירות על הריכוזים המותרים של תרופות אנטיביוטיות במזון. השיטות האנליטיות שפותחו על מנת לעמוד בתקנים אלה הם אמנם רגישות ומדויקות, אולם הן מחייבות ציוד מתוחכם ויקר במעבדות מרכזיות.

כדי לפתור את הבעיה החליטה קבוצת מחקר מהמכון למדעי החיים באוניברסיטה העברית, בראשות פרופ' שמשון בלקין, בשיתוף פעולה עם פרופ' ג'י-ין צ'נג ממכון המחקר המוביל בטיוואן "אקדמיה סיניקה", לפתח שיטה אלטרנטיבית לקביעת ריכוזי חומרים אנטיביוטיים במזון תוך שימוש באפליקציה בטלפון הנייד. המחקר נתמך על ידי התוכנית המשותפת בננו-מדע וננו-טכנולוגיה של האוניברסיטה העברית ו"אקדמיה סיניקה", ופורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Sensors.

השיטה מבוססת על חיידקים שהונדסו גנטית על ידי קבוצת המחקר הירושלמית, כך שיזרחו בנוכחות ריכוזים נמוכים של אנטיביוטיקה במזון. את החיידקים הצליחה קבוצת המחקר הטיוואנית לשלב בתוך שבב פלסטי קטן; כאשר השבב נחשף לדוגמה הנבדקת, האור שמייצרים החיידקים בתגובה להמצאות חומרים אנטיביוטיים נקלט ומכומת על ידי מצלמת הטלפון הנייד, שמעבירה את הנתונים לניתוח ולתצוגה באמצעות אפליקציה מתאימה. במחקר של פרופ' בלקין ופרופ' צ'נג נבחנה יעילות השיטה על ידי בדיקת ריכוזי התרופה האנטיביוטית ציפרופלוקססין בחלב, בריכוזים הנדרשים על ידי התקנות האירופאיות, והתוצאות היו משביעות רצון.

"השימוש ההולך וגובר באנטיביוטיקות שונות בגידול בעלי חיים והסיכוי להימצאות שרידים של אנטיביוטיקה במזון שאנחנו אוכלים מחייב אותנו למצוא פתרונות כדי לצרוך אוכל בריא יותר", קובע פרופ' בלקין. "כיום נהוג לשלוח את דוגמאות המזון למעבדות מרכזיות עם מכשור אנליטי מדויק מאוד כדי לקבוע האם הם מותרים לאכילה. אנחנו מציעים שיטה פשוטה בהרבה, המבוססת על שימוש בסמארטפון. חשוב להדגיש שבשלב זה המחקר עדיין בשלב האקדמי ועדיין לא הגיע לשלבי הפיתוח והמסחור".

עוד סיפר פרופ' בלקין: "הואיל ואני מיקרוביולוג שמבין בהנדסה גנטית של חיידקים אבל לא בהנדסה 'אמיתית', מחקרים מסוג זה מתבצעים בשיתוף פעולה עם קבוצות מחקר שתורמות לפרויקט את ההיבטים ההנדסיים. המחקר הנוכחי התקיים במסגרת שיתוף פעולה עם 'אקדמיה סיניקה' הטייואנית, לה יש שיתופי פעולה פוריים בשנים האחרונות עם המרכז לננו-מדע וננוטכנולוגיה של האוניברסיטה העברית".

אין מדובר בחידוש המפתיע הראשון שפרופ' בלקין עובד עליו. בשיתוף פעולה הדוק עם פרופ' אהרון אגרנט מהמחלקה לפיסיקה יישומית באוניברסיטה העברית בירושלים, קבוצתו עוסקת בפיתוח שיטה חדשנית לגילוי מרחוק של מוקשים. גם כאן, השיטה מתבססת על חיידקים מהונדסים, שתוכנתו כך שכשהם נמצאים בסביבתו של מוקש הם יהיו מסוגלים "להרגיש" את אדי חומרי הנפץ העולים ממנו, ולייצר אות אופטי הניתן למדידה מרחוק. "המחקר החדש הוא סוג של ספין-אוף לעבודות מחקר קודמות שלנו  על שימוש בחיידקים לגילוי מזהמים סביבתיים, חומרים רעילים במים או מוקשים מוטמנים", הבהיר פרופ' בלקין.

מחקר בינלאומי חדש: חיידקים מהונדסים יאתרו אנטיביוטיקה בחלב