מחקר חדש חושף שיטה יעילה לחיסול ממוקד של תאי סרטן | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

מחקר חדש חושף שיטה יעילה לחיסול ממוקד של תאי סרטן

במעבדתו של פרופ' אלכס בינשטוק פותחה שיטה להחדרה סלקטיבית של תרכובת כימותרפית לתאים סרטניים' ובכך להרגם מבלי לפגוע בתאים בריאים. המחקר נחשב למבטיח כי הוא מצביע על כך שניתן להשתמש במינונים נמוכים של חומר כימותרפי בטיפול הרפואי
31/10/2019

מחלת הסרטן נחשבת כיום למחלה חשוכת מרפא. למרות זאת, לאחרונה חלה התקדמות אדירה בחקר הסרטן מההיבט המנגנוני ומההיבט התרופתי - אך עדיין הדרך ארוכה לטיפול יעיל ונטול כאבים. סוגי סרטן רבים אינן ניתנים לריפוי והתהליך עצמו מלווה לרוב עבור החולים בייסורים רבים עם מעט מאוד תקווה לשרוד אותם או לפתח חיים נאותים לאחריהם. חומרים כימותרפיים מסוימים גורמים לתופעות לוואי קשות כל כך, עד שחלק מהחולים מעדיפים להפסיק להשתמש בהם, למרות שהשפעתם עשויה להיות חיובית.

רוב הטיפולים נגד סרטן הקיימים כיום אינם נקודתיים מספיק, ומשפיעים גם על רקמות ואברים בריאים מסביבם - פוגעים בהם ועלולים לגרום לתוצאות שליליות יותר מחיוביות. הטיפול הכימותרפי, לדוגמה, גורם לפגיעה חמורה בתפקוד הגוף כולו גם בזמן הטיפולים וגם לאחריהם. לכן, חוקרים מרחבי העולם מעדיפים לבחון כיום טכניקות טיפול חדשות שנועדו לפגוע בצורה סלקטיבית יותר בתאי סרטן, תוך פגיעה מינימלית ככל הניתן בתאים שאין אנו רוצים להזיק להם, כדי למנוע סבל וייסורים לחולים.

במחקר פורץ דרך חדש שבוצע בהובלת פרופ' אלכס בינשטוק, חוקר כאב מבית הספר לרפואה ובמרכז לחקר המוח באוניברסיטה העברית, ופורסם לאחרונה בכתב העת המדעי "Frontiers in Pharmacology", הוצעה שיטה חדשה שנועדה להרוג תאי הסרטן בכבד מבלי לפגוע בתאים בריאים. במאמר המדעי תוארה השיטה החדשה באמצעותה הצליח צוות חוקרים מהאוניברסיטה העברית להחדיר תרופות אנטי-סרטניות לתאי הסרטן בלבד מבלי להזיק לסביבתם. פרופ' בינשטוק ביסס את השיטה על פיתוח קודם, בו החדיר תרופה הגורמת לחסימת פעילות תאית לסיבי כאב בלבד והצליח לגרום לחסימה סלקטיבית של כאב מבלי לגרום לתופעות לואי.

במחקר הנוכחי בחן פרופ' בינשטוק חלבון מסוג TRPV2, ומצא כי הפעלת חלבון זה (שמתבטא באופן נקודתי בתאי סרטן הכבד) מאפשרת כניסה של תרכובת כימותרפיה טעונה לתאי סרטן כבד בלבד. הכנסת חומר בשם דוקסורוביצין, הידוע כחומר כימותרפי במינונים נמוכים, עם חומר הגורם להפעלה של ה-TRPV2 הופך אותו לתעלה של העברת החומר הכימי – ובסופו של דבר גורם למוות של התאים הסרטניים בכבד. פרופ' בינשטוק מסביר כי "תאי כבד נורמליים לא מבטאים את החלבון TRPV2, ולכן החלבון לא נפתח להעברת חומרים. במחקר שלנו הצלחנו לפתוח את התעלה הזאת, כך שחומר כימותרפי טעון חשמלית בשם דוקסורוביצין, בריכוז נמוך, עבר דרכו מבלי לפגוע בשום תא אחר ותוך זמן מה הוא הצטבר בתוך תאי הסרטן והרג רק אותם. למעשה, הצלחנו ליצור שכלול של הטיפול הכימותרפי שנחשב כיום לאגרסיבי וקשה".

תוצאות אלה נחשבות מבטיחות מאוד מכיוון שהן מצביעות על כך שניתן להשתמש במינונים נמוכים מאוד של חומר כימותרפי (שבמינונים גבוהים עשוי לגרום לתופעות לוואי קשות) ביחד עם הפעלה של חלבון בגוף, וביחד הם יכולים להביא להקטנת גודל הגידול. "אסטרטגיה זו נותנת תקווה להרבה מאוד חולי סרטן, שעד כה סבלו רבות לא רק מהסרטן אלא גם ממערך התרופות שקיבלו עד כדי הפסקת טיפול במקרים רבים", קובע פרופ' בינשטוק.

מתי הטיפול יהיה נגיש לציבור? "המאמר המדעי נכתב בשיתוף פעולה עם מומחי סרטן שונים ומנסה לפתוח צוהר לעולם חדש של טיפולים, אולם חשוב לציין שעדיין לא התחלנו לבצע ניסויים קליניים", מסביר פרופ' בינשטוק, "המערכת הזאת מאוד מורכבת ודורשת הרבה מאוד בדיקות מקדימות. אנחנו בתחילתו של תהליך שעשוי להיות מדהים, אני מאמין שבעתיד תהיה לנו שיטה יעילה מאוד לטיפול בסרטן שלא תגרום לתופעות לוואי".

לקריאת המאמר המדעי המלא: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2019.01198/full

מחקר חדש חושף שיטה יעילה לחיסול ממוקד של תאי סרטן