ברכות לפרופ' אווה אילוז לה הוענק אות לגיון הכבוד הצרפתי | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

ברכות לפרופ' אווה אילוז לה הוענק אות לגיון הכבוד הצרפתי

לגיון הכבוד או המסדר הלאומי של הלגיון הכבוד הוא העיטור החשוב ביותר בצרפת. פרופ' אילוז: "בעיניי לקבל פרס זה רק מעיד על החשיבות שצרפת מעניקה לחיי הרוח, ללא יחס לדת, אתניות, או גנדר"
13/08/2019

הסוציולוגית העולמית, החוקרת והסופרת המוערכת, פרופ' אווה אילוז מהמחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, קיבלה לאחרונה את עיטור אביר לגיון הכבוד הצרפתי. לגיון הכבוד או המסדר הלאומי של הלגיון הכבודOrdre national de la Légion d'honneur) ) הוא העיטור החשוב ביותר בצרפת והוא מוענק מאז שנת 1802 על ידי נפוליאון לשירות צבאי וכתגמול לתרומה אזרחית יוצאת מגדר הרגיל. ללגיון הכבוד הצרפתי חמש דרגות: אביר, קצין, מפקד, קצין גבוה, הצלב הגדול. קדמו לה הסופר אהרן אפלפלד, משה דיין, שמעון פרס, עמוס עוז, דניאל בירנבוים, אהרן ברק, הרב ישראל מאיר לאו ואחרים.

בעקבות זכייתה בפרס ציינה פרופ' אילוז כי "גדלתי בצרפת ואהבתי אותה בגלל שהיא מתגמלת רוח ומשקיעה הרבה מאמצים בטיפוח של הרוח. בעיניי לקבל פרס זה רק מעיד על החשיבות שצרפת מעניקה לחיי הרוח, ללא יחס לדת, אתניות, או גנדר".

עיטור זה הוא אחד מתוך שלל פרסים חשובים בהם זכתה אילוז עד כה. לפני כשנה זכתה בפרס א.מ.ת בתחום הסוציולוגיה, כשבנימוק זכייתה נכתב כי "פרס א.מ.ת מוענק לפרופ’ אווה אילוז על תובנות פורצות דרך בנוגע לאופני העיצוב של העצמי בחברה הקפיטליסטי בת-זמננו ועל העמדת מושגי מפתח שהפכו לאבני דרך בחשיבה של הסוציולוגיה הבינלאומית".

פרופ’ אווה אילוז נולדה במרוקו ועברה לצרפת בגיל 10 (שנת 1971). את לימודיה האקדמיים העבירה בפריז ובארצות הברית ולאחריהם התמנתה לתפקיד מרצה בכירה לסוציולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, ומאז 2010 החזיקה בראשות הקתדרה לסוציולוגיה ע"ש רוז אייזק. היא כותבת לעיתון "הארץ" מאמרים בנושאי מחקרה וניתוחים של תופעות חברתיות בישראל.

תחומי העניין של פרופ' אילוז בסוציולוגיה רחבים ומגוונים. בין היתר היא חקרה את השפעת הקפיטליזם על הרגשות (ספרה על ה"קפיטליזם הרגשי" הופיע ב-2007). במסגרת עבודתה במרכז לחקר הרציונליות שבאוניברסיטה העברית בחנה אילוז את הגורמים התרבותיים והחברתיים העומדים, להשקפתה, ביסוד תהליך הבחירה אצל בני אדם. היא עסקה גם בפסיכולוגיה פרוידיאנית ובהשפעותיה על היחסים של בני האדם עם עצמם ועם הזולת.

לגבי הקשרים שהיא קיימה עם צרפת, התבטאה לאחרונה פרופ' אילוז ואמרה כי "צרפת נשארה מולדתי. הביטוי שיש לאזרחות הצרפתית שלי בישראל הוא במבטי הביקורתי על החברה הישראלית, מתוך תפישה צרפתית רפובליקנית. בפרט אני מצרה על כך שישראל אינה מאפשרת עוד למיעוטים בכל הזירות השונות והרובדים השונים של החברה לקבל ייצוג. רק עקרונות של שוויון, חופש ואחווה יכולים לכוון אותנו".

ברכות לפרופ' אווה אילוז לה הוענק אות לגיון הכבוד הצרפתי