פרס קיי לחדשנות הוענק לפרופ' אילן סלע על פיתוח פתרון להיעלמות דבורים | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

פרס קיי לחדשנות הוענק לפרופ' אילן סלע על פיתוח פתרון להיעלמות דבורים

30/06/2013
פרופ' אילן סלע מהמחלקה לאנטומולוגיה זכה בפרס הראשון בפרסי קיי לחדשנות עבור מציאות פתרון להפרעת התמוטטות המושבה (CCD) – תופעת חובקת עולם של היעלמות דבורים הגורמת להפסדים שנתיים של כ-35 מיליארד דולר בארצות הברית לבדה. הפרסים הוענקו החודש במהלך המושב ה-76 של חבר הנאמנים של האוניברסיטה העברית.

הפרויקט החל כאשר פרופ' אילן סלע גילה וירוס חדש בשם IAPV  והכניס את הגנום של ה- IAPV למאגר המידע הציבורי. בעקבות זאת, קבוצת מחקר אמריקאית העוסקת בחקר חומרים גנטיים קישרה בין תופעת היעלמות הדבורים לווירוס. צוות משקיעים פנה לפרופ' סלע וביקש ממנו לשמש בתור המדען הראשי של חברה בשם Beeologics ששמה לה למטרה לרסן מחלות של דבורים ופגיעות אחרות בהם. תוך שלוש שנים פותחה שיטה לריסון וירוס ה- IAPV באמצעות השתקת הביטוי של הגנים הוויראליים, מה שמסייע לצמצום תופעת היעלמות הדבורים.

במקביל, הצליח פרופ' סלע לטפל באיום נוסף על כוורות דבורים הנגרם כתוצאה מפשיטת אקריות בשם וארואה דסטרוקטור ((Varroa destructor. על שני הפיתוחים נרשמו פטנטים ובשנה שעברה נרכשה חברת Beeologics על ידי התאגיד לביוטכנולוגיה חקלאית מונסטנו ב-120 מיליון דולר, והמוצר remebee יצא לשוק.

סלע הוא פרופסור אמריטוס לווירולוגיה ולביולוגיה מולקולארית במכון למדעי הצמח ולגנטיקה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה' סמית. הוא הצטרף לפקולטה בשנת 1968 ומשמש פרופסור  מן המניין משנת 1981. למרות שרשמית הוא פרש לפני שנים ספורות, הוא עדיין מעורב במחקר וביצע פריצת דרך משמעותית במחקר של וירוסים בצמחים ובדבורים ובהשתקת גנים. הוא שימש בתור מנהל המרכז לביוטכנולוגיה חקלאית ע"ש אוטו ווארבורג , ראש המחלקה לאנטומולוגיה ויו"ר המסלול הבין תחומי לביוטכנולוגיה באוניברסיטה.

זוכה נוסף בפרס קיי השנה הוא פרופ' אבי דומב מהמכון לחקר תרופות בבית הספר לרוקחות. פרופ' דומב פיתח מערכת סינון מים חדשנית ההופכת מי שתייה מאיכות נמוכה למים בטוחים, בריאים וטעימים. זוכה נוסף בפרס קיי הוא פרופ' אמריטוס ריימונד קמפפר מהמכון למחקר רפואי ישראל-קנדה בפקולטה לרפואה שפיתח טכנולוגיה פורצת דרך בתחום הטיפול במחלות דלקתיות. שני הפיתוחים הגיעו לשוק ונמכרים בהצלחה.

פרס קיי לחדשנות מוענק מדי שנה מאז 1994. יצחק קיי, תעשיין בריטי בולט בתעשיית התרופות, ייסד את הפרס על מנת לעודד אנשי סגל וסטודנטים של האוניברסיטה העברית לפתח שיטות רפואיות חדשניות בעלות פוטנציאל מסחרי אשר יתרמו לאוניברסיטה ולחברה.

פרס קיי לחדשנות הוענק לפרופ' אילן סלע על פיתוח פתרון להיעלמות דבורים