חוקרים מהאוניברסיטה העברית גילו פעילות של וירוס השפעת שלא הייתה ידועה עד היום | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

חוקרים מהאוניברסיטה העברית גילו פעילות של וירוס השפעת שלא הייתה ידועה עד היום

המחקר סולל את הדרך לטיפול תרופתי טוב יותר במחלה
27/05/2013

שפעת נתפסת פעמים רבות בתור מחלה לא נעימה אך לא מסוכנת במיוחד, אך לא כך הדבר. רק בארצות הברית לבדה מביא וירוס השפעת למותם של יותר מ-40,000 איש בשנה ואחראי לשלושה ימי מיליון אשפוז. בנוסף, זני שפעת חדשים ואלימים במיוחד שהופיעו בשנים האחרונות, כדוגמת שפעת העופות ושפעת החזירים, עלולים לגרום למגפות רחבות היקף המסכנות את כלל אוכלוסיית העולם. כעת, מחקר של חוקרים מהאוניברסיטה העברית עושה צעד חשוב בהבנת האופן שבו פועל וירוס השפעת וסולל את הדרך לטיפול תרופתי יעיל יותר כנגדו.

מערכת החיסון של גופנו מסוגלת להילחם בווירוס השפעת. תאי ההרג הטבעיים המהווים מרכיב חשוב במערכת זו, מסוגלים לזהות תאים שמודבקים בווירוס השפעת ולחסלם. בצורה זו נמנעת התפשטות ווירוס השפעת במערכת הנשימה. אולם תלמיד הדוקטוראט יותם בר-און ופרופ' עופר מנדלבוים, מהמחלקה לאימונולוגיה במכון למחקר רפואי ישראל-קנדה של הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית, חשפו במאמרם שהתפרסם החודש בכתב העת היוקרתי Cell Reports כי וירוס השפעת יכול להתחמק מפעילותם של תאי ההרג הטבעיים ובכך להתפשט במערכת הנשימה.

מהמחקר עולה כי הווירוס משתמש בפעילות האנזימיתית של חלבון הנקרא נוראמינידאז  כדי לנטרל את הקולטנים הנמצאים על גבי תאי ההרג, שתפקידם לאתר את התאים המודבקים בווירוס השפעת. כתוצאה מכך, נפגעת יכולתם של תאי ההרג להשלים את משימת חיסול השפעת. לדברי בר-און, "בעולם הרפואה כבר היה ידוע כי וירוס השפעת נעזר בנוראמינידאז על מנת להתפשט בין תאים ולהגיע למערכת הנשימה. אולם רק עכשיו אנו מבינים שלא רק שאותו חלבון עוזר לווירוס להתפשט למערכת הנשימה אלא שהוא גם עוזר לו לפגוע בפעילות תאי ההרג שנועדו לפגוע בו".

לממצאים של פרופ' מנדלובים ובר-און יש השלכות מעשיות על הטיפול התרופתי בשפעת. "מרבית התרופות לטיפול בשפעת פותחו במטרה לרסן את התפשטות הווירוס לעבר מערכת הנשימה באמצעות ריסון הפעילות האנזימית של הנוראמינידאז, אך השימוש התדיר בתרופות הפועלות נגד חלבון זה הובילו להופעת וירוסים חדשים ועמידים יותר", אומר בר און. "למשל, במגפת שפעת החזירים בשנת 2009 דיווחה הסוכנות להגנת הבריאות בבריטניה כי 99% מהווירוסים הצליחו לגבור על התרופות ולמנוע מהן לפעול נגד הנוראמינידאז באמצעות שינוי האזור בחלבון אליו נקשרת התרופה".

"מהמחקר שלנו עולה כי דרך טובה יותר להילחם בווירוס השפעת תהיה באמצעות פיתוח תרופות שיחזקו את פעילות תאי ההרג. בניגוד לתרופות הקיימות שנלחמות ישירות וללא הצלחה  בנוראמינידאז, תרופות שיחזקו את מערכת החיסון יוכלו להשיג תוצאה טובה יותר, משום שקשה יותר לווירוסים להתמודד נגד מערכת חיסון חזקה מאשר נגד תרופה הפועלת על חלבון ספציפי".

חוקרים מהאוניברסיטה העברית גילו פעילות של וירוס השפעת שלא הייתה ידועה עד היום