הכינוס הראשון על הארכיאולוגיה של ממלכת יהודה צמיחת ממלכות לאומיות בלבנט במאה ה-10 לפנה"ס | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

הקהל הרחב מוזמן לכנס שיערך לראשונה על הארכיאולוגיה של ממלכת יהודה, ויעסוק בצמיחת הממלכה במאה ה-10 לפנה"ס (ימי דוד ושלמה), על רקע תהליכים דומים בארצות השכנות.

בכינוס משתתפים כ 20 חוקרים מובילים מתחום הארכיאולוגיה, חציים מאוניברסיטאות בארץ, וחציים מגיעים מחו"ל, ממגוון ארצות: אוסטרליה, ארצות הברית, בריטניה, קוריאה, קנדה ושוויץ.

את הכינוס יפתח המשכנות שאננים פרופ' מנחם בן ששון, נגיד האוניברסיטה העברית. בכינוס פרופ' יוסף גרפינקל יציג את תוצאות החפירות המחודשות בלכיש. כאן נחשפה חומת עיר שלא הייתה מוכרת עד כה, מהשלב הראשון של הקמת ישוב במקום בימי מלכי יהודה. תאריך הקמת החומה, על פי בדיקות פחמן 14  הוא בשלהי המאה ה-10 לפנה"ס. כזכור יש ויכוח גדול מתי החל העיור והביצור בממלכת יהודה, האם במאה ה-10, במאה ה-9 או המאה ה-8 לפנה"ס. החפירות החדשות מעידות שלכיש בוצרה בשלהי המאה ה-10, בתאריך המתאים למסורת המקראית אודות ביצורי המלך רחבעם, בנו של שלמה ונכדו של דוד (דברי הימים ב' פרק 11, פסוק 9).

משתתף בולט נוסף הוא פרופ' וויליאם (ביל) דיוור מארצות הברית. הוא ידבר על המאה ה-10 לפנה"ס בישראל, ויקשר בין תוצאות מדעיות, שלמה המלך והמסורת המקראית.

מזה ימי דור מתחולל ויכוח חם אודות הממצא הארכיאולוגי הקשור למאה ה-10 לפנה"ס. גישות מסורתיות תיארכו שכבות ישוב וביצורים לימי דוד ושלמה, בהתאמה למסורת המקראית. חוקרים אחרים הציעו להוריד את התאריך של שכבות אילו במאה או מאתיים שנה, וטענו שהמסורת המקראית אינה מכילה זיכרונות היסטוריים מימי דוד או שלמה.  מחקרים חדשים שנערכו בעשר השנים האחרונות, במספר אתרים בשפלת יהודה: חורבת קיאפה, תל לכיש, תל גזר, תל עיטון, וחורבת אל רעי, חשפו נתונים רבים אודות המאה ה-10 לפנה"ס. שפע המידע החדש מחייב דיון מחודש בתקופה זאת. אין כאן כוונה לחזור על התיאוריות הישנות, אלא להעריך מחדש את מצב המחקר.

תאריך
יום א', 07 באפריל, 2019 (כל היום) עד יום ה', 11 באפריל, 2019 (כל היום)