טקס הענקת פרס הרקטור תשע"ה | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

טקס הענקת פרס הרקטור תשע"ה

כמדי שנה יחולקו בטקס הפרסים הבאים:

פרס הרקטור לחוקרים מצטיינים על הצטיינות במחקר, בהוראה ובהשתתפות פעילה בחייה האקדמיים של האוניברסיטה. להלן שמות הזוכים ונימוקי הועדה:

פרופ' אלישבע באומגרטן, מקבץ היסטוריה, הפקולטה למדעי הרוח

פרופ' אלישבע באומגרטן היא חוקרת מצטיינת בתחומי ההיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו. פרופ' באומגרטן מוכרת כאחת הדמויות המובילות בעולם בחקר יהודי צפון אירופה בימי הביניים. מחקריה עוסקים במשפחה, במגדר ובחיי היום-יום בקרב הקהילות היהודיות בגרמניה ובצפון צרפת, תוך השוואה בין חיי היהודים לאלה של שכניהם הנוצריים. ספריה ומאמריה של פרופ' באומגרטן זיכו אותה בהכרה רבה ובפרסים בינלאומיים. פרופ' באומגרטן היא מורה מצטיינת המובילה מספר פרויקטים בפקולטה למדעי הרוח שהבולט בהם הוא התכנית "לימוד בחברותא" המעודדת פעילות אקדמית ואינטלקטואלית בין-תחומית של תלמידי מחקר על ידי ליווי קבוצות דיון הפועלות מחוץ למסגרת ההוראה הרגילה.

פרופ' דורון שטיינברג, הפקולטה לרפואת שיניים

פרופ' דורון שטיינברג הוא חוקר מצטיין בפקולטה לרפואת שיניים. מחקרו של פרופ' שטיינברג סובב סביב חקר הביופילמים: צברי  מיקרו-אורגניזמים המקובעים למשטחים. במחקריו פורצי הדרך, עוסק פרופ' שטיינברג בהבנת מנגנוני הצמדות החיידקים למשטחים ובחקר התאמת תכונות החיידק לגומחה האקולוגית של ביופילמים. את רעיונותיו מתחום הביופילם הדנטאלי ומניעת מחלות בחלל הפה מצליח פרופ' שטיינברג להשליך גם על תחומים נוספים, כגון התפלת מי קולחין או מניעת הצטברות ביופילמים על אריזות מזון. בנוסף להכרה ופרסים בינלאומיים רבים, רשומים על שמו של פרופ' שטיינברג מספר רב של פטנטים. פרופ' שטיינברג מורה מצטיין מתמיד, מדריך בהצלחה מרובה מספר רב מאד של תלמידים לתארים מתקדמים, ועומד מאחורי מספר קורסים חדשים וייחודיים בפקולטה לרפואת שיניים. פרופ' שטיינברג הוא אזרח למופת, כיהן ומכהן במגוון תפקידים וועדות בפקולטה ומחוצה לה.

פרופ' אפרת מורין, המחלקה לגיאוגרפיה, הפקולטה למדעי החברה

פרופ' אפרת מורין היא חוקרת מצטיינת בגיאוגרפיה. תחום מומחיותה העיקרי הינו הידרולוגיה. פרופ' מורין עוסקת בתהליכים הידרו-מטאורולוגים בכלל, וביחס בין ירידת הגשמים להיווצרות שיטפונות בפרט. היכולת של פרופ' מורין להשתמש ברדאר מטאורולוגי הובילה אותה למחקר ייחודי המאפשר חקירה ואף חיזוי של שיטפונות. תוצרי המחקר כוללים מודלים הידרולוגים המשמשים להתרעה בזמן אמת מפני שיטפונות, וכן מודלים חדשים הקושרים בין כמויות הגשמים לתנאי השטח. שאלה מעניינת היא האם יוכלו כלים אלה להסביר את כמויות הרעיונות ושיטפון המאמרים של פרופ' מורין בשנים האחרונות. פרופ' מורין מאגדת במחקרה וביזמות ההוראה שלה תלמידים וחוקרים מארבע פקולטות שונות - טבע, חקלאות רוח וחברה. פרופ' מורין עומדת בראש המחלקה לגיאוגרפיה והתכנית להידרולוגיה, מובילה במסירות רבה שינויים מבורכים בתכניות הלימודים, ומנחילה את אהבת המחקר וההידרולוגיה לתלמידים בכל רחבי האוניברסיטה.

פרופ' ישראל נלקן, מרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח

פרופ' ישראל נלקין הוא חוקר מצטיין במדעי המח. מחקריו מתאפיינים ברב-תחומיות כמו גם בשילוב של כלים תיאורטיים, חישוביים ומעשיים. פרופ' נלקין גדל והתחנך על אהבת מוסיקה, המניעה את עולמו היצירתי ועבודתו המדעית: פרופ' נלקין חוקר כיצד מעבד המוח צלילים וכיצד עיבוד המידע מייצר במוחנו רגישויות מעניינות למרכיבי עולם הצלילים, כמו הנאה או בהלה. פרופ' נלקין הוא מדען מוביל וידוע בתחומי מחקר אלה, הן במסקנותיו והן בגישת המחקר הייחודית שלו. פרופ' נלקין הוא מורה מצטיין ואהוד. מזה שנים רבות מקדיש פרופ' נלקין מאמצים במסירות יוצאת דופן לטיפוח, חינוך והוראה של תלמידי התכנית לחישוב ועיבוד מידע במדעי המוח, תכנית שהפכה תחת הנהגתו לאכסניה תוססת לסטודנטים וחוקרים מצטיינים מכל רחבי האוניברסיטה והעולם.

פרופ' ג'ייק סולומון, מכון איינשטיין למתמטיקה, הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע

פרופ' יעקב סולומון הוא חוקר מצטיין במתמטיקה. אחת התופעות המרכזיות במתמטיקה של תקופתנו היא הקשר המחודש עם הפיזיקה. בחינה מחודשת של תופעות פיזיקאליות מצריכה פיתוחים חדשניים בתחום הגיאומטריה ובפרט בחקר הסימטריה. פרופ' סולומון הוא מהחוקרים המובילים בעולם בחקר הסימטריה. אחד מהישגיו הוא פיתוח תורה המסוגלת לטפל בשיכונים של משטחים קומפקטיים. בעבודות אחרות הוא מתבונן בהשערה המרכזית של סימטרית מראה ומצליח להראות את קיומם של מבנים הנובעים מהן. פרופ' סולומון הפך את תחום הגיאומטריה הדיפרנציאלית לתחום פעילות תוסס במכון למתמטיקה, הן בזכות הקורס האגדי שפיתח "מושגי יסוד בגיאומטריה דיפרנציאלית", והן בזכות קבוצת המחקר הגדולה והפעילה שלו. פרופ' סולומון תורם מזמנו וממרצו לקידום פעילות המכון, ובפרט לטיפוח קשרי המכון הבינלאומיים.

פרס ע"ש מיכאל מילקן למורים מצטיינים על הצטיינות נמשכת בהוראה

השנה הזוכים בפרס הם: פרופ' גור מושיוב, ביה"ס למנהל עסקים; פרופ' שאול בורדמן, המחלקה למחלות צמחים

ומיקרוביולוגיה, הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית; ד"ר קרן מאיר-רבין, המחלקה לפתולוגיה (הדסה), הפקולטה לרפואה; פרופ' הגר-מירב שמיר, ביה"ס לרפואה וטרינרית ע"ש קורט; פרופ' (אמריטוס)

אלימלך גרושקא, המכון לכימיה, הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע