יד הנדיב (קרן רוטשילד) העניקה אמש את פרס רוטשילד לארבעה חוקרים בתחומי דעת שונים אשר עבודת המחקר שלהם מקורית ויוצאת דופן. | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

22/03/2018

בטקס חגיגי שהתקיים  ביום ראשון (18.3.18) בכנסת ישראל במעמד ח"כ בני בגין, פרופ' מנחם יערי, חבר הוועדה המייעצת לפרס רוטשילד והלורד רוטשילד, בהנחייתה של הגב' אילנה דיין, הוענקו פרסי רוטשילד לארבעה חוקרות וחוקרים, כאות הוקרה לעבודת המחקר המקורית שלהם במדעי הכימיה ומדעי הפיזיקה, במדעי החיים, במתמטיקה, מדעי המחשב והנדסה ובמדעי החברה.

אילנה דיין הזכירה בהנחייתה את סטיבן הוקינג שהפך לתמונה של נצחון האינטלקט ואף ציטטה מדבריו: "אני לא יכול להזיז שריר אחד, ולדבר אני יכול רק דרך מחשב, אבל בתודעתי אני חופשי".

ארבעת הזוכים לשנת 2018 הם:

פרופ' ירון זילברברג (מדעי הכימיה ובמדעי הפיזיקה) ממכון וייצמן למדע, על הישגיו רבי ההשפעה בחקר אופטיקה לא ליניארית ואופטיקה קוונטית, הכוללים את התצפית הראשונה בסוליטונים אופטיים; על חיזוי ‘קליעי אור‘; על ניסוייו החלוציים בעיצוב פוטונים שזורים, ועל עבודתו פורצת הדרך במיקרוסקופיה לא ליניארית.

פרופ' נעמה ברקאי (מדעי החיים) מכון ויצמן למדע, על תגליותיה הבסיסיות בביולוגיה מערכתית; על גיבוש מושגי החוסן והשונות כעקרונות תכנון במעגלים מולקולריים ועל כך שהצליחה להראות כי עקרונות אלה עומדים בבסיס תהליכי יסוד ביולוגיים.

פרופ' נעם ניסן (מתמטיקה/מדעי המחשב והנדסה) האוניברסיטה העברית בירושלים, על תרומתו החלוצית לסיבוכיות חישובית, אקראיות בחישוב ומורכבות תקשורת, ועל תפקידו המכונן בפיתוח תורת המשחקים האלגוריתמית ותכנון מנגנונים אלגוריתמי.

פרופ' מיה בר-הלל (מדעי החברה) האוניברסיטה העברית בירושלים, על תרומתה לחקר התהליכים הקוגניטיביים שבבסיס מנגנוני שיפוט והחלטה, על מחקרה המשמעותי בחשיבה הסתברותית, צדק חלוקתי ופרדוקסים, ועל שאיפתה להבין את הרציונליות וליישמה בחיים הציבוריים והפרטיים.

פרס רוטשילד מוענק מאז שנת 1959 על ידי יד הנדיב במטרה לסייע, לקדם ולעודד את המדע והתרבות בישראל. עד היום זכו בפרס 138 כלות וחתנים, ביניהם גם חוקרים שזכו בהמשך בפרס נובל (פרופ' דן שכטמן) ובפרס ישראל (פרופ' רות ארנון), ונשיא אחד (פרופ' אפרים קציר). השנה רשם הפרס הישג נוסף כאשר מתוך ארבעת הזוכים היו שתי נשים.

למייל מצורפת חוברת הפרס וכן תמונה של ארבעת הזוכים עם הלורד רוטשילד, ח"כ בני בגין ופרופ' מנחם יערי (צילום: דבי קופר).

לפרטים נוספים ניתן לפנות  לגב' נתניה יצחק-ושלר במייל: natania@yadhanadiv.org.il