בחזרה לחיים: פרויקט על העצמת החוסן האישי בהתמודדות עם סרטן השד | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

בחזרה לחיים: פרויקט על העצמת החוסן האישי בהתמודדות עם סרטן השד

מטרת מחקר בינלאומי חדש היא להבין כיצד ניתן לשפר את החוסן הנפשי והפיזי של נשים החולות בסרטן השד על מנת לעזור להן להתמודד ולחזור באופן מלא לשגרה.
09/01/2018

פרויקט BOUNCE הינו פרויקט מחקר בינלאומי בתמיכת קרן המחקר האירופאית שנערך בשיתוף פעולה בין פרופ' רות פת-הורנצ'יק מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית בירושלים בשיתוף עם מרכז דוידוף במרכז הרפואי רבין ובית החולים שערי צדק, לבין חוקרים וחוקרות מאוניברסיטאות ובתי חולים בפינלנד, איטליה, פורטוגל ויוון .

סרטן השד הינו הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים ברחבי העולם. איכות חיים טובה והיכולת לחזור לשגרה נורמלית אחרי האבחון חשובים למטופלות במחלה. מטרתו של המחקר היא לבנות מדד רחב ומקיף של חוסן עבור המתמודדות עם סרטן השד הכולל את השילוב של היבטים רפואיים, רגשיים, חברתיים, תיפקודיים ואורח החיים הכולל תזונה וספורט. המחקר צפוי להימשך כארבע שנים בסיוע מימון של חמישה מיליון יורו מהאיחוד האירופי.

על סמך הנתונים, שיאספו בפינלנד, איטליה, פורטוגל וישראל, והתובנות שיוסקו מניתוח הנתונים, ייבנו מודלים בעלי השלכות על הטיפול בנשים שחלו בסרטן השד. כחלק מהפרוייקט תבחן יעילותה של התערבות חדשנית המיועדת לבניית חוסן אצל מחלימות מסרטן השד עשויה לשפר את איכות החיים של החולות ובני משפחותיהן ולהעניק להן את הטיפול המיטביץ התערבות זו תיבח בארבע מדינות שונות.

מחקר קודם בנושא בהובלת פרופ' פת – הורנצ'יק, היווה פיילוט למחקר הבינלאומי וכלל שמונה מפגשים שבהם מחזקים את יכולות הוויסות בתחום הגופני, הרגשי, החשיבתי והבינאישי. במסגרת תכנית זו, מתרגלים מיומנויות של ויסות גופני כמו הרפיה וקשב למטרת הפחתת מתח והקניית פרספקטיבה, אסטרטגיות להתמודדות עם מחשבות מטרידות כמו חשש מחזרת המחלה, כלים להתמודדות עם מצבי רוח ורגשות קשים והיכולת לווסת בין בקשת עזרה וקבלת עזרה מהאנשים המשמעותיים. ההתערבות היא קבוצתית והנושא של תמיכה חברתית ולמידה מקבוצת נשים במצב דומה מהווה אף הוא גורם מרכזי בהצלחת התכנית. התכנית נוסתה במרכז הרפואי דוידוף בבית החולים בילינסון השרון, בקרב מחלימות מסרטן שד וזכתה להיענות ולתגובות חיוביות.

פרופ' פת - הורנצ'יק מביה"ס לעבודה סוציאלית ורווחה חברתית הוסיפה: "המחקר החדשני מייצר סינרגיה בין תחומי מחקר רבים הכוללים ניתוח מאגרי נתונים גדולים, רפואה מותאמת אישית, תובנות מתחום הטראומה והחוסן וחידושים בתחום הכושר הגופני והתזונה  - במטרה לבנות תכנית טיפולית חדשנית ויעילה להעצמת ההתמודדות והחוסן בקרב המתמודדות עם סרטן השד".

בחזרה לחיים: פרויקט על העצמת החוסן האישי בהתמודדות עם סרטן השד