אינדונזיה, כאן ועכשיו: הסטוריה, פוליטיקה, תרבות | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

אינדונזיה, כאן ועכשיו: הסטוריה, פוליטיקה, תרבות

11/12/2017

כנס ראשון מסוגו בישראל התקיים בשבוע שעבר בקמפוס האוניברסיטה בגבעת רם. הכנס הוקדש לאינדונזיה, שעל אלפי אייה, כלכלתה הצומחת, מאות השפות המדוברות בה, חשיבותה כדמוקרטיה השלישית בגודלה בעולם שהיא גם בית לאוכלוסיה המוסלמית הגדולה בתבל, היא מדינה מרתקת מבחינות רבות. עם זאת, מסיבות הסטוריות ופוליטיות שהחשובה מבינהן היא אי-כינונם של יחסים דיפלומטיים בין אינדונזיה וישראל, אינדונזיה רחוקה מהמודעות של  רוב חברי וחברות הקהילה האקדמית כמו גם הציבור הרחב בארץ. הכנס אינדונזיה, כאן ועכשיו: פוליטיקה, הסטוריה, תרבות, תוכנן על ידי פרופ׳ רונית ריצ׳י מהחוגים ללימודי אסיה ומדע הדתות כאירוע השקה לתחום לימודי אינדונזיה בישראל בכלל ובאוניברסיטה העברית בפרט, וכצעד ראשון להעלאת המודעות בארץ למדינה חשובה זו. מטרה נוספת של הכנס היתה ליצור גשרים אלטרנטיביים לדיפלומטיה – קשרי היכרות, ידידות, החלפת דיעות ומחקר משותף בין עמיתים מאינדונזיה, ישראל, ומדינות נוספות.

חוקרים מובילים מאינדונזיה, אוסטרליה, ניו זילנד, ארצות הברית וישראל הציגו מחקרים עדכניים בתחומי האנתרופולוגיה, לימודי תרבות, לימודי מגדר, דתות, הסטוריה, פוליטיקה ומדיה שכולם מתמקדים באינדונזיה. בין השאר התקיימו הרצאות על פלורליזם דתי באינדונזיה, טראומה וזכרון בהסטוריה של אינדונזיה המודרנית, שיח של מתינות מול קיצוניות באיסלאם האינדונזי, מדיניות החוץ האינדונזית מהקמת המדינה ועד היום, מדיה דיגיטלית באינדונזיה, נשים ואיסלאם באינדונזיה, היחס האמביוולנטי באינדונזיה כלפי הערביות, היפ-הופ ואקטיביזם פוליטי, ועוד. לוח הזמנים אפשר לכל מרצה לתת מבוא רחב על התחום המוצג, פירוט יותר ספציפי על סוגיות מחקריות, ועדיין נותר זמן לשאלות ודיון עם הקהל.

בנוסף להרצאות איפשר הכנס הצצה למגוון אומנויות אינדונזיות: הכנס כלל סדנת ריקוד מג׳אווה בהשתתפות באי הכנס, הקרנת סרט אינדונזי העוקב אחר חייהם של שלושה מוזיקאי רחוב בג׳קרטה, וקונצרט של מוזיקת גמלן שלווה בשירה וריקוד.

בהתאם למטרה של הנגשת אינדונזיה לציבור שמעבר לאקדמיה הכנס היה פתוח לקהל הרחב. במהלך שני ימי הכנס הגיעו כמאה ועשרים משתתפים, חלקם הגדול מהאוניברסיטה העברית. סטודנטים לתואר ראשון מהקורסים ״מבוא לאינדונזיה: הסטוריה ותרבות,״ ״האסלאם בדרום-מזרח אסיה,״ ו״אינדונזית למתחילים״ השתתפו בכנס והגישו תרגיל בעקבותיו שכלל התייחסות להרצאות ורשמים.

אספקט מיוחד של הכנס היה השתתפותם של חוקרים מאינדונזיה שהגעתם לא היתה ודאית עד כמעט הרגע האחרון בגלל קשיים בקבלת אשרות כניסה לישראל. הם נהנו מאוד מהאינטראקציה עם חוקרים ותלמידים ישראלים, מהשהות בקמפוס ומסיור בעיר העתיקה, וראו חשיבות רבה באפשרות להיחשף למציאות הישראלית באופן בלתי אמצעי.

לסרטונים מהאירוע לחצו כאן, וכאן.

אינדונזיה, כאן ועכשיו: הסטוריה, פוליטיקה, תרבות