המדע ככלי לגשר בין תרבויות | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

המדע ככלי לגשר בין תרבויות

יוזמה חדשה של מדענים מרחבי העולם בשם 'גשר המדע', שמטרתה ליצור שיתופי פעולה מדעיים בין ארצות המערב לארצות המזרח התיכון ודרום אסיה צפוייה לקדם משמעותית גם את המדע וגם את האנושות.
26/11/2017

על מנת ליצור עולם טוב יותר באמצעות המדע, מדענים מאחדים כוחות ביוזמה חדשה בשם 'גשר המדע'. יוזמה זו אומצה על ידי יותר מ-200 מדענים בולטים מרחבי העולם, כולל 29 זוכי פרס נובל. המטרה הראשונה היא ליצור שיתופי פעולה מדעיים בין-תרבותיים שיאיצו תגליות מדעיות בסיסיות שבסופו של דבר יקדמו טיפולים במחלות שונות. המטרה השנייה של היוזמה היא לקדם יחסי אנוש בין תרבויות שונות, בעיקר בין ארצות המערב לארצות המזרח התיכון ודרום אסיה.

במאמר דעה חדש שפורסם בכתב העת המדעי היוקרתי Neuron , 122 כותבים מ-22 ארצות ומ-82 אוניברסיטאות סוקרים שיתופי פעולה מדעיים בין-תרבותיים מימי "תור הזהב" של התרבויות הערביות והפרסיות של ימי הביניים. הדוגמא ההיסטורית הזאת של סובלנות וחילופי רעיונות חופשיים יכולה לשמש השראה לימינו, למאמץ לגשר בין תרבויות המערב ולארצות המזרח התיכון ודרום אסיה באמצעות מחקר מדעי.

בין החתומים הישראליים על המאמר ניתן למצוא את פרופסור עידן שגב, פרופסור חרמונה שורק, דר'  עמי ציטרי, ודר' מייקל לונדון מהאוניברסיטה העברית בירושלים. כמו כן חתומים פרופסור אהוד אחישר, פרופסור מנחם סגל ודר' עופר יזהר ממכון וויצמן למדע, פרופסור מונה מרון מאוניברסיטת חיפה ופרופסור שירה כנפו מאוניברסיטת חבל הבסקים (ספרד).

פרופסור מזאהיר חסן מהמרכז הבסקי לחקר המוח על שם אצ'וקרו (ספרד) הוא מדען בעל שם עולמי , במקור מפקיסטן והוא ההוגה של היוזמה החדשנית הזאת. פרופסור חסן הסביר: "מדענים שואפים ליצור ידע חדש ולכן הם יכולים להוות שגרירים של האנושות. המדענים מסוגלים לאחד את העולם על ידי איחוד הכוחות התרבותיים ושיתופי פעולה בינלאומיים שמטרתם מלחמה במחלות מהן סובלים בני האדם.

במאמר זה, הכותבים גם מציגים את התכנית הדו-שלבית של 'גשר המדע': בשלב הראשון, היוזמה תארגן כנסים מדעיים במדעי החיים, בעיקר במדעי המוח, עם שימת דגש על טיפול וריפוי מחלות. בשלב השני, היוזמה תיצור 'מכוני מחקר תאומים' כאשר מכון אחד ימוקם באחת ממדינות המערב והשני באחת מארצות המזרח התיכון ודרום אסיה.

זוכה פרס נובל, פרופסור טורסטן וויזל מאוניברסיטת רוקפלר בניו יורק (ארה"ב) אמר: מדענים מארצות ותרבויות שונות שיעבדו ב'מכוני מחקר תאומים' הוא רעיון חדשני שהוצג על ידי יוזמת 'גשר המדע' וצפוי לקדם משמעותית גם את המדע וגם את האנושות.

איך מדע יכול לגשר בין תרבויות? מחקר מודרני מבוסס על הגיון וחשיבה רציונלית שבמהותם מונעים או מחלישים רעיונות לאומניים ופונדמנטליסטים קיצוניים שפוגעים בחילופי רעיונות חופשיים. התקדמות המדע והטכנולוגיה תורמים רבות לחברה ומשפרים את הבריאות והשגשוג של חבריה. בשוק העולמי המודרני, המדינות זקוקות לכוחות מדעיים יצירתיים כדי שיוכלו להיות תחרותיים ולקדם צמיחה כלכלית. שיתופי פעולה בין אנשים מרקע שונה יעודדו קידמה וישפרו את המצב הכלכלי והחברתי של כולם.

כוונת 'גשר המדע' היא לערב את הציבור לכל אורך הדרך, באמצעות דיווח ודיון בתוצאות המחקרים ומתן גישה ישירה לממצאים חדשים שיהוו עדות לתרבויות השונות שעובדות זו לצד זו.

ניתן למצוא מידע נוסף על 'גשר המדע' ב-www.thesciencebridge.org

או לכתוב ל-info@thesciencebridge.org

המאמר המקורי:

T. Lissek et al., Building bridges through science. 2017, NeuroViews, Neuron, Volume 96, Issue 4, 15 November 2017, Pages 730-735

המדע ככלי לגשר בין תרבויות