האוניברסיטה העברית והמכון למתמטיקה אבלים על לכתה של פרופ' מרינה רטנר, מתמטיקאית דגולה ודוקטור לפילוסופיה לשם כבוד של האוניברסיטה העברית | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

16/07/2017

מרינה רטנר הייתה חברת סגל באוניברסיטה העברית, ובשנים 1975-1971 לימדה במכון איינשטיין למתמטיקה. אלו היו שנותיה הראשונות בארץ אחרי עלייתה מברית המועצות, שם הייתה תלמידתו של המתמטיקאי הנודע יעקב סיני באוניברסיטת מוסקבה.

בשנת 1975 הצטרפה מרינה רטנר לסגל אוניברסיטת קליפורניה בברקלי, וב-1982 התמנתה שם לפרופסור למתמטיקה.

בשנות השמונים והתשעים של המאה שעברה פיתחה פרופ' רטנר טכניקות שאפשרו לה להוכיח את משפטי הצפידות החשובים שלה, ובמיוחד נתנו לה את האפשרות לספק הוכחה מבריקה להשערתו החשובה של המתמטיקאי ההודי ראגונתן.
המשפטים הבולטים האלה הם עמוד תווך בתורת הדינמיקה ההומוגנית, יש להם יישומים בקשת רחבה של דיסציפלינות מתמטיות, והם מקור השראה לפיתוחים רבים שנעשו בַּתחום בעקבותיהם. במיוחד ראוי לציין את היישומים הרבים, המעמיקים והמפתיעים של משפטי הצפידות האלה בתורת המספרים.

לאורך כל חייה, ובכלל זה בשנים שבהן חוו יהודי ברית המועצות אנטישמיות מכוונת מטעם המדינה, נשאה מרינה רטנר בגאון ובמסירות את דברם של מדינת ישראל והעם היהודי. מסעה האישי מגלם בזעיר אנפין כמה ממאורעות המפתח בהיסטוריה היהודית המודרנית. היא שמרה על קשרים אמיצים וחמים עם דורות של חוקרים במכון איינשטיין למתמטיקה באוניברסיטה העברית ותמכה בכל מאודה במתמטיקה הישראלית.

יהי זכרה ברוך.