האם שחיקה מהירה של חלקים מסוימים באבני הכותל המערבי תוביל בעתיד להתמוטטותו? | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

האם שחיקה מהירה של חלקים מסוימים באבני הכותל המערבי תוביל בעתיד להתמוטטותו?

מחקר חדש באוניברסיטה העברית בדק: מדוע אבני הכותל נשחקות מהר יותר במקומות מסוימים ובחלקים אחרים פחות? הבנת תהליך הבליה באמצעות מיקרוסקופ אטומי תעזור בפיתוח שיטות לשימור מבנים
12/08/2014

כשמסתכלים על הכותל המערבי ניתן לראות שחלק מהסלעים בלויים מאוד, דבר הבא לידי ביטוי בכך שניתן לשים באבנים אלו יותר פתקים. אבנים אלו גם מהוות סכנה פוטנציאלית ליציבות המבנה כולו. במאמר שהתקבל לאחרונה לכתב העת המוביל בתחום הגיאולוגיה (Geology) השתמשו ד"ר סימון עמנואל וגב' יעל לוינסון מהמכון למדעי כדור הארץ של האוניברסיטה העברית בסריקות לייזר של הכותל המערבי כדי לבנות מודל תלת מימד ממוחשב של המבנה. מודל זה אפשר לחשב באופן מדויק את דרגת השחיקה של אבני הגיר השונות המרכיבות את הכותל. עוד התגלה כי אבנים המורכבות מגבישים גדולים כמעט ולא התבלו מאז בניית הכותל לפני כאלפיים שנה. לעומת זאת, אבנים המורכבות מגבישים קטנים מאוד (בסביבות אלפית מילימטר), עוברות שחיקה מהירה. במקומות מסוימים, אבנים אלו איבדו כמה עשרות סנטימטרים מעוביין המקורי. שחיקה מהירה זו מחלישה את הכותל ובעתיד עלולה להוביל להתמוטטות.

כדי להבין ממה נובעים ההבדלים בשני סוגי הסלעים, אספו החוקרים דוגמאות סלע ממחצבה שממנה משערים שחצבו את אבני הכותל. בעזרת מיקרוסקופ חזק במיוחד (מיקרוסקופ כח אטומי) הצליחו החוקרים לראות איך הסלעים מתפרקים בזמן שהם נחשפים למים. ניסויים אלה מדמים מגע של סלעי גיר עם מי גשם כפי שקורה בתהליכים טבעיים. במהלך הניסויים ראו ד"ר עמנואל ולוינסון כי בסלעי גיר עם גבישים קטנים, חלקיקים זעירים מתנתקים במהירות מהסלע. תהליך זה, שתועד לראשונה במחקר, מאיץ את ההמסה של הסלע ויכול להסביר את השחיקה המהירה של חלק מאבני הכותל.

הבנת תהליכי הבליה יעזרו להכין פיתוח שיטות לשימור מבנה. לדוגמא- ניתן להנדס חומרים המלכדים גבישים קטנים במיוחד כדי למנוע את השחיקה המואצת. פיתוח שיטות הנדסיות מתקדמות מסוג זה עשוי לעזור לשמר לא רק את הכותל המערבי, אלא גם אתרי עתיקות נוספים בארץ ובעולם.

האם שחיקה מהירה של חלקים מסוימים באבני הכותל המערבי תוביל בעתיד להתמוטטותו?