פרס ישראל בחקר החקלאות ומדעי הסביבה לפרופ' יעקב קטן מהפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

06/02/2014

שר החינוך שי פירון הכריז על פרופ' יעקב קטן מהאוניברסיטה העברית חתן פרס ישראל לחקר החקלאות וחקר מדעי הסביבה לשנת תשע"ד. ועדת הפרס בראשותו של פרופ' גדעון דגן ציינה כי בחרה בו על הישגיו מדעיים בתחום מחלות קרקע והשלכות על מחלות צמחים. עוד ציינה הוועדה כי פרופ' קטן תרם רבות לקהילה המדעית במחקר הבסיסי והיישומי וכי "מחקריו והישגיו מיושמים לא רק בארץ אלא גם במדינות העולם ביניהן מדינות ערב".

פרופ' קטן נולד בשנת 1936 בבגדד ועלה ארצה בנעוריו. הוא למד בבית הספר החקלאי מקווה-ישראל ושירת בחיל הנח"ל. את השכלתו האקדמית הוא רכש באוניברסיטה העברית, בפקולטה לחקלאות ברחובות. בשנת 1969, לאחר חזרתו מהשתלמות באוניברסיטת מישיגן, התמנה למרצה במחלקה למחלות צמחים ומיקרוביולוגיה בפקולטה לחקלאות. הוא כיהן בשתי קדנציות שונות בתור ראש המחלקה וכן עמד בראש החוג להגנת הצמח.  כמו כן, כיהן בתור יו"ר וחבר  בוועדות וגופים שונים באוניברסיטה העברית ובמוסדות ישראליים, כגון ועדת המנויים העליונה של מינהל המחקר החקלאי.

פרופ' קטן חוקר מחלות צמחים ומתמחה בעיקר בחקר מחלות שורשים הנגרמות על ידי פתוגנים של קרקע ובפיתוח אמצעי הדברה ידידותיים לסביבה. מאז שנות ה- 70 מתמקד פרופ' קטן במיוחד בפיתוח שיטת החיטוי הסולרי להדברת פגעי קרקע על ידי שימוש באנרגית השמש כתחליף לחומרי הדברה המזיקים לסביבה. שיטה זו שפותחה לראשונה בישראל ע"י קבוצת מחקר בראשותו התפשטה בחלוף השנים ליותר מ- 70 מדינות. על הישגיו המחקריים זכה בפרסים רבים ובהכרה בינלאומית נרחבת.

פרופ' קטן יקבל את הפרס ביום העצמאות במעמד ראשי המדינה.

פרס ישראל בחקר החקלאות ומדעי הסביבה לפרופ' יעקב קטן  מהפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית