פרופ' חיים סומפולינסקי זכה בפרס בסך 100 אלף דולר מטעם עמותת טכנולוגיות מוח לישראל | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem

פרופ' חיים סומפולינסקי הוא הזוכה בפרס הבינלאומי הראשון למדעי החישוביות העצבית על מחקריו פורצי הדרך בבניית מודלים עבור המוח האנושי; יחד איתו זכה בפרס פרופ' לארי אבוט מאוניברסיטת קולומביה
14/10/2013
פרופ' חיים סומפולינסקי ממרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח ומכון רקח לפיזיקה באוניברסיטה העברית זכה בפרס השנתי הראשון למדעי החישוביות העצבית מטעם עמותת טכנולוגיות מוח לישראל (IBT). יחד איתו זכה בפרס גם פרופ' לארי אבוט מאוניברסיטת קולומביה שבארה"ב.

שני הפרסים, בסך 100 אלף דולר כל אחד, הוענקו לזוכים בכנס המוח הבינלאומי הראשון שקיימה העמותה בתל אביב. הפרס מכיר בתרומתם של שני החוקרים לקידום משמעותי של הבנת המנגנונים העצביים, ההתנהגות והחשיבה באמצעות יישום של ניתוחים מתמטיים ובניית מודלים תיאורטיים.

ניתוח מתמטי ובניית מודלים תיאורטיים הינם כלים חיוניים המסייעים בהגדרת המורכבות העצומה של מעגלי המוח, בתיאוריה להמשגת המוח האנושי. פרס מדעי המוח של עמותת טכנולוגיות מוח לישראל (IBT) נועד לקדם הישגים יוצאי דופן בתחום זה של חקר המוח.

פרופ' חיים סומפולינסקי הינו חלוץ בתחום החישוביות העצבית. הוא מתמחה בבניית מודלים מתמטיים המתארים את ההתנהגות הקולקטיבית ועיבוד מידע המתרחשים במעגלים עצביים במוח.
העקרונות שפותחו על ידי פרופ' סומפולינסקי תורמים להבנת הכשלים המערכתיים המתרחשים במחלות עצביות מאפילפסיה ועד מחלות פסיכיאטריות והתפתחותיות.

לדברי פרופ' סומפולינסקי: "זהו כבוד גדול עבורי לחלוק את הפרס עם חברי, פרופ' לארי אבוט ואני שמח לקבל את הפרס. אני מודה להורי על שהטמיעו במערכת העצבית שלי את אהבת המדע, התשוקה למחקר והסיפוק שבתגלית. תודות לתלמידי ולקולגות שלי, ביניהם פרופ' חנוך גוטרפרויד ופרופ' דניאל עמית ז"ל, שצעדו איתי את הפסיעות הראשונות מפיזיקה למדעי המוח. בזכות הפיתוחים פורצי הדרך שהשגנו בטכנולוגיות עצביות הצורך בתיאוריה שתחשוף את העקרונות מאחורי אוסף הנתונים העצום הינו חיוני מתמיד".

הפרס הוענק לשני החוקרים בידי פרופ' ברט סקמן (Sakmann), זוכה פרס נובל לרפואה לשנת 1991 והמנהל המדעי הראשי במכון מקס פלנק בפלורידה, אשר אמר: "הפרס נותן כבוד לחלוצי התחום של חישוביות עצבית, וכך מעניק הכרה ויוקרה לתחום חשוב זה".

בתחרויות העתידיות ועדת הפרס תורכב מהזוכים ומכאן שאבוט וסומפולינקי יצטרפו לוועדת הפרס כבר החל מהשנה הבאה.

פרופ' חיים סוֹמפּוֹלינסקי הוא פיזיקאי וחוקר מדעי המוח המתמחה ברשתות נוירונים. הוא כיהן כראש המרכז לחישוביות עצבית שבמרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח באוניברסיטה העברית בירושלים, וכיום במכון רקח לפיזיקה באוניברסיטה. סומפולינסקי עומד בראש תוכנית שוורץ לחקר המדעים והמוח באוניברסיטת הרווארד, והוא חבר של כבוד באקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים. הוא זוכה "פרס לנדאו" למדעי המוח לשנת 2007, וכן "פרס שוורץ" למדעי מוח תאורטיים וחישוביים לשנת 2011, עבור "מחקריו החלוציים בפיתוח מודלים מתמטיים ומסגרת תאורטית להבנה של תהליכים ברשתות נוירונים". בשנת 2010 דורג כאחד מ-100 האנשים המשפיעים בישראל.