יועצת חדשה לענייני מגדר לנשיא האוניברסיטה העברית: פרופ' בת שבע כרם מהמכון למדעי החיים

מטרתה העיקרית של פרופ' כרם: "לפתח באקדמיה סביבת עבודה תומכת משפחה"
19/03/2013

פרופ' בת שבע כרם מהמכון למדעי החיים ע"ש סילברמן, כלת פרס אמת בגנטיקה  לשנת 2008, מונתה לתפקיד יועצת נשיא האוניברסיטה העברית לענייני מגדר. בכך היא מחליפה את פרופ' אורנה קופרמן שמילאה את התפקיד עד לאחרונה. במסגרת התפקיד תהיה אחראית פרופ' כרם על ביצוע עבודות מחקר רלוונטיות והכנת דו"חות ופעילויות נוספות לקידום מעמד הנשים באקדמיה.

לדברי פרופ' כרם, "קידום השוויון המגדרי הינו יעד מרכזי באקדמיה - הן מטעמים של צדק והוגנות והן מטעמים של קידום המצוינות האקדמית עצמה. נשים רבות לומדות במוסדות להשכלה גבוהה באוניברסיטה העברית, כמו בכלל האוניברסיטאות בארץ ובעולם, ומגיעות להישגים מצוינים, ואף מיוצגות בשיעור ממוצע של מעל 50% בקרב מסיימי תואר שלישי. אך למרבה הצער שיעור הנשים  הולך ויורד עם העלייה בסולם הדרגות האקדמי. חלק ניכר מהחוקרות הצעירות מוותר על קריירה אקדמית בסיום הדוקטוראט, בשל שילוב של גורמים וביניהם הקושי לשלב חיי משפחה וקריירה. קצב ההתפתחות של השוויון המגדרי איננו מספק וכי יש להמשיך ולפעול לשיפורו. יעד זה הוא לב ליבו של התפקיד אותו אני מתחילה בימים אלה".

באשר לשאיפותיה במסגרת התפקיד, אומרת פרופ' כרם: "אני מתכוונת לפעול למען מציאת פתרון לדוקטוראנטיות מצטיינות שאינן יכולות לצאת להשתלמות פוסט-דוקטוראט בחו"ל ובכך נאלצות לוותר על האפשרות להתפתח במחקר האקדמי. מטרתי היא לפעול למען המשך פיתוח 'סביבת עבודה תומכת משפחה' כדי לטפח חוקרות בכל שלבי הקריירה האקדמית מחקרית: במהלך הדוקטוראט, בפוסט דוקטוראט ובשלבים הראשונים כחוקרות באוניברסיטה".

ייסוד תפקיד יועצת נשיא האוניברסיטה לענייני מגדר הוא אחד הנדבכים המרכזיים במאמצי האוניברסיטה העברית בשנים האחרונות לפעול למען קידום חוקרות ולחתור לשוויון מגדרי. האוניברסיטה מעוניינת להאיץ את מגמת שילובן באקדמיה ופועלת לשם כך להסרת חסמים פסיכולוגיים, חברתיים ובירוקראטיים שמונעים מנשים רבות לפתח קריירה אקדמית.